Kesihatan

Apa Yang Perlu Dilakukan Untuk Merawat Nekrosis Pulpa?

Jakarta - Bahagian terdalam setiap gigi mempunyai tisu yang disebut pulpa. Tisu ini adalah reka bentuk saluran darah dan saraf yang kompleks yang membantu menjaga kesihatan gigi di dalamnya. Nekrosis pulpa berlaku apabila pulpa di dalam gigi mati.

Keadaan ini selalunya merupakan peringkat terakhir pulpitis kronik atau penyakit pergigian lain, dan boleh menyebabkan masalah pada gigi. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, nekrosis pulpa boleh menyebabkan masalah kesihatan mulut lain yang tidak kurang seriusnya.

Baca juga: Jangan mengabaikannya, ini adalah tanda anda perlu memeriksa gigi anda

Rawatan untuk Nekrosis Pulpa

Nekrosis pulpa boleh disedari. Sebaik sahaja nekrosis berlaku, saraf mungkin berhenti menghantar isyarat yang memberi amaran akan kesakitan atau ketidakselesaan, kerana pulpa telah mati.

Pada peringkat awal masalah pulpa, gigi akan sangat sensitif terhadap makanan atau minuman sejuk. Gula-gula juga boleh merengsakan gigi yang sakit. Ketidakselesaan ini dapat berlangsung sekitar satu hingga dua saat pada satu masa.

Setelah nekrosis pulpa berkembang, anda mungkin merasakan tekanan yang meningkat pada gigi yang terkena akibat makan atau mengisar. Tekanan ini dapat bertahan selama beberapa minit, atau hanya beberapa saat.

Pilihan rawatan untuk nekrosis pulpa boleh berbeza-beza berdasarkan tahap dan keparahan keadaan. Doktor gigi anda mungkin mengesyorkan satu atau lebih kaedah rawatan berikut:

1. Pengisian

Doktor gigi boleh mengisi rongga yang ada untuk mencegah kerosakan gigi lebih lanjut. Pada masa yang sama, tambalan lama atau yang rosak dapat dilepaskan dan diganti. Ini membantu melindungi bukan sahaja gigi, tetapi juga pulpa yang ada di dalam gigi.

Baca juga: Inilah Cara Menjaga Kesihatan Pergigian dan Gigi Anak Kecil Anda

2. Rawatan Terusan Akar

Melalui prosedur ini, doktor gigi membuang tisu mati di seluruh ruang pulpa dan akar gigi untuk menghilangkan jangkitan. Penyelesaian pengairan lembut digunakan untuk membersihkan terusan dengan teliti.

Kemudian, doktor gigi akan menggunakan pengisian khas yang disebut gutta-percha. Kadang kala, anda memerlukan lebih daripada satu lawatan sebelum keadaan bertambah baik dan saluran akar selesai.

3. Pembuangan Pulpa

Ini adalah kaedah rawatan yang digunakan dalam nekrosis pulpitis pulpitis yang tidak dapat dipulihkan. Semasa prosedur, doktor gigi membuat lubang kecil di gigi dan mengeluarkan pulpa mati secara manual. Ini juga dilakukan bersama dengan rawatan saluran akar.

4. Penggantian gigi

Bergantung pada keparahan nekrosis pulpa, doktor gigi boleh mengeluarkan keseluruhan gigi. Anda boleh memilih dari beberapa pilihan penggantian gigi bergantung pada anggaran dan pilihan anda.

Baca juga: Ini adalah Masa yang tepat untuk membawa anak anda ke Doktor Gigi

Bagaimana cara mencegah nekrosis pulpa berulang?

Dari segi kesihatan mulut, segala bentuk keradangan atau kerosakan pada gigi dan tisu di sekitarnya boleh memberi kesan domino. Itulah sebabnya nekrosis pulpa boleh berlaku apabila terdapat masalah lain pada gigi.

Harus diingat bahawa pulpa mati tidak dapat dipulihkan. Rawatan yang dijelaskan di atas adalah pilihan yang boleh diambil. Kemudian, perkara yang boleh dilakukan adalah mencegah nekrosis pulpa daripada berlaku pada gigi lain. Namun, bagaimana cara mencegahnya?

Secara keseluruhan, kaedah terbaik untuk mencegah nekrosis pulpa adalah dengan merawat gigi dan gusi. Bersungguh-sungguh membersihkan gigi dan mengurangkan pengambilan makanan manis yang boleh merosakkan gigi boleh menjadi usaha pencegahan. Di samping itu, penting juga untuk selalu berjumpa dengan doktor gigi, sekurang-kurangnya dua kali setahun untuk pemeriksaan.

Masalah gigi yang dikesan dan dirawat seawal mungkin dapat mencegah perkembangan keadaan yang lebih serius, seperti nekrosis pulpa. Gunakan aplikasinya untuk membuat temu janji dengan doktor gigi di hospital, ya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Nekrosis Pulpa.
Persatuan Kesihatan Pergigian. Diakses pada tahun 2021. Nekrosis Pulpa Pergigian.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Mulut dan Gigi.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found