Kesihatan

Pengambilan Protein Terlalu Banyak, Apa Kesan Sampingannya?

, Jakarta - Protein adalah salah satu nutrien yang diperlukan oleh tubuh dalam proses pembentukan dan memperbaiki sel tisu badan. Selain itu, protein juga mempunyai peranan penting dalam penghasilan enzim dan pelbagai hormon dalam badan. Dengan cara itu, anda dinasihatkan untuk memenuhi keperluan protein anda setiap hari.

Baca juga: Ketahui 6 Makanan Protein Tinggi yang Baik untuk Anak Kecil Anda

Namun, anda juga tidak dinasihatkan untuk mengambil protein dalam jumlah yang banyak. Terdapat pelbagai kesan yang boleh terjadi pada kesihatan apabila seseorang terlalu banyak mengambil protein. Untuk itu, anda harus mengetahui beberapa kesan yang boleh dialami kerana mengambil terlalu banyak protein.

Keperluan Protein Harian

Mempunyai fungsi penting untuk tubuh membuatkan anda harus memenuhi keperluan protein setiap hari. Terdapat beberapa tanda yang dapat anda rasakan ketika anda kekurangan protein, seperti keguguran rambut, mudah jatuh sakit, dan badan terdedah kepada jangkitan.

Namun, anda juga perlu memastikan bahawa anda tidak makan terlalu banyak protein. Keadaan ini juga berisiko menyebabkan masalah kesihatan. Untuk itu, ketahui keperluan protein anda setiap hari supaya anda dapat memenuhi keperluan ini dengan tepat.

Menurut Kementerian Kesehatan Republik Indonesia pada tahun 2019, kebutuhan protein dibahagikan kepada beberapa kelompok:

 1. Umur 1–6 tahun memerlukan 20–25 gram.
 2. Umur 7-9 tahun memerlukan 35-40 gram.
 3. Remaja memerlukan 60-75 gram.
 4. Orang dewasa memerlukan 50-70 gram.
 5. Wanita hamil dan menyusui memerlukan 70-85 gram.

Itulah keperluan protein yang diperlukan dari beberapa kumpulan. Pastikan anda makan jumlah protein dan keseimbangan yang betul.

Baca juga: Ini adalah Peranan Protein dalam Perkembangan Kanak-kanak

Kesan Lebihan Protein pada Badan

Makan terlalu banyak protein sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai risiko masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa kesan pengambilan protein yang terlalu banyak:

 1. Berat Badan

Protein yang berlebihan dalam badan biasanya akan disimpan sebagai lemak. Ini tentu dapat meningkatkan berat badan jika dilakukan dalam jangka masa yang cukup lama.

 1. Nafas Berbau

Makan terlalu banyak protein boleh menyebabkan bau mulut atau bau mulut. Ini boleh berlaku kerana tubuh mengalami metabolisme yang dikenali sebagai ketosis, yang mencetuskan kemunculan bahan kimia di dalam badan yang mencetuskan bau busuk. Anda boleh mengatasi keadaan ini dengan meningkatkan pengambilan air anda.

 1. Sembelit

Protein yang berlebihan boleh mencetuskan seseorang untuk mengalami sembelit kerana kekurangan serat. Pastikan anda meningkatkan penggunaan air dan menyeimbangkan diet anda dengan memenuhi keperluan serat.

 1. Kekeringan

Satu kajian menunjukkan bahawa atlet yang mengambil protein tinggi akan menunjukkan penurunan hidrasi badan. Untuk itu, jangan lupa untuk selalu memastikan anda minum air secukupnya agar anda tidak mengalami dehidrasi.

 1. Gangguan Jantung

Kandungan protein terdapat dalam banyak produk daging merah dan produk makanan tenusu lain. Makan terlalu banyak daripada dua jenis produk ini dapat meningkatkan risiko protein berlebihan yang mencetuskan masalah jantung. Seimbangkan diet anda untuk mengurangkan risiko masalah jantung.

 1. Kekurangan kalsium

Makan terlalu banyak protein boleh mencetuskan keadaan kekurangan kalsium. Ini akan berkaitan secara langsung dengan osteoporosis.

Baca juga: Kepentingan Protein dalam MPASI untuk Pertumbuhan Bayi

Itulah beberapa kesan kesihatan yang dapat dialami dengan mengambil terlalu banyak protein. Kami mengesyorkan agar anda melakukan diet seimbang agar badan tidak mengalami kelebihan atau kekurangan nutrien.

Anda juga boleh meminta pakar pemakanan secara langsung melalui untuk menentukan keperluan pemakanan yang tepat. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Risiko Berkaitan Dengan Makan Protein Terlalu Banyak?
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 28 tahun 2019 tentang Tingkat Kecukupan Gizi yang Disarankan untuk Masyarakat Indonesia.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found