Kesihatan

Berfikir Negatif Boleh Menyebabkan Paranoia, Mitos atau Fakta

, Jakarta - Adakah anda sering bersangka buruk terhadap orang lain? Ini mungkin disebabkan pemikiran negatif yang terus mempengaruhi otak. Sesuatu yang negatif mungkin berkadar langsung dengan sesuatu yang buruk. pemikiran negatif juga dapat menghabiskan banyak tenaga kerana penghidapnya sering bimbang akan sesuatu tanpa sebab yang jelas.

Fikiran negatif dapat membuat seseorang mengalami kegelisahan dalam situasi sosial kerana mereka sering curiga terhadap orang lain. Bagaimanapun, sungguh pemikiran negatif boleh berkembang menjadi gangguan paranoid? Untuk keterangan lebih lanjut, lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Adakah Ketakutan Kerosakan yang Kerap Dikenal sebagai Paranoid?

Paranoid Boleh Disebabkan oleh Pemikiran Negatif

Gangguan keperibadian paranoid adalah salah satu keadaan yang boleh mempengaruhi cara berfikir penderita, sehingga dia akan kelihatan aneh atau eksentrik. Seseorang yang mengalami gangguan ini juga sering merasa tidak percaya kepada orang lain dan selalu curiga tanpa alasan yang jelas. Dia tidak mempercayai orang lain dan selalu menanamkan semangat corak pemikiran sekiranya orang lain selalu berusaha menyakitinya.

Di samping itu, seseorang dengan gangguan paranoid sering enggan untuk mempercayai orang lain, dengan mudah menyimpan dendam terhadap orang lain, syaitan, bahkan mengancam seseorang untuk sesuatu yang bahkan tidak berbahaya. Orang dengan gangguan keperibadian paranoid cepat menyatakan kemarahan mereka dan mudah memusuhi orang lain.

Kemudian apa pemikiran negatif berisiko menghidap paranoia? Mempunyai kebiasaan mencurigakan orang lain meningkatkan risiko masalah kesihatan mental. Salah satu gangguan yang boleh berlaku, iaitu paranoia.

Pemikiran negatif tentang orang lain yang telah mengalami gangguan akut bermaksud bahawa anda sudah membawa kepada gangguan paranoid. Anda akan sering merasa curiga terhadap orang lain jika mereka menipu, berbohong, dan bahkan melakukan perkara jahat.

Seseorang yang mengalami gangguan paranoid mempunyai sikap keras kepala dan tidak pernah mempercayai orang lain. Sikap sarkastik dan sering memprovokasi emosi pembicara sering digunakan untuk membuktikan jika kecurigaannya betul. Kecurigaan ini juga dapat bertambah buruk dan mengakibatkan kemurungan dan kegelisahan.

Baca juga: Selalu Mencurigai Pasangan Anda, Benarkah Paranoid?

Penyebab Gangguan Keperibadian Paranoid

Penyebab sebenar gangguan paranoid tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar berkaitan dengan gabungan faktor biologi dan psikologi. Di samping itu, gangguan ini lebih kerap berlaku pada seseorang yang mempunyai keluarga dengan gangguan skizofrenia. Kedua-dua gangguan ini mempunyai hubungan genetik yang disebabkan oleh pengalaman masa lalu yang tidak baik, seperti trauma fizikal dan emosi.

Kemudian, jika anda masih mempunyai pertanyaan mengenai gangguan paranoid, psikologi atau psikiatri dari boleh tolong. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar anda mendapat akses kesihatan yang mudah!

Cara Mendiagnosis Gangguan Keperibadian Paranoid

Pakar perubatan akan bertanya mengenai gejala yang timbul dan sejarah perubatan sebelumnya pada peringkat awal. Pemeriksaan fizikal juga boleh dilakukan untuk mencari keadaan perubatan yang sedang dihadapi. Selepas itu, anda mungkin mendapat pemeriksaan atau rawatan yang lebih sengit dari psikiatri, psikologi, atau pakar penyakit jiwa yang lain.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Paranoid Personality Disorder dan OCD

Doktor yang terbiasa menangani penyakit mental akan melakukan penilaian yang komprehensif. Pakar perubatan mungkin bertanya mengenai masa kanak-kanak, sekolah, pekerjaan, hubungan dengan orang-orang di sekitar mereka. Di samping itu, soalan yang berkaitan dengan bagaimana anda bertindak balas terhadap situasi yang dibayangkan juga dapat menggambarkan reaksi terhadap perkara-perkara tertentu. Akhirnya, diagnosis kesihatan mental akan diberikan dan perancangan rawatan akan dijalankan.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Paranoid.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Paranoid.