Kesihatan

Perkembangan Bayi 17 Bulan

, Jakarta - Apabila anak anda berumur 17 bulan, mereka sudah boleh melakukan banyak aktiviti. Inilah perkembangan bayi berusia 17 bulan dan beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menyokong perkembangannya.

Perkembangan fizikal

Semakin meningkat usia akan menjadikan Si Kecil semakin mengalami perkembangan fizikal yang baik. Pada peringkat ini, mereka akan mempunyai pengembangan motor halus yang lebih baik. Jari-jarinya akan lebih mahir dan kuat. Mereka mungkin sudah tahu cara membuka dan menutup pintu atau laci yang berada dalam jangkauan mereka.

Baca juga: Ini adalah perkembangan bahasa kanak-kanak pada usia 1 hingga 4 tahun

Anda harus berhati-hati untuk tidak membiarkan si kecil menjangkau objek berbahaya di sekelilingnya. Bukan itu sahaja, si kecil anda juga dapat melakukan perkara berikut:

  • Mereka dapat mencari barang-barang di atas meja, dan menyimpannya tanpa diketahui oleh ibu.

  • Mereka dapat menari ketika mendengar muzik, dan menyanyikan lagu dalam bahasa mereka sendiri.

Untuk menunjang pertumbuhan dan perkembangan mereka, ibu dapat menghabiskan lebih banyak masa bermain di luar rumah, tentu saja, di tempat yang selamat, sehingga mereka dapat berlari bebas. Sekiranya bermain di luar dianggap terlalu berisiko, ibu boleh mengajak mereka bermain di dalam rumah dengan menghidupkan lagu atau video kegemaran mereka, sehingga mereka dapat mengekspresikan diri dengan menari.

Aktiviti ini kelihatan sederhana, tetapi dapat membantu anak-anak belajar koordinasi pergerakan dan irama muzik. Walaupun si kecil kelihatan ceria dan berkembang dengan baik, ibu perlu memberi perhatian sekiranya mereka tidak dapat mencengkam benda kecil atau tidak dapat berjalan dengan baik. Perkara-perkara ini menunjukkan bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan perkembangan fizikalnya.

Perkembangan kognitif

Memasuki usia 17 bulan, ibu dapat memperkenalkannya dengan warna. Ini dapat dilakukan dengan bermain, sehingga mereka tidak akan cepat merasa bosan. Mereka mempunyai kemahiran ingatan yang baik, jadi kelihatan mengejutkan jika suasana bilik berubah.

Dalam mengembangkan kemampuan kognitif mereka, ibu dapat memerintahkan mereka untuk merapikan mainan setelah bermain, dan juga menunjukkan objek berwarna yang anda sebutkan. Apabila anak tidak dapat mengikuti arahan mudah, ibu boleh membincangkannya dengan doktor untuk memantau perkembangannya.

Baca juga: 14 Peringkat Perkembangan Motor untuk Kanak-kanak Berusia 3 Tahun

Perkembangan sosial dan emosi

Ketika berumur 17 bulan, mereka akan merasakan pelbagai jenis emosi, seperti gembira, sedih, marah, atau tertekan. Dalam kes ini, ibu dapat menolong mereka menenangkan emosinya dengan bertanya bagaimana perasaan mereka. Dengan belajar mengenali perasaan mereka, si kecil akan memahami bahawa ibu merasakan apa yang mereka rasakan.

Akan tetapi, apabila si kecil merasa terharu menguruskan moodnya, si ibu akan mendapati si kecil dalam keadaan gelisah. Mereka akan menangis, menjerit, menghentakkan kaki, atau memukul kepala ke lantai atau dinding. Ibu mesti bimbang tentang perkara ini, tetapi perkara-perkara ini adalah cara untuk si kecil anda untuk meluahkan emosi mereka dan akan berakhir dengan usia.

Perkembangan Bahasa

Pada usia 17 bulan, si kecil anda akan mengeluarkan pelbagai bunyi. Mereka akan berbisik, menjerit, mengejek atau menggeram. Perkara-perkara ini dilakukan untuk melatih mulut, lidah, dan pita suara untuk membentuk perkataan atau suara tertentu.

Tidak perlu risau apabila anak kecil anda melakukan perkara-perkara ini. Yang perlu dirisaukan oleh ibu adalah ketika mereka tidak dapat berkomunikasi sama sekali, bahkan tidak dapat bertindak balas ketika ibu memanggil namanya.

Baca juga: Ini adalah Perkembangan Ideal Kanak-kanak dari 1 - 3 Tahun

Dengan perkembangan yang meningkat di Little One, mereka akan mengalami penurunan selera makan kerana sukar untuk memilih makanan yang mereka sukai. Apa yang ibu perlu lakukan adalah memastikan keperluan pemakanan dan pemakanan mereka dipenuhi dengan betul melalui minuman, makanan atau makanan ringan. Nutrien dan nutrien yang diperlukan akan bergantung pada seberapa aktifnya.

Dalam kes ini, ibu boleh terus meminta doktor pakar dalam permohonan tersebut . Bukan hanya mengenai makanan, juga bincangkan kapan si kecil anda mempunyai berat badan yang tidak seimbang, dan tidak mengalami perkembangan yang telah disebutkan. Setiap anak akan menunjukkan tahap perkembangan yang berbeza, segera berbincang dengan doktor jika ibu merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan perkembangannya.

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada 2019. Perkembangan Bayi 17 Bulan.
Benjolan. Diakses pada tahun 2019. Perkembangan Bahasa dan Kognitif Anda yang berumur 16 Bulan: Kemahiran Menala Halus.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found