Kesihatan

Tanpa minum ubat, anda dapat menyingkirkan selesema dengan 4 makanan sihat ini

Jakarta - Selesema adalah keadaan yang sering dialami oleh semua orang. Sekiranya anda demam, tentu saja badan anda akan memerlukan nutrien yang lengkap dan seimbang, termasuk vitamin dan mineral. Ini kerana tubuh memerlukan banyak tenaga untuk membuat sejumlah besar sel imun untuk menangkis virus yang masuk ke dalam badan.

Menggunakan Pengambilan Nutrien

Apabila anda demam, ia pasti akan mempengaruhi selera makan anda. Oleh itu, anda perlu memastikan bahawa pengambilan nutrien dan cecair badan anda dijaga dengan makan lebih kerap, tetapi dalam bahagian yang lebih kecil. Untuk menambahkan tenaga ketika anda demam, disarankan agar anda memakan jenis makanan berikut yang juga dapat meredakan gejala selesema, termasuk:

Susu Rendah Lemak, Telur dan Daging

Untuk melegakan selesema, anda boleh mengambil susu, telur, dan daging rendah lemak. Ketiga-tiga jenis makanan ini adalah makanan yang mengandungi protein dan berguna dalam membina dan mengekalkan sistem imun. Selain itu, sumber protein juga dapat diperoleh dari kacang dan ikan.

Lobak

Lobak juga boleh menjadi makanan penenang sejuk yang sangat baik untuk dimakan. Lobak kaya dengan vitamin B6, dan berguna untuk menjaga keadaan kesihatan secara keseluruhan. Selain itu, wortel juga mengandungi banyak serat dan vitamin A.

Sup ayam

Salah satu makanan pertama untuk menghilangkan selesema adalah sup suam yang diperbuat daripada kaldu ayam. Makanan ini diketahui dapat membantu menghilangkan selesema yang anda miliki kerana ramuan dalam sup ayam.

Yogurt

Yogurt termasuk makanan yang dapat melegakan selesema kerana dianggap mampu meningkatkan sistem imun berkat kandungan probiotik di dalamnya. Di samping itu, kandungan probiotik dalam yogurt mampu menekan bakteria jahat dan meningkatkan pertumbuhan bakteria baik.

Jeruk dan Lemon

Jeruk dan lemon adalah buah yang mempunyai banyak kandungan flavonoid yang dapat membantu meningkatkan sistem ketahanan badan yang akan membantu melawan virus penyebab selesema.

Memenuhi Keperluan Cecair Badan dengan Air

Selain makan makanan yang dapat meredakan selesema di atas, anda juga disarankan untuk minum air secukupnya agar badan sentiasa terhidrat. Selain minum air, anda boleh minum teh yang ditambah dengan madu untuk menghilangkan rasa tidak selesa di tekak serta melegakan pernafasan yang sesak.

Sekiranya anda demam disertai batuk, sakit, dan demam, disarankan untuk minum minuman suam yang diperbuat daripada halia. Minuman ini boleh menjadi penyelesaian untuk melegakannya kerana halia diketahui dapat menghambat beberapa virus yang menyerang saluran pernafasan.

Apabila anda demam, yang penting juga ialah anda harus memberi badan anda peluang untuk berehat secukupnya. Apabila anda demam, anda mesti memastikan bahawa anda cukup tidur, sekurang-kurangnya kurang dari tujuh jam pada waktu malam.

Sebilangan besar orang menganggap bahawa selesema adalah penyakit ringan yang tidak memerlukan pemeriksaan doktor. Tetapi lebih baik jika anda membincangkan keadaan anda dengan doktor anda. Ini penting dilakukan kerana selesema dapat meningkatkan risiko komplikasi, seperti radang paru-paru, bronkitis, jangkitan sinus, atau mungkin memicu asma.

Sekiranya anda mengalami selesema yang tidak hilang, langkah pertama yang boleh anda lakukan adalah bertanya keadaan anda dengan doktor di aplikasi . Sekarang, telah bekerjasama dengan pelbagai pakar perubatan dan pakar yang dipercayai dan bersedia membantu mengatasi semua masalah kesihatan yang anda alami.

sebagai aplikasi kesihatan menyediakan tiga pilihan untuk berkomunikasi dengan doktor melalui menu Hubungi Doktor itu dia sembang, suara, dan video panggil. Di samping itu, anda juga boleh membeli pelbagai keperluan perubatan seperti vitamin dan ubat melalui menu Penghantaran Farmasi siapa yang akan menghantar pesanan anda dalam masa tidak lebih dari satu jam. Sekiranya anda tidak mahu kesukaran mendapatkan rawatan dengan cepat, boleh menjadi alternatif. ayuh muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang.

Baca juga: Serangan Selsema Semasa Bercuti? Atasi dengan Makanan Sihat Ini!