Kesihatan

Perbezaan Vitiligo pada Kanak-kanak dan Orang Dewasa

, Jakarta - Ada tompok-tompok putih pada kulit anak ibu, mungkin dia mengalami vitiligo. Sebilangan besar ibu mesti panik dan tertanya-tanya apakah penyakit ini termasuk dalam kategori serius. Ibu bapa harus mengetahui sama ada gejala tompok-tompok putih benar-benar disebabkan oleh vitiligo atau tidak.

Vitiligo adalah keadaan perubatan yang dicirikan oleh tompok-tompok putih pada kulit. Keadaan ini mengakibatkan perubahan warna kulit disebabkan oleh kehilangan pigmen pada kulit. Keadaan ini boleh berlaku pada orang-orang dari semua warna kulit dan usia apa pun. Walaupun begitu, vitiligo tidak boleh menular, menyebabkan jangkitan, boleh mengancam nyawa.

Pakar menganggap vitiligo sebagai penyakit autoimun yang berlaku ketika sistem kekebalan tubuh menyerang sel atau bahagian tubuh tertentu. Disebutkan jika seseorang yang menderita vitiligo, sistem kekebalan tubuh akan memusnahkan melanosit, yang berfungsi menghasilkan pigmen melanin. Melanin bertanggungjawab memberi warna pada kulit dan melindunginya dari kerosakan akibat sinar matahari.

Vitiligo boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, walaupun secara amnya mempengaruhi bahagian badan yang sering terdedah kepada sinar matahari, seperti wajah, tangan, dan leher. Selain itu, tompok-tompok putih ini juga boleh terjadi pada kulit di siku, lutut, ketiak, pangkal paha, atau mata.

Orang yang mempunyai vitiligo juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap barah kulit, selaran matahari, kulit kering, kehilangan pendengaran, masalah penglihatan, dan tekanan emosi dari orang-orang di sekitar mereka. Vitiligo pada kanak-kanak boleh merebak ke bahagian lain badan. Vitiligo paling kerap muncul pada kanak-kanak berusia empat hingga lima tahun. Walau bagaimanapun, kanak-kanak berusia satu tahun juga boleh mendapatkannya.

Vitiligo terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

  • Vitiligo segmen. Jenis vitiligo ini hanya berlaku di satu kawasan badan dan jarang berlaku. Nama lain untuk vitiligo ini adalah vitiligo tempatan.

  • Vitiligo bukan segmental. Vitiligo berlaku secara simetri pada kedua-dua belah badan. Jenis vitiligo ini juga dikenali sebagai vitiligo umum.

Perbezaan antara vitiligo pada kanak-kanak dan orang dewasa

Terdapat dua perkara yang membezakan antara vitiligo yang berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa. Ini adalah:

  1. Vitiligo pada kanak-kanak lebih kerap berlaku pada kanak-kanak perempuan.

  2. Jenis vitiligo yang paling biasa pada kanak-kanak adalah vitiligo segmental.

Bagi orang tua, gejala yang timbul ketika anak mengalami vitiligo adalah tompok putih, perubahan warna kulit, perubahan warna rambut, kening dan bulu mata, dan perubahan warna retina dan lapisan dalam mulut dan hidung.

Rawatan Vitiligo

Dari segi rawatan, vitiligo pada kanak-kanak atau orang dewasa juga sukar untuk disembuhkan. Namun, terdapat beberapa rawatan yang dapat dilakukan untuk memperbaiki warna kulit yang berbeza, iaitu:

  1. Memohon Krim Kortikosteroid

Penggunaan krim kortikosteroid berkesan untuk mengatasi kulit yang mempunyai vitiligo pada peringkat awal. Penggunaan krim ini tidak begitu berkesan pada warna kulit yang terus berubah. Walaupun begitu, penggunaan krim kortikosteroid dianggap memberi kesan negatif kepada anak-anak, kerana dapat mempengaruhi pertumbuhan dan menyebabkan masalah kesihatan.

  1. Inhibitor Calcineurin

Rawatan jenis ini berfungsi untuk menekan sistem imun. Dalam beberapa kajian mendapati bahawa penggunaannya berjaya dalam memperlambat perkembangan vitiligo pada kanak-kanak. Di samping itu, kesan sampingannya lebih rendah berbanding penggunaan krim kortikosteroid.

  1. Calcipotriol

Ubat ini adalah pembentukan sintetik vitamin D3 dan digunakan bersama dengan krim kortikosteroid. Rawatan ini berguna untuk merawat vitiligo pada masa kanak-kanak.

Itulah penjelasan mengenai vitiligo dan perbezaan ketika menyerang kanak-kanak dan orang dewasa. Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai vitiligo, anda boleh berbincang dengan doktor dari . Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Di samping itu, anda juga dapat membeli ubat-ubatan yang diperlukan dan pesanan akan dihantar terus ke rumah anda dalam satu jam. Ayuh, muat turun tidak lama lagi di Google Play atau App Store!

Baca juga:

  • Cara Merawat Vitiligo pada Bayi
  • Menggunakan Penjagaan Kulit yang Salah, Bolehkah Mencetuskan Vitiligo?
  • Pigmentasi Mempengaruhi Warna Kulit Wanita
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found