Kesihatan

Perlu Tahu, Ini 4 Khasiat Urut untuk Bayi

Jakarta - Urut diketahui membawa banyak manfaat kesihatan. Bukan hanya orang dewasa, manfaat urutan juga dapat dirasakan oleh bayi. Secara amnya, bayi yang menangis atau ribut akan lebih selesa ketika berada di pelukan atau pelukan ibu. Sudah tentu faedah urut pada bayi mempunyai faedah yang sama, iaitu memberikan rasa selesa pada tubuh dan perasaan.

Baca juga: Mahu Urut untuk Bayi, Ibu Harus Tahu Ini

Urut untuk bayi dapat memberikan faedah seperti tidur yang lebih baik, kurang rewel, mengurangkan masalah pencernaan seperti sembelit hingga keadaan kolik yang sering dialami oleh bayi baru lahir. Bahkan ada yang mengatakan, dengan melakukan urutan secara rutin pada bayi meningkatkan daya tahan tubuh untuk melawan bakteria dan penyakit yang boleh menyerang kesihatan bayi.

Ketahui Kebaikan Urut pada Bayi

Menurut Tiffany Field, pengarah Institut Penyelidikan Sentuhan di University of Miami School of Medicine, mengurut bayi dapat menghasilkan lebih banyak serotonin, yang mengendurkan degupan jantung dan pernafasan bayi. Oleh itu, ibu-ibu tidak perlu ragu untuk melakukan urutan sederhana pada anak-anak kerana memberikan banyak faedah, seperti:

1. Buat Bayi Rasa Tenang

Tidak ada salahnya ibu berusaha melakukan urutan sederhana di rumah pada bayi. Proses mengurut oleh ibu boleh menjadi salah satu cara untuk meningkatkan hubungan erat antara ibu dan anak. Gunakan minyak yang selamat untuk kulit bayi, lakukan urutan ketika ibu selesa dan tenang. Sentuhan dari ibu dapat membuat otak bayi meningkatkan hormon endorfin dan serotonin. Kedua-dua hormon ini dapat menjadikan bayi lebih tenang, bahagia, dan selesa.

2. Pencernaan yang lancar

Urutan untuk bayi boleh dilakukan untuk mengatasi masalah sembelit atau sembelit yang dialami oleh bayi yang baru lahir. Sebelum melakukan urutan pada perut bayi, ibu harus mengetahui maklumat mengenai proses urut bayi yang baik dan selamat.

Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui panggilan video atau panggilan suara melalui aplikasi . Bukan hanya mengenai cara mengurut bayi, terdapat banyak maklumat berkaitan mengenai masalah kesihatan bayi yang boleh ditanyakan secara langsung, seperti perut kembung atau demam. Ibu boleh berjumpa doktor pakar mengenai gejala kesihatan yang dialami oleh bayi.

Baca juga: Ibu Baru Perlu Tahu Teknik Urut untuk Menyusu

3. Meningkatkan Kualiti Tidur Bayi

Sebenarnya, melakukan urutan secara rutin pada bayi menjadikan badan bayi berasa santai atau santai. Dengan cara itu, kualiti tidur bayi pada waktu malam akan meningkat.

4. Mengeratkan Hubungan Bayi-Ibu Bapa

Walaupun urut dilakukan secara sederhana, kaedah ini terbukti cukup berkesan dalam meningkatkan hubungan emosi antara bayi dan ibu bapa. Bukan hanya untuk bayi, melakukan urutan pada bayi oleh ibu bapa, terutama ibu dapat mengurangkan baby blues atau kemurungan selepas bersalin.

Baca juga: Jangan hanya mengurut perut, ini bahayanya

Ibu, lakukan urutan lembut

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengurut bayi. Ibu boleh mengurut kaki bayi dengan menggosok kaki bawah ke betis. Urut dengan lembut dan lakukan pada kedua kaki. Selain urut kaki, ibu boleh mengurut bahagian perut dengan meletakkan kedua ibu jari selari dengan pusar.

Kemudian, gerakkan ibu jari anda dalam separuh bulatan ke perut bawah dengan lembut. Semasa ibu melakukan urutan, cubalah melakukan aktiviti ini dengan mengajak anak-anak bercakap, membaca kisah dongeng atau mengajak anak-anak menyanyi semasa sesi urut. Ini berguna untuk menjadikan suasana lebih santai dan ikatan antara ibu dan bayi semakin baik.

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2019. Kelebihan Urut Bayi
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Panduan Anda untuk Urut Bayi
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found