Kesihatan

Terlalu Banyak Penggunaan Vitamin, Bolehkah Anda Benar-benar Berlebihan?

, Jakarta - Di tengah-tengah situasi pandemik COVID-19 saat ini, mempunyai sistem imun yang kuat adalah penting untuk melindungi tubuh dari pelbagai virus dan penyakit. Nah, salah satu cara yang dapat dilakukan untuk mengekalkan tubuh yang sihat adalah dengan mengambil vitamin dan makanan tambahan.

Walaupun begitu, tahukah anda bahawa tubuh manusia hanya memerlukan vitamin dalam jumlah kecil dan anda boleh mendapatkannya dengan memakan pelbagai makanan yang sihat. Meminum banyak vitamin dan makanan tambahan sebenarnya boleh membuat anda berlebihan atau berlebihan vitamin.

Punca Overdosis Vitamin

Sebilangan besar suplemen vitamin yang dijual di kedai ubat mempunyai dos yang selamat yang tidak akan menyebabkan masalah kesihatan selagi anda mengambilnya seperti yang diarahkan. Namun, kadang-kadang sesetengah orang mengambil lebih daripada dos yang disyorkan dengan harapan suplemen itu dapat membantu mencegah atau merawat masalah kesihatan tertentu.

Menurut Johanna Dwyer, RD, saintis penyelidik kanan di Pejabat Makanan Tambahan Di Institut Kesihatan Nasional, tidak ada faedah mengambil lebih banyak vitamin daripada jumlah yang disyorkan. Selain itu, pengambilan vitamin tertentu dalam jumlah yang berlebihan dapat membuat anda mengalami masalah kesihatan. Biasanya, masalah kesihatan kerana pengambilan vitamin berlebihan dapat diatasi dengan mengurangkan jumlah vitamin. Namun, ada juga beberapa keadaan yang tidak dapat dirawat dengan mudah, jadi mereka memerlukan rawatan perubatan. Oleh itu, jika anda mengalami gejala overdosis vitamin, anda mesti segera berjumpa doktor.

Sekiranya anda ingin mengambil makanan tambahan vitamin, anda tidak boleh melebihi nilai harian. Juga berbincang dengan doktor anda mengenai apa-apa makanan tambahan yang anda mahu ambil dan dos yang tepat. Tujuannya adalah agar anda dapat memakannya dengan selamat dan mendapat faedah optimum daripada makanan tambahan ini.

Sekarang, anda boleh menghubungi doktor dengan mudah untuk mengemukakan soalan mengenai kesihatan dengan menggunakan aplikasi tersebut . Masa lalu Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh berbincang dengan doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Siapa yang Memerlukan Makanan Tambahan? Inilah Kriteria

Kesan Sampingan Overdosis Vitamin

Apabila diperoleh secara semula jadi melalui makanan, vitamin tidak menimbulkan masalah, walaupun anda mengambilnya dalam jumlah banyak. Namun, apabila anda mengambil terlalu banyak vitamin dalam bentuk makanan tambahan, ia boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Terdapat dua kategori vitamin, iaitu larut lemak ( larut lemak ) dan larut dalam air ( larut dalam air ). Vitamin larut air mudah dikeluarkan dari badan dan tidak mudah disimpan dalam tisu. Apabila diambil secara berlebihan, sebilangan vitamin larut dalam air boleh menyebabkan kesan sampingan, ada yang berbahaya. Berikut adalah vitamin larut air yang boleh menyebabkan kesan sampingan apabila diambil dalam dos yang tinggi.

  • Vitamin C. Apabila diambil dalam dosis tinggi, vitamin C menyebabkan gangguan saluran pencernaan, seperti cirit-birit, kekejangan, mual dan muntah. Mengambil vitamin C pada dos 6 gram sehari boleh menyebabkan migrain.
  • Vitamin B3 (niasin). Apabila diambil dalam bentuk asam nikotinat, niasin dapat menyebabkan tekanan darah tinggi, sakit perut, gangguan penglihatan, dan kerusakan hati ketika diambil dalam dosis tinggi 1-3 gram sehari.
  • Vitamin B6 (piridoksin). Pengambilan B6 yang berlebihan dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan gejala neurologi yang teruk, luka kulit, kepekaan terhadap cahaya, mual dan pedih ulu hati.
  • Vitamin B9 (folat). Mengambil terlalu banyak folat atau asid folik dalam bentuk suplemen boleh mempengaruhi fungsi mental, memberi kesan negatif kepada sistem imun dan menutup kekurangan vitamin B12 yang boleh membawa akibat yang serius.

Tidak seperti vitamin larut air, vitamin larut lemak tidak larut dalam air dan mudah disimpan dalam tisu badan. Apabila diambil dalam dos yang tinggi dan untuk waktu yang lama, jenis vitamin ini dapat menumpuk di dalam tisu badan dan menyebabkan lebih banyak kerosakan.

Baca juga: 5 Manfaat Rahsia Vitamin C untuk Tubuh dan Kulit

Berikut adalah kesan sampingan berlebihan vitamin larut lemak:

  • Vitamin A. Mengambil suplemen vitamin A terlalu banyak boleh menyebabkan gejala, seperti mual, peningkatan tekanan intrakranial, koma, dan bahkan kematian.
  • Vitamin D. Mengambil suplemen vitamin D dalam dos yang tinggi boleh menyebabkan gejala berbahaya, seperti penurunan berat badan, kehilangan selera makan, dan degupan jantung yang tidak teratur. Lebihan vitamin ini juga dapat meningkatkan kadar kalsium darah yang boleh menyebabkan kerosakan organ.
  • Vitamin E. Dosis tinggi vitamin E boleh mengganggu pembekuan darah, menyebabkan pendarahan dan penyebabnya strok buasir.

Baca juga: 7 Kesan Buruk Vitamin E yang berlebihan

Nah, itulah penjelasan mengenai overdosis vitamin yang boleh berlaku ketika mengambil vitamin dalam bentuk suplemen melebihi dos yang disyorkan. Oleh itu, ambil suplemen vitamin mengikut keperluan pemakanan harian.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda berlebihan dalam Vitamin?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Mendapatkan Vitamin dan Mineral Terlalu Banyak.
Baiklah. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Benar-benar Overdosis Vitamin?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found