Kesihatan

5 Ciri Semula Jadi Gangguan Kecemasan Sosial

Jakarta - Kegelisahan sangat wajar muncul pada waktu-waktu tertentu kerana ia adalah sebahagian dari perasaan yang timbul dan merupakan tindak balas terhadap situasi. Namun, anda tidak boleh mengabaikan kegelisahan berlebihan yang dirasakan tanpa alasan yang baik. Keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami gangguan kecemasan sosial.

Baca juga: Gangguan Kecemasan Menjadi Mimpi Buruk, Inilah Sebabnya

Gangguan kecemasan sosial adalah gangguan mental di mana anda merasa kegelisahan yang melampau ketika anda berada di sekitar banyak orang. Adalah idea yang baik untuk mengetahui ciri-ciri gangguan kecemasan sosial yang lain supaya anda dapat mengambil tindakan untuk mengatasi masalah ini.

Ciri-ciri Semula Jadi Gangguan Kecemasan Sosial

Gangguan kecemasan sosial atau fobia sosial sering dialami oleh kanak-kanak yang sedang meningkat remaja dan umumnya dialami oleh wanita. Penyebab utama gangguan kecemasan sosial adalah perasaan takut diperhatikan, dinilai oleh orang ramai, dan memalukan diri sendiri di khalayak ramai.

Terdapat beberapa sifat semula jadi yang dialami oleh seseorang dengan gangguan kecemasan sosial, seperti:

  1. Kegelisahan dan kegelisahan yang berlebihan yang mengganggu aktiviti harian orang-orang dengan gangguan kecemasan sosial.

  2. Seseorang yang mempunyai gangguan kecemasan sosial akan mengelakkan daripada melakukan kontak mata dengan orang lain.

  3. Diam dan bersembunyi untuk mengelakkan orang lain menyedari kehadiran orang dengan gangguan kecemasan sosial.

  4. Rasa selalu memerlukan rakan ketika pergi ke mana sahaja.

  5. Pada kanak-kanak, kadang-kadang mereka sukar dijemput untuk pergi ke tempat yang sesak, seperti sekolah.

Sebagai tambahan kepada gangguan psikologi mereka, orang dengan gangguan kecemasan sosial mengalami beberapa gejala fizikal yang biasa, seperti wajah merah, sesak nafas, sakit perut, mual, gemetar ketika berhadapan dengan orang, jantung berdegup hingga merasa sesak nafas. Dada, berlebihan berpeluh dan pening.

Perlu diingat, gangguan kecemasan sosial berbeza dengan rasa malu. Seseorang yang mempunyai gangguan kecemasan sosial mengalami halangan dalam hubungan sosial. Gangguan kecemasan sosial membuat penderita merasa tidak berdaya, kesepian, dan terpencil. Keadaan ini berbeza dengan seseorang yang mempunyai sifat pemalu. Malu tidak menghalang seseorang untuk bersosial.

Baca juga: Mempunyai Kebimbangan Sosial? Cuba atasi perkara ini

Ketahui Punca Gangguan Kecemasan Sosial

Sama seperti gangguan mental yang lain, gangguan kecemasan sosial dialami oleh seseorang kerana terdapat faktor genetik dan juga faktor persekitaran. Keadaan ini sering berpunca dari keadaan keluarga dan persekitaran. Tingkah laku kedua ibu bapa boleh memberi kesan kepada perkembangan gangguan kecemasan sosial pada anak-anak.

Sekiranya anda merasa mempunyai gangguan kecemasan sosial, anda harus memeriksa di hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan agar anda dapat mengatasi masalah gangguan kecemasan sosial. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk bertanya secara langsung masalah gangguan mental yang anda alami kepada ahli psikologi.

Baca juga: 5 Tanda-tanda Gangguan Kecemasan yang Perlu Anda Ketahui

Anda boleh mengambil ubat untuk merawat gangguan kecemasan sosial, termasuk psikoterapi atau psikoterapi terapi tingkah laku kognitif (CBT) dan penggunaan jenis ubat tertentu. Terapi tingkah laku kognitif memberi tumpuan kepada masalah hubungan, corak pemikiran, dan tingkah laku. Dalam proses terapi, orang-orang dengan gangguan kecemasan sosial diminta untuk menjelaskan apa yang berlaku dalam hidup mereka. Proses ini juga dilakukan untuk mencari akar masalah sehingga penyebabnya dapat dijumpai dan diatasi. Itulah rawatan yang boleh dilakukan pada seseorang yang menderita gangguan kecemasan sosial.

Rujukan:
NHS. Diakses pada tahun 2019. Kebimbangan Sosial
WebMD. Diakses 2019. Apa itu Gangguan Kecemasan Sosial
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found