Kesihatan

Adakah berbahaya untuk menggunakan pembersih tangan sebelum makan?

, Jakarta - Setakat ini, wabak COVID-19 masih belum dapat dipastikan bila akan berakhir. Oleh itu, setiap orang mesti benar-benar menjaga diri agar tidak mendapat penyakit. Perlindungan yang dapat dilakukan termasuk memakai topeng, menjaga jarak aman antara orang, dan memastikan tangan dijaga kebersihan.

Untuk menjaga kebersihan tangan, anda boleh mencucinya dengan air dan sabun atau cecair antiseptik secara berkala. Pada masa kini, banyak orang menggunakan cecair antiseptik kerana ia senang dibawa dan praktikal, iaitu pembersih tangan . Namun, bolehkah seseorang menggunakan antiseptik sebelum makan? Adakah terdapat kesan berbahaya dari ini? Inilah ulasannya!

Baca juga: Kesalahan Menggunakan Pembersih Tangan Gagal Menghalau Kuman

Adakah Bahaya Menggunakan Sanitizer Tangan Sebelum Makan?

pembersih tangan adalah cecair antiseptik yang merupakan pembasmi kuman dengan kandungan alkohol minimum 60 peratus. Sesungguhnya, mencuci tangan dengan air suam dan sabun adalah kaedah yang berkesan untuk menghilangkan kotoran yang kelihatan dan mengurangkan bilangan kuman pada tangan anda. Walaupun begitu, anda boleh menggunakan pembersih tangan jika air sukar dijangkau atau anda memerlukan cara cepat untuk membersihkan tangan anda.

Sekiranya tangan anda kelihatan kotor, basuh tangan dengan sabun dan air adalah suatu keharusan. Selepas itu, pastikan tangan anda benar-benar kering dan gunakan pembersih tangan di samping memastikan sama sekali tidak ada bakteria atau virus yang melekat. Kandungan alkohol cecair antiseptik dapat menguap dalam kira-kira 15 saat. Di samping itu, kanak-kanak masih boleh menggunakan pembersih tangan asalkan diawasi.

Walau bagaimanapun, adakah bahaya mungkin timbul semasa menggunakan pembersih tangan sebelum makan? Dipetik dari Rangkaian Keselamatan Makanan , gunakan pembersih tangan sebelum makan dianggap selamat untuk dilakukan. Di Kanada, pekerja industri makanan dibenarkan membersihkan tangan menggunakan antiseptik yang diluluskan. Dalam industri perkhidmatan makanan, pembersih tangan ini sangat berguna sebagai langkah pembasmian kuman tangan setelah mencuci tangan dengan sabun dan air.

Walaupun begitu, perkara yang harus dipastikan adalah jangan minum minuman keras pembersih tangan yang. Kes ini sering berlaku pada kanak-kanak kecil yang mungkin tertarik dengan bau dan warna antiseptik. Dengan mengambil sebilangan kecil cecair ini boleh menyebabkan keracunan alkohol pada kanak-kanak. Tetapi, jika hanya makan atau menjilat ketika kering, selamat untuk melakukannya.

Walaupun begitu, lebih baik mencuci tangan dengan sabun dan air. Kaedah ini adalah kaedah yang paling berkesan untuk mengurangkan bilangan kuman pada tangan. Gunakan pembersih tangan tidak membunuh semua kuman yang melekat di tangan. Mencuci tangan dengan sabun dan air juga dapat membersihkan kotoran atau minyak yang tidak dapat ditangani oleh cecair antiseptik.

Semasa penggunaan pembersih tangan ini masih menimbulkan kekeliruan, doktor dari dapat menolong memberi penjelasan. Penggunaan ciri Berbual atau Suara / Panggilan video di aplikasi dapat memudahkan interaksi. Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai!

Baca juga: 5 Kesalahan Umum Semasa Menggunakan Pembersih Tangan

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa Menggunakan Hand Sanitizer

pembersih tangan mengandungi kandungan alkohol dengan minimum 60 peratus sehingga berkesan membunuh semua bahan berbahaya yang melekat di tangan. Walaupun begitu, kandungan etanol dapat lebih baik membunuh virus daripada isopropanol. Walaupun kedua-duanya masih berkesan untuk menghilangkan bakteria, kulat, dan virus.

Selain itu, alkohol juga mudah terbakar pada kepekatan yang terdapat dalam pembersih tangan. Oleh itu, cecair antiseptik ini diklasifikasikan sebagai bahan berbahaya dan mesti dijauhkan dari suhu tinggi atau kebakaran. Ini juga harus dipertimbangkan jika anda mempunyai kebiasaan merokok yang mungkin menyalakan api dan membakar tangan anda.

Baca juga: Mana yang lebih baik, mencuci tangan atau menggunakan pembersih tangan?

Itulah perbincangan mengenai kesan berbahaya yang mungkin timbul semasa menggunakan pembersih tangan . Dengan mengetahui perkara ini, kewaspadaan adalah perkara utama yang perlu diberi perhatian, terutama bagi ibu bapa yang mempunyai anak kecil. Pastikan anak sentiasa menjauhi atau tidak bermain dengan cecair antiseptik.

Rujukan:
FDA. Diakses pada tahun 2020. Menggunakan Pembersih Tangan dengan Selamat.
Rangkaian Keselamatan Makanan. Diakses pada tahun 2020. Apakah itu pembersih tangan alkohol?