Kesihatan

Pemeriksaan Perubatan Psikiatrik untuk Mengesan Depresi

, Jakarta - Menjaga kesihatan mental sama pentingnya dengan menjaga kesihatan fizikal. Depresi boleh menjadi salah satu keadaan yang mengganggu kesihatan mental, jadi memerlukan bantuan perubatan yang tepat. Sebenarnya tidak ada ujian khusus untuk mendiagnosis kemurungan.

Namun, ada ujian yang boleh digunakan, salah satunya adalah ujian darah untuk memeriksa keadaan lain yang mempengaruhi mood seseorang. Beberapa ubat dan penyakit, seperti jangkitan virus, gangguan tiroid, atau perubahan hormon, boleh menyebabkan gejala yang serupa dengan kemurungan.

Dalam kebanyakan kes, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian makmal khas untuk memastikan gejala kemurungan seseorang tidak berkaitan dengan keadaan lain, seperti penyakit tiroid, kekurangan vitamin D, atau masalah perubatan lain.

Baca juga: Ciri-ciri dan Tanda-Tanda Gejala Depresi Yang Anda Perlu Tahu

Mendiagnosis Depresi dan Pemeriksaan Fizikal

Tujuan pemeriksaan fizikal biasanya adalah untuk mengesahkan sebab-sebab perubatan kemurungan yang lain. Semasa melakukan pemeriksaan fizikal, doktor memberi tumpuan kepada sistem neurologi dan endokrin. Doktor juga mengenal pasti masalah kesihatan utama yang mungkin berperanan dalam gejala kemurungan klinikal.

Sebagai contoh, hipotiroidisme, yang disebabkan oleh kelenjar tiroid yang tidak aktif, adalah keadaan perubatan yang paling biasa yang berkaitan dengan gejala kemurungan. Gangguan endokrin lain yang berkaitan dengan kemurungan termasuk hipertiroidisme, yang disebabkan oleh tiroid yang terlalu aktif, dan penyakit Cushing, yang merupakan gangguan kelenjar adrenal.

Mendiagnosis Depresi dan Pemeriksaan Makmal

Doktor dapat mengetahui sama ada seseorang itu tertekan dengan mengemukakan soalan khusus dan melakukan ujian fizikal. Doktor anda mungkin akan memerintahkan ujian darah untuk memeriksa keadaan perubatan yang boleh menyebabkan gejala kemurungan. Ujian darah digunakan untuk memeriksa perkara seperti anemia serta tiroid atau mungkin hormon lain, dan kadang-kadang tahap kalsium dan vitamin D.

Baca juga: 5 Makanan Sihat Anti Kemurungan

Mendiagnosis Depresi dan Kaedah Pemeriksaan Lain

Pemeriksaan perubatan standard lain dilakukan sebagai sebahagian daripada pemeriksaan fizikal awal. Ini termasuk ujian darah untuk memeriksa elektrolit, fungsi hati, pemeriksaan toksikologi, dan fungsi buah pinggang. Perlu diingat, buah pinggang dan hati berperanan untuk menghilangkan ubat-ubatan kemurungan, kerosakan pada salah satu daripada kedua-dua organ ini boleh menyebabkan ubat terkumpul di dalam badan.

Ujian lain yang kadang-kadang dilakukan termasuk:

  • Imbasan CT atau MRI otak untuk mengesampingkan penyakit serius seperti tumor otak.
  • Elektrokardiogram (ECG) untuk mendiagnosis beberapa masalah jantung.
  • Electroencephalogram (EEG) untuk merakam aktiviti elektrik otak.

Pemeriksaan Saringan Depresi

Setelah membincangkan suasana hati dan bagaimana ia mempengaruhi kehidupan seseorang, doktor juga boleh mengemukakan soalan yang dirancang khusus untuk memeriksa kemurungan. Penting untuk diperhatikan bahawa inventori dan soal selidik yang digunakan doktor hanyalah satu bahagian dari proses perubatan untuk mendiagnosis kemurungan.

Walau bagaimanapun, ujian ini kadang-kadang memberi gambaran yang lebih baik kepada doktor mengenai mood seseorang. Hasil pemeriksaan dapat digunakan untuk membuat diagnosis yang lebih pasti.

Sekiranya anda telah menjalani pemeriksaan perubatan psikiatri, dan hasilnya sememangnya kemurungan, maka tidak perlu risau. Kemurungan dapat diatasi. Diagnosis kemurungan akan membuka jalan bagi sesiapa sahaja untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat tanpa perasaan tidak berdaya, putus asa, dan tidak berharga.

Baca juga: Kepentingan Memahami Perbezaan Antara Kesedihan dan Kemurungan

Setelah doktor membuat diagnosis kemurungan, seseorang perlu menjalani rawatan untuk menjadi lebih baik. Ambil ubat mengikut preskripsi doktor. Perubahan gaya hidup juga perlu dilakukan. Anda juga perlu bekerjasama dengan psikoterapis jika itu yang disyorkan oleh doktor anda.

Harus diingat bahawa banyak orang dengan kemurungan menderita sia-sia kerana mereka tidak mendapat bantuan profesional. Sekiranya anda melihat simptom kemurungan, segera dapatkan bantuan psikologi melalui aplikasi tersebut sebagai langkah pertama. Dari sana, ahli psikologi boleh mengesyorkan profesional yang lebih disasarkan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Mendiagnosis Depresi
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Ujian Digunakan untuk Mendiagnosis Depresi