Kesihatan

Minum kopi sebelum sarapan, adakah ia selamat untuk kesihatan?

, Jakarta - Kopi adalah salah satu minuman paling popular hari ini. Kopi juga merupakan salah satu minuman yang paling diminati setelah bangun tidur. Banyak yang mengatakan bahawa dengan memakannya dapat meningkatkan semangat dan motivasi untuk menjalani hari tersebut. Namun, tahukah anda bahawa minum kopi sebelum sarapan adalah kebiasaan buruk? Inilah perbincangannya.

Baca juga: Apa Yang Terjadi Pada Tubuh Sekiranya Anda Mengonsumsi Kopi Pagi

Kopi yang diminum sejurus selepas bangun tidur atau semasa perut kosong bukanlah idea yang baik. Kebiasaan ini dapat meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan. Untuk itu, tidak ada salahnya melihat ulasan dan cara mengambil kopi yang tepat untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan.

Sebab Mengelakkan Kopi Sebelum Sarapan

Minum kopi sebelum sarapan bukanlah tabiat baik yang boleh dilakukan setiap hari. Kebiasaan ini sebenarnya tidak selamat untuk kesihatan tubuh. Pelbagai risiko masalah kesihatan dapat dialami oleh seseorang yang sering melakukan kebiasaan ini.

Penyakit refluks asid atau juga dikenali sebagai GERD dapat dialami ketika anda minum kopi ketika perut kosong. Kopi dapat merangsang badan untuk menghasilkan asid perut ketika dimakan terutama ketika perut kosong.

Selain itu, kandungan kafein dalam kopi juga dapat membuat esofagus bawah menjadi lemah. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko gejala GERD, seperti mual, rasa kenyang yang mudah, kerap bersendawa, pedih ulu hati atau panas dada, hingga sukar menelan.

Sekiranya anda mengalami keadaan tertekan, anda harus mengelakkan terlalu banyak minum kopi, terutama pada waktu pagi. Lancarkan Web MD Kandungan kafein dalam kopi sangat mudah menyebabkan keadaan dari kegelisahan hingga gangguan bipolar.

Minum kopi sebelum sarapan juga meningkatkan risiko seseorang mengalami dehidrasi. Ini kerana kandungan kafein dalam kopi boleh menyebabkan peningkatan kekerapan membuang air kecil. Terdapat beberapa gejala dehidrasi yang perlu anda perhatikan, seperti kehilangan keanjalan kulit, urin gelap, bau air kencing yang sangat kuat, pening, mengantuk, dan degupan jantung yang lebih cepat.

Baca juga: Adakah terdapat kesan negatif daripada minum kopi terlalu banyak?

Minuman Yang Boleh Menggantikan Kopi

Untuk mengelakkan pelbagai kesan yang dapat anda alami akibat minum kopi sebelum sarapan, tidak ada salahnya mengganti kopi dengan beberapa minuman alternatif lain, seperti:

1. Air yang disuntik

Sekiranya anda termasuk orang yang merasa sukar untuk minum air selepas bangun tidur, air yang disiram boleh menjadi pilihan. Air yang disiram adalah air yang dicampurkan dengan buah, seperti strawberi, lemon, daun pudina, hingga timun. Buat campuran air ini pada waktu malam dan letakkan di dalam peti sejuk. Apabila anda bangun, anda boleh mengambil minuman ini. Rasa segar yang dihasilkan dapat menjadikan anda lebih sihat dan segar pada waktu pagi.

2. Jus Buah

Jus buah yang mengandungi air dan serat sangat baik untuk dimakan pada waktu pagi. Di samping itu, pengambilan jus pada waktu pagi dapat menggantikan cecair badan yang hilang pada waktu malam, jadi anda akan mengelakkan dehidrasi.

3. Halia Hangat

Halia adalah salah satu tumbuhan herba yang mengandungi vitamin C. Mengonsumsi air jahe hangat pada waktu pagi juga dapat membantu anda mengurangkan tahap tekanan di dalam badan.

4. Susu

Susu lembu dan susu kedelai adalah jenis susu yang dianggap cukup baik untuk dimakan pada waktu pagi. Mengonsumsi susu secara teratur setiap hari dapat membantu anda menjaga kesihatan tulang dan mengelakkan penuaan dini.

Baca juga: Minum kopi boleh memasuki ER, ini adalah dos yang tepat

Itulah beberapa alternatif untuk minum kopi pada waktu pagi. Jangan ragu untuk menggunakan aplikasinya dan tanyakan terus kepada doktor apabila anda mengalami aduan kesihatan yang berkaitan dengan gangguan pencernaan atau GERD. Kedua-dua penyakit ini tentunya perlu diubati dengan betul agar tidak menyebabkan kesihatan yang lebih teruk. Ayuh, muat turun melalui App Store dan Google Play, sekarang!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Kesihatan dan Risiko Minum Kopi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kopi vs. Teh Untuk GERD.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kopi.