Kesihatan

Ini Menyebabkan Jahitan Selepas Bersalin Biasa Tidak Terpisah

Jakarta - Proses kelahiran normal pada wanita dilakukan dengan membuang janin melalui lubang faraj. Proses kelahiran ini biasanya dilakukan ketika rahim berusia 40 minggu. Oleh kerana prosesnya wajar, doktor akan menasihati si ibu agar lebih berhati-hati dan peka terhadap tanda kelahiran yang diberikan oleh si kecil.

Setelah melahirkan, ibu juga tidak dibenarkan bergerak. Ini kerana jahitan di vagina masih basah dan sangat mudah terkena detasmen. Jahitan tidak hanya boleh keluar ketika ibu mendorong, berikut adalah beberapa penyebab jahitan longgar selepas bersalin yang perlu disedari oleh ibu!

Baca juga: Ini adalah 20 syarat kelahiran yang perlu diketahui oleh ibu

1.Menarik

Penyebab pertama jahitan longgar selepas bersalin adalah tegang. Regangan akan menyebabkan jahitan terkoyak secara tidak sengaja. Kebiasaan yang satu ini biasanya dilakukan ketika membuang air besar atau buang air kecil, melakukan aktiviti harian, walaupun anda ingin duduk setelah bangun tidur. Jangan lupa berhati-hati semasa anda mahu melakukan apa-apa semasa lipit masih basah, puan!

2. Sembelit

Penyebab jahitan lepas selepas bersalin adalah sembelit. Apabila wanita hamil yang menderita buasir memilih untuk melahirkan secara normal, kawasan dubur juga terdorong, sehingga buasir dapat keluar. Buasir yang sangat menyakitkan boleh membuat ibu merasa trauma ketika ingin membuang air besar. Sekiranya dibiarkan begitu sahaja, ibu mungkin mengalami sembelit, yang juga akan menyebabkan jahitan hilang kerana najis sukar dikeluarkan.

3. Membersihkan Terlalu Keras

Selepas bersalin secara normal, ibu perlu berhati-hati ketika ingin membersihkan kawasan jahitan, kerana menyentuh atau menggosok terlalu keras akan menyebabkan jahitan terkoyak. Jahitan yang terlepas akan ditandakan oleh sakit faraj dan disertai dengan pendarahan. Untuk membersihkannya, cubalah dengan gerakan lembut. Sekiranya perlu, potong kuku terlebih dahulu sebelum membersihkannya.

Baca juga: Tahap Pembukaan dalam Tenaga Kerja yang Perlu Anda Ketahui

4. Terlalu Banyak Pergerakan Semasa Duduk

Penyebab jahitan lepas selepas bersalin adalah pergerakan yang terlalu banyak. Selepas bersalin, kadangkala ibu tidak sedarkan diri dan sering duduk dengan pergerakan spontan. Pergerakan duduk secara spontan dapat mendorong bahagian tersebut, sehingga jahitan dapat dilepaskan secara tidak sengaja. Sekiranya jahitan tanpa sadar keluar dan dibiarkan begitu sahaja, ia boleh menyebabkan jangkitan.

5. Angkat Berat

Mengangkat beban berat selepas bersalin normal adalah salah satu penyebab jahitan longgar selepas melahirkan. Ini juga boleh berlaku semasa ibu menggendong bayi. Untuk mengelakkan ini, ibu tidak boleh membawa si kecil terlalu kerap selepas bersalin untuk mengelakkan jahitan terkoyak.

6. Kencing

Melonggarkan atau merobek jahitan tidak hanya berlaku semasa buang air besar, tetapi juga buang air kecil. Ini boleh berlaku ketika ibu menahan air kencing terlalu lama, sehingga ketika dikeluarkan, tekanan air menjadi ketat, dan merobek jahitan.

Baca juga: Lakukan Penghantaran Biasa, Sediakan 8 Perkara Ini

Perkara-perkara ini menjadi penyebab jahitan longgar selepas melahirkan anak. Jahitan selepas bersalin memerlukan langkah rawatan yang sangat lama, kerana jahitan berada di kawasan yang lembap, sehingga proses pengeringan memerlukan waktu yang lama. Untuk mengelakkan komplikasi berbahaya, ibu dapat berjumpa doktor di hospital terdekat apabila mengalami jahitan yang koyak setelah bersalin secara normal.

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Jahitan, kesakitan dan lebam selepas kelahiran.
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2020. Merawat Air Mata Vagina Selepas Bersalin.