Kesihatan

Tingkah Laku Anak Anda Merupakan Refleksi Ibu Bapa, Mitos atau Fakta?

, Jakarta - Anak-anak seperti cermin yang mencerminkan gambaran tentang apa yang berlaku di sekeliling mereka. Selain berkongsi persamaan genetik dengan ibu bapa mereka, anak-anak juga mencerminkan pergerakan, bahasa, dan minat orang dewasa dalam kehidupan mereka. Anda mungkin melihat anak kecil anda memegang krayon dengan cara yang sama seperti ayahnya memegang sebatang pen, atau mengulangi kata-kata yang diucapkan oleh neneknya. Perlu diingat bahawa tingkah laku dan tabiat yang terdedah kepada anak-anak dari usia dini dapat menjadi tingkah laku dan tabiat yang mereka lalui hingga dewasa. Ayuh, lihat penjelasan lebih lanjut di bawah.

Dalam video yang dikeluarkan oleh childfriendly.org.au Anda dapat melihat pergerakan pasangan ibu bapa dan anak. Ternyata semua anak-anak dalam video itu meniru apa sahaja yang dilakukan oleh orang dewasa yang dijadikan role model. Bermula dari menelefon sambil berjalan, merokok, hingga melakukan aktiviti keganasan rumah tangga. Namun, di akhir video, sepasang orang dewasa dan kanak-kanak juga dilihat membantu mengambil barang runcit orang lain yang berlaku di jalan. Video itu seolah-olah menjadi bukti bahawa anak-anak meniru tingkah laku ibu bapa mereka.

Baca juga: Melatih Kesopanan pada Kanak-kanak

Sebenarnya, kanak-kanak mula meniru orang dewasa ketika mereka masih bayi. Menurut G. Gergely dan J.S Watson, bayi melihat ekspresi wajah dari ibu bapa mereka dan mengingatkan mereka untuk menunjukkannya di kemudian hari. Jadi, apa yang ditunjukkan oleh anak-anak sebenarnya adalah bentuk hasil pembelajaran dari apa yang diajar oleh ibu bapa mereka.

Ibu bapa yang menunjukkan tingkah laku antisosial juga akan melahirkan anak-anak dengan tingkah laku antisosial, menurut para penyelidik dari University of Chicago. Penyelidikan ini, yang dilakukan oleh Dogan, Conger, Kim, dan Masyn, menyimpulkan bahawa tingkah laku antisosial anak-anak adalah hasil pemerhatian dan interpretasi mereka terhadap tingkah laku ibu bapa. Anak-anak melihat apa yang ditunjukkan oleh ibu bapa mereka dalam tingkah laku mereka dan menirunya kerana mereka menganggapnya normal dalam kehidupan sosial.

Begitu juga dengan kanak-kanak yang menyaksikan tindakan keganasan dalam hidup mereka. mengikut Buku Data 2011 Urban Child Institute: Negeri Kanak-kanak di Memphis dan Shelby County , terdapat lebih daripada 60 peratus kanak-kanak di Amerika Syarikat yang dilaporkan terdedah kepada keganasan pada tahun lalu. Dalam beberapa kes, anak-anak ini mungkin menjadi mangsa, tetapi tingkah laku anak-anak juga dapat dipengaruhi oleh menyaksikan tindakan kekerasan, atau bahkan mendengar tentang keganasan yang dialami oleh rakan atau anggota keluarga. Kekerasan boleh berlaku dalam pelbagai bentuk, dari kekejaman fizikal langsung hingga penyalahgunaan lisan, ancaman keganasan, dan pemusnahan harta benda.

Sandra Turner Brown, seorang pakar dalam pendidikan awal kanak-kanak, mengatakan bahawa orang muda yang kerap terdedah kepada keganasan dapat mengembangkan ciri-ciri tingkah laku yang sama dengan mereka sepanjang hidup. Keganasan juga dapat mengurangkan rasa percaya anak pada orang lain dan mereka mula melihat dunia sebagai tempat berbahaya yang dipenuhi oleh orang dewasa yang tidak dapat membuat mereka selamat.

Oleh itu, ketika ayah dan ibu bertengkar di hadapan si kecil, anak itu bukan sahaja akan merasa sedih, tetapi kejadian itu juga boleh memberi kesan kepada tingkah laku dan kesihatan mentalnya kelak.

Baca juga: Kesan Keluarga Tidak Bercanggah Terhadap Psikologi Kanak-kanak

Bagaimana Menjadi Model Peranan yang Baik untuk Kanak-kanak?

Oleh kerana anak-anak hampir selalu meniru apa yang ibu bapa mereka lakukan, ayah dan ibu digalakkan untuk memberi contoh yang baik kepada anak-anak. Dengan menjadi ibu bapa yang sering bersikap ramah, baik dan bertoleransi, bapa dan ibu secara tidak langsung mengajar anak-anak mereka untuk mengembangkan tingkah laku yang sama. Menurut ahli psikologi dari Harvard, memberi contoh tingkah laku pada kanak-kanak dapat memberikan rujukan kepada anak-anak tentang apa yang baik dan tidak.

Oleh itu, ibu bapa diharapkan dapat menunjukkan tingkah laku yang baik dan mesra kepada orang lain agar si kecil juga dapat menerapkannya.

Baca juga: Seberapa Pentingnya Peranan Bapa untuk Model Peranan Anak?

Nah, itulah penjelasan mengapa tingkah laku anak-anak dapat menggambarkan tingkah laku ibu bapa mereka. Untuk membincangkan atau meminta nasihat mengenai keibubapaan, ibu boleh menggunakan aplikasi tersebut . Doktor yang dipercayai di sedia memberikan penyelesaian terbaik melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Institut Kanak-kanak Bandar. Diakses pada tahun 2019. Kanak-kanak Mencerminkan Tingkah Laku Ibu Bapa.