Kesihatan

Petua Berenang Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan

, Jakarta - Anda ingin menurunkan berat badan? Selain mengurangkan bahagian makanan dan meningkatkan penggunaan makanan sihat, anda juga perlu bersenam. Nah, salah satu sukan yang dipercayai berkesan membantu menurunkan berat badan adalah berenang. Namun, banyak orang yang berusaha menurunkan berat badan dengan berenang, tetapi tidak mendapat faedah yang optimum. Oleh itu, mari kita perhatikan petua berikut agar berenang dapat berkesan menurunkan berat badan.

Berenang bermanfaat untuk menurunkan berat badan kerana ketika anda melakukan sukan air ini, semua otot badan anda, dari otot-otot di bahagian bawah badan, bahagian atas badan, ke otot inti dan otot belakang bergerak aktif. Penggunaan otot semasa berenang juga dapat melatih otot menjadi lebih kuat dan meningkatkan jisim otot. Ini kemudian menjadikan kadar metabolisme dalam badan meningkat, sehingga tubuh dapat membakar lebih banyak kalori walaupun tidak berenang.

Di samping itu, ketika berenang, jantung dan paru-paru bekerja lebih keras untuk menyediakan oksigen yang diperlukan oleh tubuh. Tubuh juga akan membakar banyak kalori untuk membekalkan tenaga ketika anda berenang. Berenang hanya selama 60 minit dapat membakar sekitar 500-700 kalori untuk menghasilkan tenaga. Inilah yang dapat membuat anda menurunkan berat badan dengan cepat.

Namun, pembakaran kalori ketika berenang bergantung pada gaya berenang yang dilakukan, jarak, dan juga kecepatan. Beberapa perkara berikut juga dapat menjadikan berenang lebih berkesan untuk mengurangkan berat badan.

1. Gaya Berenang

Terdapat empat pukulan renang, iaitu gaya dada atau katak, gaya belakang, gaya bebas dan rama-rama. Keempat gaya itu sebenarnya sama bermanfaat untuk kesihatan tubuh (Baca juga: Pelbagai Gaya Berenang dan Faedahnya). Namun, bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, anda harus berenang menggunakan gaya rama-rama. Kerana, gaya berenang mampu membakar kalori hingga 150 kalori pada orang dewasa dengan berat 72.5 kilogram. Selain pukulan rama-rama, anda juga dapat berenang gaya bebas untuk membakar lebih banyak kalori. Sementara itu, untuk tekanan payudara dan punggung belakang, pembakaran kalori setara dengan berjalan pantas atau berjoging.

2. Keamatan

Keamatan berenang merangkumi jarak, kelajuan, dan jangka masa anda berenang. Semakin jauh jarak perjalanan anda ketika berenang, tentu saja semakin banyak kalori yang dapat anda bakar. Begitu juga kelajuan. Berenang menggunakan teknik yang betul dapat membakar banyak kalori dengan cepat. Apabila dilakukan secara santai, berenang menggunakan pukulan rama-rama hanya membakar 150-200 kalori setiap 30 minit. Tetapi, jika anda berenang dengan kuat, kalori yang dibakar dapat mencapai 350 kalori.

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan dengan pantas, anda harus berenang sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Ini kerana pada minit awal berenang, perkara pertama yang dibakar adalah karbohidrat, kemudian lemak. Pembakaran lemak biasanya berlaku setelah kira-kira 20 minit berenang. Walau bagaimanapun, bagi anda yang berenang untuk pertama kalinya, lakukan selama 10 minit terlebih dahulu, hanya selepas beberapa saat, anda dapat meningkatkan durasi secara beransur-ansur. mengikut Persatuan Jantung Amerika , berenang selama 30-60 minit 4-6 hari seminggu dapat membantu menurunkan berat badan sambil mengurangkan risiko kesihatan, seperti strok , diabetes, dan penyakit jantung.

3. Pemanasan dan Penyejukan

Jangan lupa memanaskan badan sebelum berenang dan menyejukkan badan selepas berenang. Pemanasan berguna untuk mengelakkan otot-otot badan dari kekejangan ketika berenang, sehingga anda dapat berlatih semaksimum mungkin. Sementara itu, penyejukan berguna untuk merehatkan otot-otot badan yang telah bekerja keras semasa anda berenang.

4. Hadkan Makan Selepas Berenang

Adalah wajar untuk merasa lapar selepas berenang. Namun, anda harus mengelakkan makan sebahagian besar makanan setelah berenang, kerana ini akan menjadikan latihan anda tidak berguna. Sekiranya anda merasa lapar setelah berenang, makan makanan sihat seperti sayur-sayuran, buah-buahan, atau oatmeal dalam bahagian yang mencukupi (Baca juga: 4 Petua Tidak Lapar Selepas Bersenam).

Anda juga boleh menghubungi doktor melalui aplikasi sekiranya sakit atau cedera. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found