Kesihatan

Berikut adalah 5 Jenis Masker Asli untuk Kulit Berminyak

Jakarta - Selain menggunakan produk kecantikan, Anda juga dapat merawat kulit berminyak melalui topeng semula jadi. Sebilangan orang pada dasarnya mempunyai kelenjar sebum (kelenjar yang menghasilkan minyak di wajah) yang terlalu aktif dalam menghasilkan minyak. Hasilnya, kulit akan kelihatan lebih berminyak dan berkilat. Anda tidak perlu risau, sekarang ada cara mudah untuk mengatasi wajah berminyak melalui topeng semula jadi di bawah:

1. Topeng Pisang

Buah ini bukan hanya baik untuk jantung kerana kandungan kalium di dalamnya. Pisang juga dapat digunakan sebagai topeng semula jadi untuk merawat kulit berminyak. Sangat mudah, ambil pisang masak dan satu sudu madu dan oren.

Kemudian, tumbuk pisang menggunakan pengisar atau kaedah manual dan masukkan madu. Selepas itu, campurkan dengan beberapa tetes jus oren atau lemon. Seterusnya, sapukan topeng ke wajah anda dan biarkan selama kira-kira 15 minit. Langkah seterusnya, bilas wajah anda dengan kain lembut yang direndam dalam air sejuk atau tuala hangat. Tidak ada salahnya menggunakan pelembap wajah jika diperlukan.

2. Mud Mask

Jangan salah sangka, ternyata topeng lumpur atau tanah liat juga dapat membersihkan liang dan menyerap minyak. Kaedahnya juga mudah, campurkan dahulu satu sudu lumpur atau tanah liat (seperti bentonit yang anda dapati di kedai makanan semula jadi) dan satu sudu besar penyihir hazel, kemudian kacau hingga rata.

Kedua, sapukan topeng kacau ke wajah dan biarkan selama 10 minit, kemudian bilas hingga bersih. Anda juga boleh menambahkan beberapa tetes minyak lemon untuk mengawal kelenjar minyak yang terlalu aktif. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menggunakan topeng ini terlalu kerap. Pakar mengatakan, jika terlalu kerap digunakan topeng jenis ini dapat menjadikan kulit terlalu kering.

3. Topeng betik

Buah ini tidak hanya baik untuk pencernaan, kerana topeng betik juga mempunyai manfaat khas untuk kulit. Topeng ini, yang dikenali sebagai topeng untuk semua jenis kulit, ternyata baik untuk kulit berminyak. Topeng betik sangat berkesan menghilangkan lebihan minyak dari permukaan kulit.

Pakar mengatakan, kulit berminyak itu sendiri adalah sejenis kulit yang memerlukan pengelupasan. Nah, buah betik ini mengandungi enzim yang dapat membantu proses pengelupasan. Bukan hanya itu, topeng betik juga dapat digunakan untuk membuat kulit tampak muda, menegangkan kulit, dan bahkan mengurangkan kedutan di kawasan wajah. Jadi, bagaimana anda menggunakan topeng semula jadi ini?

Caranya, tumbuk betik masak ke dalam mangkuk. Sama seperti di atas, anda juga boleh mencampurkan beberapa tetes jus lemon ke dalamnya. Kemudian, sapukan pada wajah dan leher.

4. Topeng Tomato

Buah merah kecil ini mengandungi banyak likopen antioksidan yang dapat melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan. Menariknya, kandungan vitamin C dan A dalam buah ini sangat bermanfaat untuk kesihatan kulit. Cara membuat topeng cukup mudah.

Pertama, potong sebiji tomato. Kemudian, sapukan bahagian dalam tomato (terutama air) ke seluruh wajah anda dan biarkan selama 15 minit. Akhirnya, cuci muka menggunakan air sejuk. Untuk hasil terbaik, lakukan rawatan ini dua atau tiga kali seminggu.

5. Topeng Yogurt

Topeng Yogurt dianggap dapat membantu wajah menyerap lebihan minyak, membuka pori-pori, dan mengelupas kulit mati. Cara membuat topeng yogurt juga tidak sukar. Pertama, sapukan satu sudu yogurt tanpa rasa ( yogurt biasa ) ke seluruh permukaan wajah hingga rata. Kedua, biarkan dan biarkan topeng duduk selama 15 minit. Akhirnya, bilas wajah anda dengan menggunakan air sejuk.

Bagaimana, anda berminat untuk mencuba topeng semula jadi di atas?

Mempunyai masalah kesihatan kulit wajah atau aduan lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonannya. Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Bukan hanya sihat, ini adalah 3 kebaikan topeng susu kambing
  • Khasiat Susu untuk Muka dan Resipi Masker
  • 5 Khasiat Labu untuk Kecantikan Kulit Muka