Kesihatan

Dia berkata, Lelaki dengan rambut pendek lebih muda, bukan?

, Jakarta - Selepas sekolah, lelaki biasanya membiarkan rambutnya tumbuh panjang. Namun, memanjangkan rambut untuk lelaki sebenarnya menjadikan penampilannya jauh dari rapi. Ini tentunya sangat berbeza dengan wanita yang kelihatan anggun dengan rambut panjang.

Adakah anda tahu mengapa lelaki disarankan untuk mempunyai gaya rambut pendek atau terpotong? Nampaknya, rambut pendek atau pendek adalah salah satu ciri lelaki muda. Walaupun tidak kemas, lelaki dengan rambut pendek akan menarik perhatian lebih banyak daripada lelaki dengan rambut panjang.

Pakar rambut Jon Reyman mengatakan bahawa menjaga awet muda pada lelaki sangat mudah dilakukan. Ia cukup untuk memotong rambut di atas garis leher. Untuk menjadikannya lebih maskulin, kurangkan bahagian atasnya. Anda juga boleh menambah pomade untuk menjadikan rambut anda lebih mudah diuruskan.

Baca juga: 5 Cara Merawat Rambut Gugur untuk Lelaki

Kelebihan Lain Memiliki Rambut Pendek

Rambut pendek bukan sahaja salah satu ciri lelaki muda dan mampu memikat hati wanita, berikut adalah faedah lain yang akan anda perolehi:

  • Rambut pendek yang senang dijaga

Pertama, anda tidak akan menghabiskan banyak masa untuk mengurus atau merawat rambut anda. Cuba bayangkan jika anda mempunyai rambut panjang. Anda harus menyikatnya sekerap mungkin agar tidak kusut. Apabila basah, anda memerlukan lebih banyak masa untuk mengeringkannya, terutamanya jika anda tidak memilikinya pengering rambut .

  • Tidak Menjadikan Kepala Anda Panas

Perasaan panas yang menyerang kulit kepala adalah normal, terutamanya jika anda lebih kerap aktif di luar bilik. Sekiranya anda mempunyai rambut pendek, angin akan mengurangkan panas di leher dan kulit kepala anda. Sekiranya anda mempunyai rambut panjang, sudah tentu anda harus mengikatnya untuk mengurangkan kepanasan. Anda harus tahu, perasaan panas akan menjadikan kulit kepala berminyak yang mencetuskan penampilan kelemumur.

  • Rambut Pendek Lebih Berkesan

Menjaga dan merawat rambut pendek pastinya tidak memerlukan banyak wang. Anda hanya perlu memotongnya setiap dua hingga tiga bulan dan menghaluskannya dengan minyak rambut. Berbeza dengan rambut panjang, yang memerlukan kos tambahan untuk mencegah keguguran rambut, kelemumur berlebihan, dan rambut bercabang.

Baca juga: Perkara yang Membuat Lelaki Tampak Menarik di Mata Wanita

Maksimumkan Penampilan dengan Menumbuhkan Janggut

Sebilangan lelaki, terutama mereka yang berusia lebih dari 30 tahun, akan menanam janggut untuk memaksimumkan penampilannya agar kelihatan lebih macho. Menumbuhkan janggut juga dapat menyembunyikan leher yang mulai kelihatan kendur. Namun, janggut ini mesti dijaga rapi, kerana janggut yang tidak dijaga juga dapat menyebabkan wajah anda kelihatan lebih tua.

Baca juga: Sebab mengapa wanita tertarik pada lelaki dengan janggut

Berumur Tidak Hanya Dari Model dan Potongan Rambut

Ciri-ciri seorang pemuda tidak hanya ditentukan oleh rambut panjang atau pendek, anda tahu. Lelaki juga perlu mengimbangi dengan mendapat rehat yang cukup. Seperti yang dikatakan oleh pakar kesihatan bernama Michael Breus, setiap orang, termasuk lelaki, yang kurang tidur akan memiliki lingkaran hitam di bawah mata dan kulit kusam. Sudah tentu, ini akan membuat lelaki tidak kelihatan muda walaupun dia mempunyai potongan rambut pendek.

Selain mendapat rehat yang cukup, jangan lupa untuk bersenam secara teratur. Manfaatkan hujung minggu yang perlu dilakukan berjoging atau berbasikal dengan santai. Tidak perlu lama, betul-betul, tiga puluh minit sudah cukup.

Sekarang, anda sudah tahu apa ciri lelaki awet muda ini? Sekiranya masih ada perkara mengenai belia yang ingin anda ketahui, tanyakan kepada doktor pakar melalui aplikasi tersebut . Awak boleh muat turun di Google Play Store atau App Store. Selain meminta doktor, anda juga boleh menggunakannya untuk melakukan pemeriksaan makmal dan membeli vitamin secara langsung dari telefon bimbit anda, anda tahu!

Rujukan:
Rambut Lelaki Sejuk. Diakses pada tahun 2021. 10 Sebab yang Meyakinkan bahawa Rambut Pendek Lebih Baik.
Sio Beauty. Diakses pada tahun 2021. Untuk Lelaki: 15 Petua Mudah Untuk Tampil Lebih Muda Dan Lebih Sihat.
Byrdie. Diakses pada tahun 2021. Lima Cara Rambut Anda Dapat Membuat Anda Nampak Lebih Muda.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found