Kesihatan

Adakah benar bahawa dermatitis atopik disebabkan oleh keturunan?

Jakarta - Pelakon wanita Indonesia, Mona Ratuliu, baru saja mengumumkan bahawa anak bongsunya, Numa Kamala Srikandi, mempunyai keadaan kulit yang dikenal sebagai dermatitis atopik. Melalui akaun Instagram peribadinya, Mona mengatakan bahawa di wajah anak perempuannya dia mengalami ruam merah. Dia juga mengatakan bahawa keadaan dermatitis atopik tidak hanya dialami oleh anak bongsunya. Anak perempuan ketiganya, Syanala Kania Salsabila, sebenarnya juga mengalami hampir sama dengan adiknya. Lalu, adakah benar bahawa dermatitis atopik boleh berlaku disebabkan oleh sejarah keluarga atau keturunan?

Baca juga: Mencubit pipi bayi disebabkan oleh dermatitis atopik, berikut adalah fakta

Dermatitis atopik sendiri adalah keradangan yang berlaku pada kulit dan menyebabkan ruam dan gatal pada kulit. Secara amnya, keadaan dermatitis atopik akan muncul pada kanak-kanak sekitar usia 5 tahun. Pelbagai faktor boleh mencetuskan munculnya dermatitis atopik, juga dikenal sebagai eksim.

Dermatitis atopik juga sering terjadi pada orang yang mempunyai sejarah keluarga. Tidak ada yang salah dengan mengetahui lebih lanjut mengenai dermatitis atopik, sehingga anda mengetahui rawatan yang tepat untuk keadaan dermatitis atopik.

Sejarah Keturunan adalah Salah Satu Faktor Pencetus

Penyebab dermatitis atopik secara umum tidak diketahui dengan pasti. Lancarkan WebMD , keadaan dermatitis atopik itu sendiri bukan bentuk reaksi alergi tertentu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena dermatitis atopik, seperti:

  1. Sejarah keturunan atau genetik.
  2. Fungsi sistem imun tidak berfungsi dengan optimum.
  3. Persekitaran dengan keadaan kesihatan yang serupa.
  4. Pelbagai aktiviti yang menjadikan keadaan kulit lebih sensitif.
  5. Gangguan pada kulit yang menyebabkan kulit kehilangan kelembapan, memudahkan kuman atau bakteria memasuki kulit.
  6. Mengalami gangguan endokrin.

Lancarkan Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Negara Faktor genetik atau keturunan dan persekitaran adalah salah satu faktor pencetus yang paling biasa yang menyebabkan seseorang mengalami dermatitis atopik. Kanak-kanak dengan keadaan ibu bapa dengan sejarah yang serupa sebenarnya lebih mudah terkena dermatitis atopik.

Baca juga: Ketahui Fakta Lengkap Mengenai Dermatitis Atopik

Kenali Gejala Dermatitis Atopik

Secara amnya, dermatitis atopik menyebabkan gangguan kulit dalam bentuk gatal sebelum ruam merah muncul pada kulit. Selepas itu, terdapat perubahan lain pada kulit, seperti penebalan kulit yang menyebabkan kulit kelihatan bersisik disertai dengan gatal pada waktu malam dan juga kulit yang sangat kering. Pada orang dewasa, keadaan ini cenderung muncul di tangan, leher, dan kaki.

Pada kanak-kanak, biasanya kelainan kulit juga akan terlihat pada lipatan siku dan lutut. Pastikan keadaan kulit sentiasa sihat dan bersih. Walaupun terasa gatal, anda harus mengelakkan menggaru bahagian badan yang gatal, ini boleh menyebabkan luka terbuka yang seterusnya meningkatkan risiko jangkitan pada orang dengan dermatitis atopik. Segera gunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor jika anak anda atau anda sendiri mengalami beberapa gejala yang berkaitan dengan dermatitis atopik.

Orang dengan dermatitis atopik biasanya lebih rentan terhadap jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, virus, atau kulat. Jangan teragak-agak untuk mengunjungi hospital terdekat dan lakukan pemeriksaan apabila ruam pada kulit mengandungi cairan kuning atau nanah. Keadaan ini menunjukkan bahawa terdapat jangkitan pada kulit.

Rawatan Dermatitis Atopik

Walaupun dermatitis tidak dapat dirawat, tetapi dengan perawatan yang tepat, orang dengan dermatitis atopik akan menghindari jangkitan yang menjadi komplikasi dermatitis atopik. Penggunaan beberapa jenis ubat dapat dilakukan untuk mengurangkan gatal dan gejala yang muncul berkaitan dengan dermatitis atopik.

Lancarkan Klinik Mayo , penggunaan krim untuk mengubati gatal dan ubat antibiotik akan diberikan oleh doktor untuk mengurangkan simptom dan keadaan komplikasi yang dialami oleh penderita dermatitis atopik. Sudah tentu, penggunaan ubat jenis ini mestilah sesuai dengan nasihat dan cadangan doktor.

Selain itu, terdapat beberapa rawatan yang dapat dilakukan secara mandiri di rumah untuk mengurangkan gejala yang muncul, seperti mandi dengan air yang tidak terlalu panas untuk merawat gatal, mengelakkan menggosok kulit terlalu keras, menggunakan sabun yang mengandungi bahan pelembap , dan memakai pakaian penyerap.

Baca juga : 4 Petua untuk Ibu Sekiranya Bayi Mengalami Dermatitis Atopik

Bagi kanak-kanak atau bayi yang mempunyai dermatitis atopik, anda harus mengelakkan perubahan suhu yang sangat drastik kerana boleh meningkatkan risiko munculnya kembali gejala. Jangan lupa menjaga kulit bayi anda bersih dan mempunyai tahap kelembapan yang betul.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Dermatitis Atopik.
Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Negara. Diakses pada tahun 2020. Ekzema (Dermatitis Atopik).
Persatuan Ekzema Nasional. Diakses pada tahun 2020. Saintis Mengenal pasti Mutasi Gen yang Boleh Menyebabkan Dermatitis Atopik.
WebMD. Diakses tahun 2020. Ekzema.