Kesihatan

Pelbagai Jenis Tungau Yang Sering Menyerang Kucing Haiwan Peliharaan

, Jakarta - Tungau adalah sejenis parasit yang sering dijumpai pada haiwan peliharaan, termasuk kucing. Apabila diserang oleh tungau, kucing peliharaan biasanya akan menunjukkan pelbagai gejala dan mengalami gangguan yang dapat mengurangkan kualiti hidup mereka. Kucing juga cenderung menghadapi masalah dengan hama atau parasit jenis lain.

Terdapat beberapa jenis tungau yang boleh menyerang kucing dan sangat berbahaya, termasuk: Otodectes , Sarcoptes , Notoedres , Cheyletiella , dan Demodex . Tungau boleh menyerang hampir semua bahagian badan kucing. Berita buruknya adalah bahawa tungau pada kucing peliharaan dapat disebarkan kepada manusia. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan keadaan diri anda dan ahli keluarga yang lain apabila kucing peliharaan anda diserang oleh tungau.

Baca juga: Kucing mempunyai kulit sensitif, ini adalah cara yang tepat untuk merawatnya

Mengenali Tungau di Kucing Haiwan Peliharaan

Tungau boleh dijumpai di badan kucing peliharaan dan boleh memudaratkan kesihatan. Terdapat beberapa jenis tungau yang sering menyerang kucing peliharaan, termasuk:

  • Jangkitan Tungau Sarcoptes

Jangkitan ini, yang sering disebut kudis, adalah penyakit kulit dan boleh mencetuskan rasa gatal pada kucing. Selain kucing, tungau jenis ini juga sering dijumpai pada anjing. Tungau sarcoptes buat terowong di kulit kucing kemudian hidup dan bertelur di sana. Malangnya, tungau jenis ini tidak kelihatan di permukaan kulit kucing peliharaan.

Sebilangan kucing mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala ketika pertama kali diserang oleh tungau ini. Ini menjadikan pemiliknya tidak menyedari kucing mengalami hal ini. Namun, semakin lama kucing peliharaan akan mula menunjukkan gejala gatal dan selalu menggaru permukaan kulit. Lama-kelamaan, gatal menjadi luar biasa dan sangat menjengkelkan.

Baca juga: Cara yang betul untuk merawat telinga kucing peliharaan

  • Jangkitan Tungau Otodectes

Tungau jenis ini sering dijumpai di telinga kucing. Tungau ini boleh menyebabkan keradangan di telinga kucing peliharaan. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh menyebabkan kehilangan pendengaran atau pekak pada kucing. Serangan tungau ini dicirikan oleh telinga kucing yang selalu kelihatan kotor, mengeluarkan cecair berbau, nanah, dan kucing sering menggelengkan kepalanya ke satu sisi.

Secara amnya, jangkitan kutu pada kucing peliharaan akan mencetuskan gatal yang melampau. Ini kemudiannya boleh mengganggu dan membuat kucing berasa tidak selesa. Kucing yang dijangkiti tungau cenderung menggaru atau menggosok telinga pada benda keras di sekelilingnya.

Selain menyebabkan rasa gatal dan tidak selesa, jangkitan kutu juga dapat menyebabkan penurunan selera makan dan minum pada kucing peliharaan. Sekiranya demikian, keadaan dan kesihatan badan kucing akan terganggu. Oleh itu, bagaimana untuk mengelakkan kucing peliharaan dijangkiti hama atau jenis parasit lain?

Salah satu caranya adalah dengan sentiasa menjaga kebersihan tubuh kucing peliharaan. Mandi secara rutin dan bawa kucing ke klinik veterinar sekiranya muncul gejala penyakit atau jangkitan tungau. Di samping itu, pastikan untuk menyediakan makanan berkualiti untuk mengekalkan keadaan badan yang sihat dan selalu memberi ubat cacing.

Baca juga: Selok-belok Bahasa Tubuh Kucing yang Perlu Anda Ketahui

Anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya mengenai gejala penyakit atau gangguan yang terdapat pada kucing peliharaan. Melalui aplikasi tersebut , anda boleh menghubungi doktor haiwan dan menyampaikan masalah yang dialami. Ayuh, muat turun aplikasi di App Store dan Google Play!

Rujukan :
Pro Plan Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Pelbagai Penyakit Parasit pada Kucing.
Panduan Kesihatan Kucing. Diakses pada tahun 2020. Tungau Kucing - Bagaimana Saya Tahu jika Saya Mempunyai Terlalu?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found