Kesihatan

Ini adalah 10 Cara Bersaing dengan Sihat di Tempat Kerja

, Jakarta - Pertandingan tidak hanya berlaku di padang bola atau sukan lain. Persaingan melibatkan banyak aspek, termasuk di ruang kerja atau pejabat. Dalam beberapa waktu dan situasi, persaingan di pejabat tidak kurang sengit daripada persaingan atlet di lapangan pertandingan. Jadi, bagaimana anda bersaing dengan cara yang sihat di tempat kerja?

Baca juga: Sebagai seorang Introvert di Pejabat, Anda Mesti Perhatikan 3 Perkara Ini

1. Singkirkan Ego

Menghilangkan ego adalah langkah utama persaingan sihat di pejabat. Nampaknya tidak mudah untuk melakukannya, kerana bersaing dengan rakan sekerja tentu melibatkan tenaga, perasaan, dan emosi. Walau bagaimanapun, anda juga boleh bermula dari perkara kecil.

Contohnya, elakkan mengganggu rakan sekerja yang sedang bercakap di tengah-tengah perjumpaan. Dengan kata lain, biasakan mengawal ego yang sering mencetuskan pertikaian.

2. Ingatkan Kepentingan Kerja Berpasukan

Bersaing dengan rakan sekerja dengan cara yang sihat adalah sah dan baik. Namun, kadang-kadang ingat bahawa kerja berpasukan atau kerjasama kadang-kadang lebih baik. Anda juga dapat mengingatkan betapa pentingnya nilai kerja berpasukan kepada rakan sekerja di pejabat anda.

3. Jangan kedekut ilmu

Jangan kerana anda ingin dianggap paling tepat dan pintar, menjadikan anda pelit dalam berkongsi pengetahuan. Keadaan ini boleh menyebabkan konflik di persekitaran kerja. Tidak ada salahnya berkongsi pengetahuan dengan rakan sekerja yang terlibat dalam pertandingan ini, demi kejayaan pasukan. Ingat, kejayaan satu orang dalam satu pasukan, adalah kejayaan bersama.

4. Menjaga Kualiti Kerja

Cuba sentiasa menjaga kualiti kerja yang tinggi setiap masa ketika bertanding dengan rakan sekerja di pejabat. Sudah tentu anda tidak mahu kelihatan buruk apabila terdapat orang berpencapaian tinggi di kanan dan kiri anda. Gunakan persaingan untuk menghasilkan karya berkualiti lebih tinggi dari sebelumnya.

Namun, cubalah menetapkan sasaran atau matlamat yang realistik yang ingin dicapai. Jangan biarkan tarikh akhir atau jumlah kerja yang akan menyukarkan diri anda. Dengan kata lain, ketika rakan sekerja menangani beberapa pekerjaan sekaligus, jangan merasa bahawa anda juga harus melakukannya.

Baca juga: Bekerja di Zon Selesa, Ini adalah Petua untuk Berpindah ke Pejabat Baru

5. Elakkan Gosip

Mengelakkan gosip adalah salah satu cara untuk bersaing secara adil di tempat kerja. Elakkan bergosip atau mengatakan perkara negatif mengenai rakan sekerja. Bercakap sesuatu yang negatif mengenai rakan sekerja di tempat kerja atau dengan cara yang baik di talian, adalah cara terpantas untuk terjebak dalam drama di pejabat.

6. Ketahui Saingan Anda

Cuba luangkan masa untuk mengenali rakan sekerja anda dengan lebih baik. Anda tidak perlu mengenalnya dengan baik. Sebaik sahaja anda mengenali mereka dengan lebih baik, kadang-kadang anda akan terkejut betapa mereka mempunyai persamaan. Salah satu cara untuk melakukan ini ialah menghabiskan makan tengah hari dengan mereka.

7. Ucapan terima kasih dan pujian

Jangan lupa untuk mengucapkan terima kasih kepada rakan sekerja atas sumbangan dan bantuan mereka, walaupun pekerjaan itu sudah menjadi tanggungjawab mereka. Ingat, semua orang suka merasa dihargai, dan terima kasih adalah cara termudah untuk menghargai rakan sekerja anda.

Selain mengucapkan terima kasih, jangan lupa memuji rakan sekerja anda. Pujian tidak langsung mengenai potongan rambut atau pakaian baru adalah sanjungan yang baik. Namun, pujian atas kejayaannya di pejabat dapat bertahan lama di hatinya.

8. Bersahabat

Kadang kala anda terlupa tersenyum pada orang di sekeliling anda. Sebenarnya, gerak isyarat kecil seperti senyuman atau selamat pagi boleh memberi perbezaan besar. Dengan kata lain, luangkan masa untuk memulakan interaksi dengan rakan sekerja di tempat kerja.

9. Tawaran untuk Membantu

Kadang-kadang sukar untuk mengetahui sama ada rakan sekerja akan menghargai pertolongan anda, atau jika ia dapat dilihat sebagai gangguan. Nah, cara termudah untuk mengetahui adalah dengan bertanya. Namun, lebih baik bertanya kepadanya secara langsung secara sembunyi, daripada bertanya secara langsung di hadapan rakan sekerja yang lain.

Baca juga: Sindrom Burnout Mula Muncul, Berhati-hati dengan Depresi di Pejabat

Ingat, menawarkan bantuan bukan untuk menunjukkan kepada anggota pasukan yang lain bahawa anda boleh melakukan kerja tambahan. Tawaran bantuan ini bertujuan untuk menjalin hubungan yang lebih erat dengan rakan sekerja anda.

Yang perlu diingat, jika anda melakukan kerja tambahan untuk menolong orang lain, jangan bertindak seperti syahid. Ingatlah bahawa anda melakukan ini kerana anda mahu melakukannya.

10. Dengarkan Mereka

Kadang-kadang menjadi pendengar yang baik, dapat membantu bersaing dengan rakan sekerja di pejabat. Terlalu cepat untuk menyatakan idea yang dikemukakan adalah penyelesaian terbaik dapat membuat rakan sekerja merasakan bahawa pendapat mereka tidak dihargai. Tunjukkan rasa hormat dan dengarkan cadangan atau pemikiran mereka.

Itulah perkara yang boleh dilakukan untuk bersaing secara adil di tempat kerja. Senang bekerja keras, tetapi ingatlah kesihatan badan anda.

Jangan bekerja terlalu keras untuk mengabaikan kesihatan anda. Sekiranya anda mengalami aduan penyakit semasa berada di pejabat, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Lebih mudah dan praktikal, bukan?

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengendalikan Orang Yang Sangat Kompetitif
Perkhidmatan Kelly. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengendalikan Persaingan di Tempat Kerja
Forbes. Diakses pada tahun 2021. 10 Petua Untuk Memenangi Rakan Anda
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found