Kesihatan

Ini adalah langkah rawatan untuk mengatasi penyakit rematik

Jakarta - Rheumatoid arthritis, atau sering disebut sebagai rematik, adalah penyakit autoimun. Keadaan ini berlaku apabila sistem ketahanan badan menyerang sendi yang sihat, mengakibatkan sendi yang sakit, bengkak, dan kaku.

Gejala rematik biasanya merangkumi sakit dan bengkak di beberapa sendi badan, biasanya sendi yang sama di kedua sisi badan, seperti sendi di kedua pergelangan tangan atau kedua pergelangan kaki, sendi terasa kaku, terutama pada waktu pagi, sehingga badan merasa letih .

Rawatan untuk Rematik

Rheumatisme boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkannya. Ini termasuk wanita, orang tua, dan orang yang mempunyai sejarah keluarga dengan penyakit yang sama. Kemudian, tabiat buruk, seperti merokok, pendedahan persekitaran, terhadap kegemukan juga mempunyai risiko yang sama untuk menghidap rematik.

Baca juga: Ketahui Punca Rematik pada Zaman Muda

Rheumatisme cenderung mempengaruhi sendi kecil badan terlebih dahulu, terutamanya sendi yang melekat pada jari atau jari kaki. Semasa berlanjutan, gejala akan merebak ke pergelangan tangan, lutut, pergelangan kaki, siku, pinggul, dan bahu. Lama kelamaan, artritis boleh menyebabkan sendi cacat dan beralih dari kedudukannya.

Segera ambil rawatan jika anda merasakan ada gejala rematik, sehingga komplikasi dapat dicegah. Gunakan aplikasinya bila-bila masa anda ingin membuat janji temu untuk rawatan di hospital atau bertanya kepada doktor mengenai masalah kesihatan. Bukan hanya itu, sekarang membeli ubat lebih mudah dengan aplikasi kerana anda tidak perlu meninggalkan rumah lagi.

Baca juga: Mengenali Jenis Rheumatisme

Malangnya, tidak ada penawar untuk rematik. Walau bagaimanapun, pengesanan awal dan rawatan yang tepat dapat membantu mengurangkan keparahan gejala. Langkah-langkah rawatan rematik dapat menggabungkan pengambilan ubat, terapi, dan pembedahan jika perlu.

  • Dadah

Jenis ubat yang disyorkan oleh doktor bergantung pada seberapa parah gejala rematik dan berapa lama penyakit ini wujud. Pilihan rawatan termasuk ubat anti-radang nonsteroid yang dapat menghilangkan rasa sakit dan membantu mengurangkan keradangan.

Kemudian, ubat steroid yang membantu mengurangkan keradangan dan kesakitan dan melambatkan berlakunya kerosakan sendi. Seterusnya adalah ubat ubat antirheumatik yang mengubah penyakit yang membantu melambatkan perkembangan rheumatoid arthritis dan membantu melindungi sendi dan tisu lain dari kerosakan kekal.

  • Terapi

Rawatan lain untuk rematik adalah terapi fizikal atau pekerjaan untuk membantu menjaga kelenturan sendi. Anda juga boleh diajar cara-cara baru untuk melakukan aktiviti harian yang lebih mudah dan kurang tekanan pada sendi anda. Penggunaan alat bantu dapat membantu mengelakkan tekanan pada sendi yang sakit.

  • Operasi

Sekiranya ubat dan terapi tidak berfungsi untuk mengurangkan simptom artritis anda dan melambatkan kerosakan sendi, doktor anda mungkin mempertimbangkan pembedahan untuk memperbaiki sendi yang rosak. Pembedahan dapat membantu memulihkan sendi dan mengurangkan kesakitan.

Baca juga: Penghidap rematik tidak boleh memakan 5 makanan ini

Paling tidak, ada empat kaedah pembedahan yang biasanya dilakukan untuk mengobati rematik, yaitu:

  • sinovektomi, pembedahan untuk membuang lapisan sendi yang meradang (synovium). Kaedah ini boleh dilakukan pada lutut, siku, pergelangan tangan, jari, dan pinggul.
  • pembaikan tendon, Ini kerana keradangan dan kerosakan sendi boleh menyebabkan tendon di sekitar sendi melonggarkan atau pecah.
  • gabungan sendi, untuk menstabilkan atau membetulkan kedudukan sendi dan melegakan kesakitan.
  • penggantian keseluruhan sendi, Ini dilakukan dengan melepaskan sendi yang rosak dan memasukkan prostesis yang diperbuat daripada logam dan plastik.

Setiap langkah rawatan ini mempunyai risiko yang berbeza. Oleh itu, pastikan anda bertanya kepada doktor anda sebelum menjalani rawatan, okey?

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Rheumatoid Arthritis.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Penyakit reumatologi dan reumatik.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Rheumatoid Arthritis? Gejala, Sebab, Diagnosis, Rawatan, dan Pencegahan.