Kesihatan

Petua Penting untuk Mandi Bayi yang Baru Lahir

, Jakarta - Bagi ibu bapa yang pertama kali melahirkan anak, memandikan bayi adalah pengalaman baru yang membuat mereka gugup. Melihat bayi yang sangat kecil dan lemah, tidak sedikit ibu bapa yang takut memandikannya. Namun, memandikan bayi mesti dilakukan dengan cara yang betul agar badan bayi bersih dari kotoran dan dia tetap selesa semasa mandi. Ayuh, ketahui panduan ini untuk memandikan bayi yang baru lahir.

Bayi yang baru lahir boleh dimandikan sejak dibawa pulang dari hospital. Namun, memandangkan kulit bayi berusia 0-3 bulan masih sangat lembut dan mudah tersinggung, memandikannya perlu berhati-hati. Ibu tidak perlu takut memandikan anak kecil mereka, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan untuk keselamatan dan keselesaan anak kecil:

  • Kekerapan Mandi Anak Kecil Anda

Bayi yang baru lahir tidak perlu dimandikan setiap hari, 2-3 kali seminggu sudah cukup. Namun, jika ibu merasakan bayinya perlu dimandikan dan kelihatan gembira ketika berada di dalam air, maka ibu boleh memandikan anaknya setiap hari. Perkara lain yang perlu anda perhatikan adalah kualiti air yang digunakan untuk memandikan anak kecil anda. Kualiti air yang tidak terlalu baik boleh memberi kesan buruk pada kulit bayi, terutama jika dia sering mandi.

  • Suhu Air Yang Betul

Ibu harus memandikan bayi yang baru lahir mereka dengan air suam, iaitu air yang tidak terlalu panas, tetapi tidak terlalu sejuk. Lebih tepatnya, suhu air yang selamat untuk memandikan bayi adalah 37-38 darjah Celsius. Sekiranya terlalu menyukarkan untuk mengukur suhu air menggunakan termometer, anda boleh menggunakan siku anda untuk merasakan suhu air.

  • Kedudukan Bayi Semasa Mandi

Semasa proses mandi, jaga kepala bayi di atas permukaan air, untuk mengelakkannya menelan air mandi. Kerana jika air ditelan, si kecil anda mungkin mengalami cirit-birit, memandangkan sistem ketahanannya masih rentan terhadap bakteria dan virus. Turunkan bayi ke dalam tab mandi perlahan untuk mengelakkan perkara ini berlaku.

Cara memandikan bayi dengan syarat khas

Selain perkara di atas, ibu juga perlu berhati-hati ketika memandikan bayi yang mempunyai syarat khas:

  • Takut mandi

Setiap kali dia mahu memandikan si kecil, dia selalu menangis dengan kuat. Ini adalah reaksi biasa yang dilakukan bayi kerana mereka takut akan air atau proses mandi. Biasanya ketakutan mandi ini akan hilang seiring bertambahnya usia. Agar si kecil ingin mandi, ibu boleh membawa mainan untuk menarik perhatiannya, bercakap dengannya, bermain dengan air, dan sebagainya.

  • Tali pusat belum dipisahkan

Cara memandikan bayi yang tali pusatnya tidak dilepaskan sebenarnya sama seperti memandikan bayi secara umum. Namun, ibu harus menggunakan span atau tuala kecil yang telah dibasahi dengan air suam untuk mengelap badan si kecil. Bersihkan badan si kecil secara perlahan dan teliti, terutamanya di bahagian leher, lengan, paha dan kawasan kemaluan.

Ibu juga harus menjaga tali pusat yang masih terpasang bersih dan kering. Caranya ialah membersihkan tali pusat dengan kain kasa kering yang steril dan telah dibasahi dengan air suam. Bersihkan dari pangkal tali pusat hingga hujungnya. Selepas itu keringkan dengan tuala, kemudian balut tali pusat dengan kain kasa kering. Cuba jangan membuat posisi lampin memotong tali pusat, kerana tali pusat mesti dibiarkan jatuh dengan sendirinya.

  • Bahagian Lembut Kepala

Sebilangan besar ibu sering takut memandikan bayi kerana kepala bayi masih sangat lembut dan rapuh. Walaupun ibu hanya perlu menggosok kepalanya perlahan-lahan dengan syampu ringan, kemudian bilas.

  • Sakit

Sekiranya bayi mengalami selesema, ibu masih boleh memandikannya, tetapi dengan air suam. Sementara itu, jika kesakitan yang dialami oleh Si Kecil adalah demam hingga 40 darjah Celsius, ibu hanya boleh memandikannya dengan mengelapnya dengan spons yang telah dibasahi dengan air suam.

Sekiranya anak anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, ibu boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonannya . Tanpa perlu keluar rumah, ibu boleh berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ini juga memudahkan ibu mendapatkan produk kesihatan dan vitamin yang mereka perlukan. Ibu tinggal sahaja pesanan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh puan, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.