Kesihatan

Wanita Mengalami Kesukaran Orgasme, Inilah 11 Sebab

, Jakarta - Sebenarnya, tidak semua wanita dikatakan dapat mencapai "puncak" ketika melakukan hubungan seks. Orgasme pada wanita sering dianggap perkara yang jarang berlaku. Nampaknya, ada beberapa faktor yang dapat menyebabkan wanita mengalami kesukaran untuk melakukan orgasme, mulai dari usia, masalah kesihatan, keadaan psikologi, pasangan, hingga trauma masa lalu.

Terdapat kajian yang mengatakan bahawa 50 peratus wanita tidak dapat mencapai orgasme dalam hubungan seksual dengan pasangan. Menariknya, kebanyakan wanita sebenarnya boleh mencapai orgasme ketika melancap. Mengapa seorang wanita mengalami kesukaran untuk orgasme? Lihat perbincangan dalam artikel berikut!

Baca juga: 7 Perkara Ini Terjadi Pada Tubuh Semasa Hubungan intim

Faktor Wanita Mengalami Kesukaran Orgasme

Terdapat banyak perkara yang mungkin menjadi penyebab kesukaran wanita untuk mencapai orgasme. Dalam kebanyakan kes, kesukaran orgasme berkaitan dengan penurunan keinginan seksual, rasa sakit semasa persetubuhan, merasa tidak menarik, tidak berminat dengan pasangan, masalah psikologi, keadaan kesihatan, hingga kejadian trauma sebelumnya.

Sejumlah saintis dari Jabatan Psikologi, Universiti Valparaiso, melakukan kajian untuk melihat apa yang menyebabkan wanita mengalami kesukaran untuk melakukan orgasme. Kajian itu melibatkan wanita yang mengalami kesukaran untuk melakukan orgasme dan merasa sedih mengenainya, wanita yang mengalami kesukaran untuk melakukan orgasme, tetapi tidak banyak memikirkannya, dan wanita yang tidak menghadapi masalah untuk mencapai orgasme.

Akibatnya, ada 11 perkara yang boleh menjadi alasan wanita mengalami kesukaran untuk melakukan orgasme:

 1. Merasakan bahawa anda tidak tertarik kepada pasangan anda secara seksual.
 2. Merasakan pasangan anda tidak berminat untuk melakukan hubungan seks.
 3. Tidak dapat menikmati hubungan seks dengan pasangan.
 4. Pasangan nampaknya tidak menikmati hubungan intim bersama.
 5. Kekurangan rangsangan sebelum atau semasa persetubuhan.
 6. Tidak mempunyai gairah seksual yang cukup tinggi.
 7. Tidak mempunyai banyak masa untuk melakukan hubungan seks.
 8. Terdapat kesakitan atau kelembutan semasa penembusan.
 9. Rasa tidak menarik, biasanya berkaitan dengan bentuk badan atau bahagian tertentu.
 10. Adakah mengalami tekanan atau tekanan, sehingga sukar untuk mencapai orgasme.
 11. Ubat atau keadaan kesihatan dianggap sebagai perkara yang mengurangkan keinginan seksual, sehingga tidak dapat mencapai orgasme.

Baca juga: Sakit Kepala Muncul Semasa Orgasme, Apa yang Menyebabkannya?

Dari semua sebab ini, tekanan atau perasaan tertekan adalah sebab paling banyak yang menyukarkan wanita untuk orgasme. Di tempat kedua dan ketiga, alasannya adalah kurangnya "rangsangan" sebelum melakukan hubungan seks dan tidak mempunyai banyak masa untuk melakukannya dengan pasangan. Di samping itu, terdapat beberapa kes yang muncul secara serentak, misalnya, stres dan kurang rangsangan sebelum melakukan hubungan intim.

Petua untuk Mencapai Orgasme

Terdapat beberapa petua yang boleh dilakukan agar wanita dapat mencapai orgasme, yang pertama adalah mencari titik yang tepat. Pastikan memberi rangsangan kepada kelentit. Di samping itu, membina suasana romantis sebelum persetubuhan bermula juga dapat membantu. Tidak ada salahnya meminta pasangan anda melakukan ini.

Sekiranya kesukaran orgasme pada wanita dirasakan sangat mengganggu, bahkan membuat hubungan tidak selesa, anda harus segera melakukan pemeriksaan. Anda dan pasangan anda boleh berjumpa pakar dan bertanya tentang perkara yang mungkin menyebabkannya. Atau, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk permulaan.

Baca juga: Postcoital Dysphoria Membuat Wanita Menangis Selepas Seks

Sampaikan keadaan yang dialami dan aduan asas kepada doktor dalam permohonan . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NCBI. Diperoleh pada 2019. Atribusi Wanita Mengenai Mengapa Mereka Mengalami Kesukaran Mencapai Orgasme.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. 11 Sebab Mengapa Ramai Wanita Mungkin Tidak Mengalami Orgasme.
Huff Post. Diakses pada tahun 2019. Inilah Yang Dikatakan oleh Ahli Terapi Seks kepada Wanita yang Mengalami Masalah Mengatur Diri.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found