Kesihatan

Snek pada waktu malam, ini membahayakan kesihatan

, Jakarta - Kadang kala, walaupun anda sudah makan malam, anda masih boleh merasa lapar pada tengah malam. Akhirnya, timbul keinginan untuk 'snek'. Snek pada waktu malam mungkin dapat menghilangkan rasa lapar, tetapi aktiviti ini ternyata memberi kesan negatif kepada tubuh.

Snek pada waktu malam, terutama jika dilakukan sebelum tidur boleh membahayakan kesihatan. Terutama jika anda suka makan makanan yang dikelaskan sebagai tidak sihat, tinggi kalori, atau tidak berkhasiat.

Inilah bahaya snek larut malam untuk kesihatan anda, iaitu:

1. Menambah Berat

Apabila anda tidur dan tidak aktif, sistem pembakaran badan akan menurun secara automatik. Kesannya, makanan yang dimakan tidak akan dibakar dan disimpan sebagai lemak. Penambahan lemak kemudian mencetuskan risiko kenaikan berat badan.

Baca juga: Kurangkan Berat Tanpa Merasa Diet, Lakukan Ini

2. Diabetes mellitus

Melancarkan dari hidup bersemangat, Satu kajian yang dilakukan oleh Perelman School of Medicine University of Pennsylvania menunjukkan bahawa makanan ringan pada waktu malam tidak hanya meningkatkan berat badan, tetapi juga meningkatkan kadar glukosa dalam darah. Snek pada waktu malam sebelum tidur dapat mengumpulkan lemak di dalam badan, terutamanya perut.

Lemak perut berbahaya kerana dikaitkan dengan ketahanan insulin yang boleh mengganggu metabolisme gula. Sudah tentu ini boleh mencetuskan kemunculan diabetes mellitus atau penyakit gula darah.

3. Penyakit Perut atau GERD

Penyakit Refluks gastroesofagus (GERD) adalah penyakit yang sering dipicu oleh tabiat makan diikuti dengan berbaring atau tidur. Harap maklum, jika perut penuh dengan makanan dan anda segera terbaring di atas katil, maka keadaan ini memudahkan asid perut naik ke kerongkongan.

4. Mengganggu Kualiti Tidur

Aktiviti snek pada waktu malam sebelum tidur dapat menjadikan badan berfungsi untuk membakar kalori yang masuk dari makanan. Proses ini membuatkan anda tidak dapat tidur lena kerana perut kenyang.

5. Penyakit jantung

Pengumpulan lemak akibat makanan ringan pada waktu malam sebelum tidur mengakibatkan penyumbatan saluran darah jantung. Selain meningkatkan risiko penyakit jantung, keadaan ini juga membuat anda berisiko terkena serangan jantung.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah gejala penyakit jantung yang harus diperhatikan

6. Mempengaruhi Fungsi Otak

Kebiasaan mengunyah pada waktu malam juga boleh memberi kesan negatif terhadap prestasi otak, terutama dalam hal menyimpan memori jangka panjang dan kemampuan berfikir anda secara keseluruhan.

Selain itu, kebiasaan mengunyah pada waktu malam dan sering makan lewat adalah salah satu penyebab gangguan kitaran tidur dan bangun tidur. Snek pada waktu malam dapat mengganggu kitaran tidur dan bangun tidur, yang mempengaruhi kesihatan dan fungsi kognitif secara negatif.

7. Menukar Selera

Artikel di Hidup bersemangat tentang kesan makan lewat malam juga menyebutkan bahawa makanan ringan pada waktu malam dapat mengubah selera makan. Manusia mempunyai hormon yang disebut ghrelin yang memberitahu tubuh kapan tiba masanya untuk makan. Hormon ini biasanya memuncak pada waktu siang.

Manusia juga mempunyai hormon leptin yang menjadikan badan terasa kenyang. Hormon ini memuncak apabila seseorang makan pada waktu siang. Jika anda mempunyai kebiasaan mengunyah pada waktu malam, anda boleh mengganggu hormon ini.

Cegah Snek pada Waktu Malam

Sekiranya anda ingin snek pada waktu malam, ada baiknya mengelakkan makan makanan ringan yang tidak sihat dan menggantinya dengan makanan ringan yang lebih sihat, seperti buah segar. Seperti epal, ia dapat membantu anda berjaga-jaga sekiranya anda masih perlu melakukan aktiviti pada waktu malam.

Baca juga: Mahu Makanan Ringan Yang Masih Ramping, Anda Boleh!

Juga, elakkan minum kopi larut malam jika anda ingin berjaga pada waktu malam. Kebiasaan minum kopi pada waktu malam mencetuskan masalah kesihatan di perut. Untuk mengekalkan tubuh yang sihat, disarankan minum banyak air.

Mengenai corak dan jadual makan yang betul, anda boleh bertanya kepada doktor atau pakar pemakanan anda . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual, dan Panggilan Suara / Video.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Snek Larut Malam Boleh Memudaratkan Kesihatan Jantung Anda.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Kesan Makan Lewat Malam.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found