Kesihatan

Ketahui 10 Gejala Awal Kepialu Yang Sering Diabaikan

, Jakarta - Penting untuk memastikan makanan dan minuman dimakan di luar rumah, seperti makanan ringan jalanan. Ini berkaitan dengan kebersihan makanan. Sekiranya anda makan makanan yang kotor, tercemar, dan mengandungi bakteria, kemungkinan besar akan memberi kesan kepada kesihatan.

Salah satu penyakit yang disebabkan oleh makanan yang tidak sihat adalah kepialu. Sekiranya kepialu menyerang, ia berpotensi menimbulkan komplikasi berbahaya. Oleh itu, penting untuk mengetahui simptom kepialu. Jadi, apakah simptom awal kepialu?

Baca juga: Rentan berlaku semasa banjir, ini adalah 9 simptom tifus

Gejala Kepialu Yang Perlu Anda Ketahui

Seseorang yang diserang demam kepialu dapat mengalami pelbagai keluhan di tubuhnya. Gejala kepialu pada kanak-kanak dan orang dewasa umumnya tidak terlalu berbeza. Gejala kepialu yang muncul boleh menjadi ringan atau teruk. Nah, gejala umum ini bergantung pada kesihatan, usia, dan sejarah vaksinasi penghidapnya.

Tempoh inkubasi untuk bakteria yang menyebabkan kepialu Salmonella typhi ) antara 7-14 hari. Tempoh ini dikira apabila bakteria memasuki badan untuk menyebabkan gejala. Jadi, apakah gejala umum yang berlaku apabila seseorang mempunyai virus?

Berikut adalah gejala demam kepialu menurut WHO dan: Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus :

 1. Gejala awal termasuk demam, berasa tidak sihat dan sakit perut. Demam tinggi (39.5 darjah Celsius) atau cirit-birit yang teruk berlaku kerana penyakit ini semakin teruk.
 2. Beberapa orang mengalami ruam yang disebut "bintik mawar", yang merupakan bintik merah kecil di perut dan dada.
 3. Hidung berdarah.
 4. Najis berdarah.
 5. Kesukaran memberi perhatian (kekurangan perhatian).
 6. Rasa lambat, lembap, lemah.
 7. Sembelit atau cirit-birit sekali-sekala.
 8. Keletihan yang teruk.
 9. Kekeliruan, kecelaruan, melihat atau mendengar perkara yang tidak ada (halusinasi)
 10. Penyakit akut dicirikan oleh demam yang berpanjangan, sakit kepala, mual, kehilangan selera makan.

Baca juga: Ada Tifus, Bolehkah Anda Menjaga Aktiviti Berat?

Perkara yang perlu difahami adalah bahawa gejala kepialu sering tidak spesifik dan sering diabaikan. Sebenarnya, ia tidak dapat dibezakan secara klinikal dengan penyakit demam lain. Oleh itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya ibu, anak, atau ahli keluarga lain mengalami simptom di atas.

Terutama jika demam tidak hilang pada hari ketiga hingga kelima. Kemudian, doktor akan melakukan pemeriksaan, mungkin ujian darah untuk membantu mengesahkan diagnosis. Sekiranya doktor menetapkan ubat, maka anda boleh membeli ubat melalui aplikasi .

Penyebaran dan Pencegahan Tifus

Kepialu boleh disebarkan melalui air atau makanan yang tercemar. Seseorang yang mempunyai kepialu akut akan mencemarkan air di sekitarnya melalui tinja yang sudah mengandungi bakteria. Pada akhirnya, air boleh mencemarkan makanan. Bakteria secara beransur-ansur hidup selama berminggu-minggu di air atau kumbahan kering.

Semua orang boleh menjadi pembawa bakteria dalam jangka masa panjang walaupun mereka tidak mengalami simptom kepialu. Ini menyebabkan dia menjadi sumber wabak kepialu. Itulah pentingnya membuang air kecil dan buang air besar di tempat yang sepatutnya agar tidak menyebarkan penyakit ini kepada orang lain.

Baca juga: Apa Yang Berlaku Sekiranya Orang Dewasa Mendapat Tifus

Cara mudah untuk mencegah tifus adalah dengan mengelakkan perosak yang menyebarkannya, termasuk:

 • Menjaga kebersihan diri.
 • Mengawal populasi tikus (yang membawa arthropoda).
 • Elakkan perjalanan ke kawasan yang telah dijangkiti tifus, atau ke negara berisiko tinggi.
 • Gunakan chemoprophylaxis dengan doxycycline, hanya pada mereka yang berisiko tinggi.

Gunakan penghalau kutu, tungau, dan serangga. Lakukan pemeriksaan kutu secara berkala. Semasa melakukan perjalanan ke kawasan yang terdedah kepada demam kepialu, selalu memakai pakaian berlengan panjang.

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada Januari 2020. Demam kepialu
WHO. Diakses pada Januari 2020. Demam kepialu
Klinik Mayo. Diakses pada Januari 2020. Penyakit & Keadaan. Demam kepialu.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found