Kesihatan

6 Petua untuk Memelihara Kesihatan Kucing Haiwan Peliharaan

, Jakarta - Selain anjing, kucing adalah haiwan yang sesuai sebagai haiwan peliharaan di rumah. Wajah dan sikap mereka yang menggemaskan menjadikan kucing sebagai haiwan peliharaan yang paling popular. Namun, apabila anda memutuskan untuk memiliki kucing, anda juga harus berkomitmen untuk merawatnya dan memberikan kasih sayang sepenuhnya.

Anda pasti tidak mahu haiwan kesayangan anda sakit, bukan? Itulah sebabnya penjagaan kucing sangat penting untuk menjaga kesihatannya juga. Berikut adalah petua untuk menjaga kesihatan kucing peliharaan yang mesti anda ketahui:

1. Sikat Bulu Dia Setiap Hari

Menyikat atau menyikat kucing setiap hari akan mengurangkan gumpalan bulu. Sekiranya bulu yang digumpal itu tidak disisir, ia boleh ditelan oleh kucing ketika dia menjilatnya. Bulu yang tertelan ini dapat merengsakan saluran pencernaan dan membuat kucing mengalami muntah. Oleh itu, pastikan anda meluangkan masa untuk menyikat bulunya setiap hari!

Baca juga:Waspadalah terhadap Bahaya Bulu Kucing terhadap Kesihatan

2. Jangan Banyakkan Makanan Kering

Tidak seperti anjing, kucing sangat bergantung pada daging sebagai makanan rutin harian mereka. Apabila kucing diberi makan makanan kering terlalu banyak, ia memakan terlalu banyak karbohidrat yang boleh membahayakan kesihatan mereka. Kucing yang sering memakan makanan kering pada amnya lebih cenderung menghidap diabetes jenis 2 dan obesiti. Oleh itu, pastikan dos makanan basah dan makanan kering seimbang!

3. Pastikan kucing anda cukup terhidrat

Kucing domestik tidak mempunyai rasa haus yang sama seperti anjing. Mereka memerlukan sebahagian besar air dari makanan yang mereka makan. Makanan kering rata-rata hanya mengandungi lima hingga sepuluh peratus air. Oleh itu, berikan kucing anda makanan basah yang mengandungi 70 peratus air.

Pastikan juga kucing anda mempunyai akses ke air bersih setiap masa dan jika perlu, awasi kucing anda untuk melihat apakah mereka minum lebih banyak ketika mereka makan lebih banyak makanan kering. Kucing tua dan menyusu lebih cenderung kepada dehidrasi daripada kucing lain, jadi perhatikan gejala seperti mata yang tenggelam, kelesuan, dan terengah-engah.

4. Berikan Bilangan Kotak Sampah yang mencukupi

Melancarkan dari Paw Harian, anda sebenarnya perlu menyediakannya kotak sampah untuk satu kucing ditambah satu kotak tambahan. Oleh itu, jika anda mempunyai tiga kucing, anda mesti menyediakan empat kotak. Baiklah, pastikan juga penempatannya kotak sampah Ini strategik! Kucing biasanya menyukai tempat semula jadi, jadi anda mungkin mempertimbangkan untuk meletakkannya di luar atau berhampiran taman.

Baca juga: Ketahui Seluk Beluk Merawat Anak Kucing

5. Latih Kucing untuk Menggunakan Tiang Gores

Anda pasti kesal apabila sofa atau benda lain digaru oleh kucing. Oleh itu, untuk mengelakkan ini, cubalah mengajar kucing anda menggunakan tiang cakar, supaya mereka tidak menggaru perabot yang berharga. Cuba letakkan di tengah ruangan untuk menarik perhatiannya. Sekiranya dia tidak begitu berminat, anda boleh meletakkan makanan ringan berhampiran tiang atau taburkan sedikit catnip . Anda secara beransur-ansur dapat memindahkannya ke tempat lain setelah kucing anda terbiasa.

6. Lakukan Pensterilan

Kucing betina boleh merasa sangat tidak selesa ketika berada dalam keadaan panas. Mengasingkannya dapat menenangkannya dan mencegahnya hamil dengan kucing lain terlalu kerap. Pada kucing jantan, nafsu boleh mencetuskan pergaduhan dengan kucing lain. Nah, pertarungan ini berisiko menyebarkan penyakit melalui gigitan dan cakarnya. Oleh itu, pertimbangkan untuk membersihkan kucing peliharaan anda.

7. Beri Vaksin dan Ubat Deworming

Walaupun kucing peliharaan tidak bebas seperti kucing liar, haiwan yang menggemaskan ini masih rentan terhadap pelbagai penyakit, seperti toksoplasma dan cacing usus. Baiklah, untuk mengelakkan keadaan ini, anda perlu memberi vaksin kepada kucing dan memberikannya ubat cacing.

Baca juga: Cara merawat kucing peliharaan sehingga tidak mendapat toksoplasmosis

Itulah beberapa petua untuk menjaga kesihatan kucing peliharaan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak petua, kini anda boleh menghubungi doktor haiwan melalui aplikasi , kamu tahu! Jangan repot-repot pergi ke klinik, lewat saja telefon pintar- Anda boleh menghubungi doktor haiwan pada bila-bila masa dan di mana sahaja anda memerlukan. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Kaki Harian. Diakses pada tahun 2020. 10 Cara Menjaga Kesihatan Kucing Anda.
WebMD Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2020. Pastikan Kucing Dalaman Anda Sihat.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found