Kesihatan

Gangguan Keperibadian dengan Gelombang Marah

Jakarta - Emosi terbahagi kepada dua, iaitu emosi positif (seperti kebahagiaan) dan emosi negatif (seperti kemarahan). Kedua-dua emosi ini adalah tindak balas manusia semula jadi terhadap situasi tertentu. Sesiapa sahaja berhak untuk mengekspresikan emosi yang mereka rasakan, selagi tidak berlebihan. Emosi yang berlebihan bukan sahaja memberi kesan negatif kepada diri sendiri, tetapi juga pada orang lain.

Satu emosi yang perlu dikawal adalah kemarahan. Sebabnya adalah kerana kemarahan yang berlebihan boleh menjadi tanda gangguan keperibadian seperti: Gangguan Letupan Berselang (IED).

Apa yang Menyebabkan Anger Outburst Disorder (IED)?

Kemarahan adalah tindak balas semula jadi apabila seseorang menghadapi situasi yang mengecewakan. Malangnya, tidak semua orang dapat mengawal emosi negatif ini. Sebenarnya, orang dengan IED cenderung mudah marah atas masalah "remeh" dan menunjukkannya secara berlebihan. Orang dengan IED mungkin membanting perkara di sekitar mereka, bersumpah, dan menjerit hanya untuk menyatakan kemarahan yang mereka rasakan.

Penyebab IED dianggap berasal dari kelainan dalam mekanisme otak untuk mengatur pengeluaran serotonin (hormon bahagia) dan kortisol (hormon stres), sehingga mempengaruhi tahap emosi penderita. Faktor lain yang disyaki menjadi penyebab IED adalah faktor genetik, faktor persekitaran dan kebiasaan menyimpan kemarahan.

Mengapa Sebilangan Orang Mengalami Kesukaran Mengawal Kemarahan?

Sekiranya ledakan kemarahan bukan disebabkan oleh IED, faktor-faktor ini boleh menjadi sebab seseorang sukar mengawal kemarahan yang mereka rasakan:

1. Kurang tidur

Kajian mengenai Jurnal Psikologi Sosial Gunaan menjelaskan bahawa kurang tidur menyukarkan seseorang untuk berfikir dengan jelas dan mengawal emosi. Pakar mengatakan bahawa apabila seseorang kurang tidur, terdapat peningkatan aktiviti amigdala, bahagian otak yang mengatur emosi. Keadaan ini bukan sahaja mendorong emosi negatif (seperti kemarahan), tetapi juga menyukarkan anda mengawal perasaan negatif yang timbul.

2. Tekanan dan Kemurungan

Kajian terbaru menunjukkan bahawa tekanan ringan boleh mengganggu kemampuan seseorang mengawal emosi. Sebabnya ialah apabila tekanan berlaku, bahagian otak yang memainkan peranan penting dalam fungsi kognitif (korteks prefrontal) menjadi sensitif. Depresi membuat seseorang mudah marah kerana sukar untuk mengawal emosi dan cenderung untuk berfikir negatif tentang persekitaran di sekitarnya.

3. Masalah Kesihatan

Masalah kesihatan seperti hipertiroidisme boleh membuat seseorang mudah marah. Sebabnya ialah tahap hormon tiroid yang berlebihan dalam tubuh menjadikan seseorang gugup dan sukar untuk menumpukan perhatian, sehingga mempengaruhi kemampuannya untuk mengawal emosi. Ubat statin yang dimakan dapat mengurangkan serotonin dalam badan, sehingga menjadikan seseorang terdedah kepada kemurungan dan menjadi emosional.

Bagaimana Mengawal Kemarahan?

Sekiranya anda sukar mengawal kemarahan anda, berikut adalah cara anda boleh mencuba:

1. Senaman Bersantai

Latihan ini dilakukan dengan menarik nafas dalam melalui hidung anda, kemudian menghembuskan nafas perlahan ke mulut anda. Kaedah ini bertujuan untuk menenangkan sistem saraf, meningkatkan fokus, dan mengurangkan tekanan dan perasaan emosi.

2. Menukar Reaksi

Daripada menunjukkan kemarahan dengan suara yang tinggi, anda boleh belajar menunjukkan kemarahan dengan cara yang bijak. Contohnya, katakan apa yang anda rasa, "Saya tidak suka apabila anda bertindak seperti itu" atau "Saya rasa anda boleh melakukan yang lebih baik daripada ini" dan cara lain yang tidak menyakiti diri sendiri atau orang lain.

3. Beritahu Orang Lain

Tidak ada salahnya memberitahu perasaan anda kepada orang lain seperti rakan atau keluarga. Anda boleh memberitahu mereka tentang perkara-perkara yang membuat anda kecewa dan marah, jadi ini akan membantu menghilangkan perasaan dan mengurangkan kemarahan yang anda rasakan.

Sekiranya kaedah di atas belum dapat mengawal emosi yang anda rasakan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan cadangan cadangan yang boleh dipercayai. Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui ciri Hubungi Doktor melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • 5 Tanda Gangguan Keperibadian, Berhati-hati dengan Satu
  • Jangan Lakukan Ini Semasa Anda Marah
  • Jenis Gangguan Mental Yang Boleh Mempengaruhi Perkembangan Kanak-kanak