Kesihatan

Bolehkah penyakit kusta disembuhkan dengan ubat?

, Jakarta - Kusta dapat dikenali dengan penampilan tompok-tompok kulit yang mungkin kelihatan lebih ringan atau lebih gelap daripada kulit normal. Kadang-kadang kawasan kulit yang terjejas mungkin berwarna merah.

Biasanya akan hilang sensasi di kawasan kulit yang mengalami perubahan warna ini. Bukan hanya tusukan, sentuhan ringan sekalipun. Bagaimana proses rawatan dan penyembuhan penyakit kusta? Baca lebih lanjut di sini!

Rawatan dan Rawatan Kusta

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan mengambil sampel kulit atau saraf melalui biopsi kulit atau saraf untuk mencari bakteria di bawah mikroskop dan juga boleh melakukan ujian untuk mengesampingkan kemungkinan penyakit kulit yang lain.

Kusta dirawat dengan kombinasi antibiotik. Biasanya 2-3 antibiotik digunakan pada masa yang sama. Jenis ubat dapsone dengan rifampin dan clofazimine . Gabungan ubat ini adalah strategi untuk membantu mencegah perkembangan ketahanan antibiotik oleh bakteria yang boleh terjadi akibat rawatan yang berpanjangan.

Baca juga: Jangan sesat, begitulah penyebaran kusta yang mesti difahami

Rawatan biasanya berlangsung antara satu hingga dua tahun. Penyakit ini dapat disembuhkan jika rawatan selesai seperti yang ditetapkan. Sekiranya anda dirawat kerana penyakit kusta, penting untuk:

  1. Beritahu doktor anda jika anda mengalami rasa mati rasa atau kehilangan sensasi pada bahagian badan tertentu atau tompok-tompok pada kulit. Ini mungkin disebabkan oleh kerosakan saraf akibat jangkitan. Sekiranya anda mengalami mati rasa dan kehilangan sensasi, berhati-hatilah untuk mengelakkan kemungkinan kecederaan, seperti luka bakar dan luka.
  2. Ambil antibiotik sehingga doktor mengatakan rawatan selesai. Sekiranya anda berhenti lebih awal, bakteria mungkin mula tumbuh semula dan anda mungkin semakin sakit.
  3. Beritahu doktor jika tompok kulit yang terkena menjadi merah dan sakit, saraf menjadi sakit atau bengkak, atau anda mengalami demam kerana ini mungkin merupakan komplikasi kusta yang mungkin memerlukan rawatan yang lebih intensif dengan ubat-ubatan yang dapat mengurangkan keradangan.

Mengapa Pengesanan Awal Penting

Sekiranya tidak dirawat, kerosakan saraf boleh menyebabkan kelumpuhan dan kelumpuhan tangan dan kaki. Dalam kes-kes yang sangat maju, orang itu mungkin mengalami beberapa kecederaan kerana kurang sensasi dan akhirnya tubuh dapat menyerap kembali bakteria yang terkena dari masa lalu yang mengakibatkan kehilangan jari kaki dan jari.

Ulser kornea atau kebutaan juga dapat terjadi jika saraf wajah terjejas, kerana kehilangan sensasi pada kornea (luar) mata. Tanda-tanda kusta lanjut yang lain mungkin termasuk kehilangan alis dan kecacatan hidung kerana kerosakan pada septum hidung.

Antibiotik yang digunakan semasa rawatan akan membunuh bakteria penyebab kusta. Namun, walaupun rawatan dapat menyembuhkan penyakit dan mencegahnya menjadi lebih buruk, sayangnya tidak dapat membalikkan kerosakan saraf atau kecacatan fizikal yang mungkin terjadi sebelum diagnosis.

Baca juga: Ketahui 3 jenis kusta dan simptom yang dialami oleh penghidapnya

Oleh itu, sangat penting bahawa kusta didiagnosis sedini mungkin, sebelum kerosakan saraf kekal berlaku. Menurut data yang diterbitkan oleh lepra.org.uk , kira-kira 600 orang didiagnosis dengan kusta setiap hari dan 50 daripadanya adalah kanak-kanak.

Terdapat lebih daripada 3 juta orang yang hidup dengan kusta yang tidak didiagnosis. Lebih daripada 4 juta orang hidup dengan kecacatan yang mengubah hidup yang disebabkan oleh kusta. Pengesanan awal sangat penting, bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai rawatan, tanyakan terus kepada .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh berbual bila-bila masa dan di mana sahaja Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2019. Bagaimana penyakit kusta didiagnosis?
Lepra.org.uk. Diperoleh pada 2019. Kusta.