Kesihatan

Ini adalah perbezaan gejala batu pundi kencing dan batu ginjal

, Jakarta - Sekarang jumlah orang dengan penyakit ginjal yang terjadi pada usia meningkat. Keadaan ini disangka berlaku disebabkan oleh pola makan yang tidak sihat seperti terlalu banyak garam, tidak minum air secukupnya dan seumpamanya. Setiap orang, termasuk kanak-kanak, boleh mengalami masalah buah pinggang.

Sebilangan penyakit yang berkaitan dengan buah pinggang ini termasuk batu ginjal dan batu pundi kencing. Proses pembentukan kedua-duanya berbeza sehingga batu ginjal tidak sama dengan batu pundi kencing. Nah, untuk lebih memahami perbezaan antara keduanya, berikut adalah perbezaan yang mesti anda ketahui antara batu pundi kencing dan batu ginjal.

Mengenai Batu Pundi kencing

Batu pundi kencing adalah jisim keras, seperti batu yang terletak di sepanjang saluran kencing manusia. Batu-batu ini boleh menyebabkan gejala seperti sakit, pendarahan, penyumbatan saluran kencing dan jangkitan. Batu-batu ini dapat terbentuk di ginjal (batu ginjal) yang dalam dunia perubatan disebut nefrolithiasis, di ureter, di pundi kencing dan di hujung saluran kencing (uretra). Batu ini terbentuk dari simpanan mineral dan bahan buangan di saluran kencing.

Cukup banyak faktor penyebab penyakit ini, seperti dehidrasi yang menyebabkan proses membuang sisa metabolik tidak lancar. Beberapa penyakit boleh menyebabkan batu pundi kencing seperti jangkitan pundi kencing, gangguan prostat pada lelaki tua.

Diet yang buruk seperti kekurangan pengambilan air dan terlalu banyak garam boleh menyebabkan penyakit ini. Lebih buruk lagi, kebiasaan menahan air kencing boleh menyebabkan pemendapan di pundi kencing yang menyebabkan batu pundi kencing.

Gejala yang disebabkan oleh batu saluran kencing termasuk:

 • Sakit di bahagian bawah perut dan saluran kencing.

 • Halangan kencing.

 • Kerap membuang air kecil tetapi tidak berasa puas.

 • Sakit ketika membuang air kecil.

 • Sakit belakang.

 • Berdarah. biasanya dicirikan oleh air kencing merah seperti air basuh daging.

 • Pening dan muntah.

 • Demam yang mungkin disertai dengan menggigil.

Baca juga: Punca Jangkitan Saluran Kencing yang Perlu Anda Ketahui dan Waspadalah

Definisi Batu Buah Pinggang

Berbeza dengan batu pundi kencing, batu ginjal adalah keadaan ketika bahan keras yang menyerupai bentuk batu di ginjal. Bahan ini berasal dari sisa bahan buangan dalam darah yang disaring oleh buah pinggang yang mengendap dan mengkristal dari masa ke masa.

Punca keadaan ini adalah dehidrasi dan kekurangan air minum kerana aktiviti yang sibuk yang sering memulakan gejala penyakit batu karang. Di samping itu, keadaan geografi seperti kawasan yang mempunyai kandungan kapur yang tinggi di dalam air tempat seseorang tinggal, seperti di Indonesia Timur, juga rentan terhadap batu ginjal.

Apabila batu telah terbentuk di ginjal, aliran air kencing dapat disekat, menyebabkan pembengkakan dan peregangan ginjal. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kerosakan buah pinggang kekal akan berlaku.

Gejala batu ginjal yang berlaku adalah kesakitan yang luar biasa ( kolik kencing ) yang datang dan pergi. Keadaan ini biasanya bergerak dari kawasan sisi belakang ( sayap ) ke bahagian bawah perut (perut). Nah, gejala batu ginjal biasa yang lain termasuk:

 • Sakit belakang, paha, pangkal paha dan kemaluan.

 • Darah dalam air kencing.

 • Pening dan muntah.

Baca juga: Ketahui 4 Cara Mudah Mencegah Batu Ginjal

Sekiranya anda mengalami sebarang gejala batu ginjal atau batu pundi kencing di atas, ada baiknya anda segera menghubungi doktor anda. Berita baiknya ialah sekarang anda boleh berbincang dengan doktor anda tanpa perlu keluar dari rumah. Anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store atau Google Play, maka anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Bercakap dengan Doktor dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Oleh itu, mari gunakan aplikasi sekarang untuk mendapatkan nasihat doktor yang dipercayai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found