Kesihatan

Siri Ujian untuk Mendiagnosis Asma

, Jakarta - Asma adalah penyakit kronik yang menyerang saluran pernafasan. Orang yang menghidap asma akan mengalami keradangan dan penyempitan saluran udara yang menjadikannya sesak atau sukar bernafas.

Menurut Persatuan Pediatrik Indonesia, penyakit pernafasan kronik pada kanak-kanak adalah salah satu penyakit yang paling biasa dan telah wujud sejak dua dekad terakhir.

Di samping itu, kejadian ini dilaporkan meningkat pada kanak-kanak dan orang dewasa. Menurut data Penyelidikan Kesihatan Asas 2013 (Riskesdas), kejadian asma pada kanak-kanak berumur 0-14 tahun adalah 9.2%.

Nah, untuk mendiagnosis asma pada pesakit, doktor akan melakukan pelbagai cara. Berikut adalah siri ujian untuk mendiagnosis asma.

Baca juga: Mengendalikan Sesak Nafas Pertama ketika Menghidap Asma

Ujian Untuk Mendiagnosis Asma

Terdapat pelbagai ujian atau penyelidikan yang boleh dilakukan oleh doktor untuk mendiagnosis asma pada pesakit. Salah satu ujian yang disebut fungsi paru menggunakan spirometer.

Menurut Persatuan Doktor Paru Indonesia, Pengukuran fungsi paru-paru digunakan untuk menilai:

 • halangan saluran udara.
 • kebolehbalikan gangguan fungsi paru.
 • kebolehubahan fungsi paru, sebagai penilaian tidak langsung terhadap tindak balas saluran udara.

Selain fungsi paru-paru, terdapat juga beberapa ujian lain untuk membantu doktor membuat diagnosis. Berikut adalah penyiasatan untuk penyakit asma yang lain:

 • Memeriksa aliran puncak ekspirasi dengan a meter kadar aliran puncak.
 • Ujian kebolehbalikan (dengan bronkodilator).
 • Ujian provokasi bronkial, untuk menilai kehadiran atau ketiadaan hiperaktif bronkial.
 • Ujian alergi untuk menilai kehadiran / ketiadaan alahan.
 • X-ray dada, untuk menghilangkan penyakit selain asma.

Baca juga: Kenali 5 Punca Asma Berulang

Bagi ibu atau ahli keluarga yang menghidap asma, anda boleh membuat pemeriksaan diri di hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital. Praktikal, bukan?

Dibantu oleh Sejarah dan Pemeriksaan Fizikal

Sebelum menjalankan ujian atau pemeriksaan sokongan untuk mendiagnosis asma, doktor akan melakukan temu ramah perubatan (anamnesis) dan pemeriksaan fizikal.

Menurut Persatuan Dokter paru-paru Indonesia, diagnosis asma didasarkan pada gejala episodik, termasuk batuk, sesak nafas, berdehit, berat di dada, dan perubahan cuaca.

Nah, sejarah yang baik sudah cukup untuk membuat diagnosis. Namun, apabila digabungkan dengan pemeriksaan fizikal dan ujian atau penyelidikan, ini akan meningkatkan lagi nilai diagnostik.

Dalam temu ramah perubatan ini, doktor akan mengemukakan soalan mengenai sejarah penyakit dan gejala. Sejarah merangkumi:

 • Ia bersifat episodik, sering dapat dibalik dengan atau tanpa rawatan.
 • Gejala termasuk batuk, sesak nafas, dan rasa berat di dada.
 • Gejala timbul / bertambah buruk terutamanya pada waktu malam / awal pagi.
 • Dimulakan oleh faktor pencetus yang bersifat individu.
 • Tindak balas terhadap pentadbiran bronkodilator.

Perkara-perkara lain yang perlu dipertimbangkan dalam sejarah penyakit ini, iaitu:

 • Sejarah keluarga.
 • Sejarah alahan.
 • Satu lagi penyakit yang memburukkan.
 • Perkembangan dan rawatan penyakit.

Baca juga: Cara Betul Mengatasi Asma pada Kanak-kanak di Rumah

Semasa pemeriksaan fizikal, doktor akan memperhatikan tanda-tanda asma dan penyakit alahan lain. Tanda asma yang paling biasa adalah mengi pada auscultation. Pada beberapa pesakit, auskultasi dapat didengar secara normal walaupun pada pengukuran objektif (fungsi paru-paru) ada penyempitan saluran udara.

Dalam serangan ringan, berdengkur hanya didengar semasa habis masa paksa. Namun, mengi juga boleh menjadi senyap (berdiam diri) dalam serangan yang sangat berat. Walau bagaimanapun, biasanya disertai dengan gejala lain seperti sianosis, kegelisahan, kesukaran bercakap, takikardia, hiperinflasi dan penggunaan otot aksesori untuk bernafas.

Baiklah, bagi anda atau ahli keluarga yang mengalami gejala di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Persatuan Doktor Paru Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Asma: panduan untuk diagnosis & pengurusan di Indonesia
Keputusan Menteri Kesihatan No. 1023 / Menkes / SK / XI / 2008 tentang Garis Panduan Pengawalan Penyakit Asma. Diakses pada tahun 2021.
IDAI. Diakses pada tahun 2021. Garis Panduan Nasional untuk Asma Kanak-kanak
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found