Kesihatan

Ini adalah 5 Gangguan Mulut dan Gigi Berbahaya

, Jakarta - Masalah mulut dan gigi adalah masalah kesihatan biasa yang sering dialami oleh banyak orang. Beberapa gangguan gigi ringan dan masih boleh dirawat dengan ubat-ubatan, seperti sakit gigi dan sariawan. Namun, tahukah anda, terdapat beberapa gangguan mulut dan gigi yang perlu diperhatikan kerana boleh memberi kesan berbahaya? Mari cari di sini.

1. Rongga Gigi

Jangan menganggap rongga sebagai gangguan mulut dan pergigian biasa yang tidak berbahaya. Sebenarnya, rongga yang tidak dirawat dengan betul boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Selain menyebabkan masalah gigi yang serius, seperti abses gigi, gingivitis, dan sakit gigi akut, rongga juga boleh mempengaruhi organ lain dan menyebabkan penyakit jantung dan strok. Dua penyakit terakhir boleh membahayakan nyawa penghidapnya.

Oleh itu, jika anda mengalami rongga, segera berjumpa doktor gigi untuk mendapatkan rawatan segera.

2. Periodontitis (penyakit gusi)

Periodontitis adalah keradangan gusi yang teruk yang boleh menyebabkan kerosakan pada tisu lembut dan tulang yang menyokong gigi. Gangguan mulut dan gigi ini tidak boleh diabaikan dan harus diubati dengan segera. Sebabnya, periodontitis tidak hanya dapat menyebabkan kehilangan gigi, bakteria dalam tisu gusi juga dapat memasuki aliran darah dan menyerang organ tubuh lain, seperti paru-paru dan jantung. Gejala periodontitis termasuk:

  • Gusi berwarna merah, gelap, atau keunguan.

  • Gusi bengkak.

  • Gusi terasa sakit apabila disentuh.

  • Gusi boleh berdarah dengan mudah.

  • Terdapat nanah di antara gigi dan gusi.

  • Nafas mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan.

Baca juga: Keradangan gusi boleh menyebabkan jangkitan

3. Carian Pergigian (Kerosakan Gigi)

Karies gigi berlaku apabila plak terbentuk di permukaan gigi. Plak berasal dari serpihan makanan, kotoran, dan bakteria di dalam mulut. Gosok gigi dengan jarang dan pengambilan makanan atau minuman bergula yang kerap dapat mempercepat pertumbuhan plak. Ini kerana gula dari makanan dan bakteria di dalam mulut dapat menghasilkan asid. Asid dalam plak dapat mengikis enamel gigi keras. Keadaan ini juga dikenali sebagai hakisan enamel. Lama kelamaan, proses hakisan ini akan menyebabkan lubang kecil muncul di enamel gigi. Lubang ini dipanggil karies.

Caries tidak boleh dipandang rendah. Sebabnya, jika tidak dirawat dengan segera, lubang karies dapat membesar dan mempengaruhi lapisan dalam gigi. Ini boleh mengakibatkan sakit gigi yang teruk, kehilangan gigi, dan jangkitan sistemik.

4. Kanser Mulut

Kanser mulut adalah gangguan berbahaya pada mulut dan gigi. Jenis barah ini boleh mempengaruhi tisu di mulut, dari dinding mulut, bibir, lidah, gusi, atau lelangit. Kanser mulut juga boleh berlaku pada tisu di tekak (faring) dan kelenjar air liur.

Pengguna tembakau, seperti perokok atau pengunyah tembakau, berisiko terkena barah mulut. Gejala barah mulut yang paling biasa adalah kemunculan sariawan yang tidak hilang, tompok-tompok putih atau merah muncul, dan rasa sakit di mulut.

Baca juga: Jangan keliru, inilah cara untuk memberitahu perbezaan antara Thrush Biasa dan Gejala Kanser Mulut

5. Kanser Kelenjar Air liur

Kanser kelenjar air liur adalah jenis tumor yang jarang berlaku yang bermula di kelenjar air liur, baik di mulut, leher, atau tekak. Kelenjar air liur berfungsi menghasilkan air liur yang berguna untuk membantu pencernaan, menjaga kelembapan mulut, dan kesihatan gigi.

Kanser kelenjar air liur paling kerap berlaku pada kelenjar parotid. Hampir 85 peratus daripada semua kanser kelenjar air liur berlaku di kelenjar parotid, dan sekitar 25 peratus kanser parotid adalah ganas. Rawatan utama untuk kanser kelenjar air liur adalah pembedahan. Selanjutnya, rawatan boleh dilakukan dengan terapi radiasi dan kemoterapi.

Baca juga: Kelenjar Air liur Bengkak Boleh Menyebabkan Sialolithiasis

Itulah 5 gangguan mulut dan pergigian yang berbahaya yang perlu anda perhatikan. Sekiranya anda mengalami gejala yang tidak biasa di mulut, segera berjumpa doktor gigi. Doktor gigi biasanya dapat segera mengenali jenis gangguan mulut dan gigi yang anda alami. Dengan mengesannya lebih awal, rawatan dapat dilakukan dengan segera, sehingga komplikasi dapat dicegah.

Untuk melakukan pemeriksaan oral dan pergigian, anda boleh segera membuat temu janji dengan doktor gigi di hospital pilihan anda melalui . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play sebagai teman penolong untuk menjaga kesihatan keluarga anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kesihatan Pergigian dan Pergigian.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Tumor kelenjar air liur.