Kesihatan

Hati-hati, inilah sebab dan jenis sakit belakang yang perlu anda ketahui

, Jakarta - Sekiranya anda berpendapat bahawa sakit belakang hanya dialami oleh orang tua, anda sangat salah. Kerana, terdapat banyak orang pada usia produktif mereka yang menderita masalah ini.

Mengenai sakit belakang, sebenarnya sakit belakang terbahagi kepada pelbagai jenis dan faktor penyebabnya. Nah, inilah penjelasan penuh.

Baca juga: Ini adalah Tindakan Perubatan untuk Mengatasi Sakit Belakang Kronik

1. Masalah Buah Pinggang

Sakit belakang di bahagian tertentu memang boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Bermula dari masalah pada rahim, tulang dan sendi, kecederaan, hingga masalah dengan buah pinggang. Walau bagaimanapun, sakit belakang yang dirasakan hanya pada bahagian tertentu (kanan atau kiri belakang), harus berhati-hati sekiranya sakitnya sangat menyakitkan.

Sebagai contoh, jika hanya bahagian kiri belakang yang sakit, kemungkinan ginjal kiri mengalami masalah, dan sebaliknya. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, segera berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul. Ingat, buah pinggang mempunyai peranan yang sangat penting. Organ ini mempunyai tugas menyaring darah.

2. Sakit Belakang kerana Menstruasi

Ketika haid datang, tidak jarang bagi banyak wanita mengalami sakit dan sakit di bahagian badan mereka, termasuk punggung. Lancarkan kesihatan ladycare, Sakit belakang semasa haid disebabkan oleh ketegangan otot perut yang menguncup ketika mengeluarkan darah dari rahim. Nah, proses pengecutan ini bukan sahaja menyebabkan ketegangan pada otot perut, tetapi juga otot sokongan yang lain. Seperti, punggung, pinggang, pelvis, hingga paha atas.

Baca juga: 6 Penyakit Yang Boleh Menyebabkan Sakit Belakang

Selain itu, sakit belakang yang berlaku semasa haid juga boleh disebabkan oleh masalah hormon. Lebih tepat lagi hormon prostaglandin sebelum haid. Hormon ini mencetuskan pengecutan otot rahim untuk mengeluarkan darah haid dari rahim.

Oleh kerana peningkatan hormon agak tinggi, otot-otot badan yang lain juga berkontraksi. Dengan cara itu, ketegangan otot timbul di bahagian lain badan, termasuk otot punggung bawah.

3. Sakit Belakang kerana Kehamilan

Selain mual, kelemahan, dan perubahan mood, kehamilan juga dapat memicu sakit belakang. Sakit belakang yang dirasakan oleh wanita hamil biasanya berlaku pada sendi sacroiliac (kawasan yang menghubungkan tulang pinggul ke tulang belakang). Kesakitan ini biasanya berlaku ketika wanita hamil membongkok ke hadapan.

Apa yang anda perlu tahu, sakit belakang ini dapat menyukarkan ibu melakukan pelbagai perkara. Seperti berjalan lama, memakai atau menanggalkan pakaian, mengangkat beban ringan, bangun dari tempat tidur, atau berdiri dari posisi duduk.

Pakar mengatakan, sakit belakang umumnya disebabkan oleh perubahan hormon. Tepatnya, hormon relaksin dalam badan dihasilkan secara semula jadi ketika seorang wanita hamil. Nah, selain berfungsi untuk membesarkan otot-otot pelvis untuk memberi ruang kepada si kecil keluar dengan mudah semasa bersalin, hormon ini juga menyebabkan perubahan dalam badan. Sebabnya, hormon relaxin juga boleh membuat sendi menjadi longgar, sehingga otot dan sendi mudah cedera.

Baca juga: Cara Mengatasi Sakit Belakang Semasa Kehamilan

Terdapat jenis

Kes sakit punggung bawah biasanya dialami oleh wanita dan mereka yang berumur 40-80 tahun. Nah, berikut adalah beberapa jenis sakit belakang berdasarkan lokasinya.

  • Slipped Disc. Sakit belakang ini berlaku apabila cakera sendi tulang belakang rosak, memberi tekanan pada saraf berdekatan.

  • Bahu Beku. Keadaan ini menyebabkan rasa sakit dan kekejangan di leher.

  • Whiplash . Keadaan ini berlaku kerana kecederaan pada leher, seperti kesan tiba-tiba.

  • Sciatica. Berlaku kerana kerengsaan dan tekanan pada saraf sciatic sehingga menyebabkan kebas atau kesemutan. Kesemutan dan kebas ini biasanya terpancar dari punggung bawah melalui punggung hingga ke telapak kaki.

  • Ankylosing Spondylitis . Sakit belakang disebabkan oleh keradangan kronik yang mempengaruhi tulang belakang, tepatnya di kawasan di mana tulang belakang dan pelvis bertemu.

Adakah anda mempunyai aduan belakang atau masalah kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found