Kesihatan

Suka Makan Cakar, Sihat atau Berbahaya?

, Jakarta - Kaki ayam adalah salah satu makanan kegemaran orang Indonesia. Banyak yang terdapat di restoran angkringan hingga restoran kelas atas juga menyajikan angkringan sebagai menu yang diminati oleh orang ramai. Bagi anda yang suka makan kaki ayam, anda mesti tahu adakah tabiat anda sihat atau berbahaya?

Sebenarnya, kaki ayam sebenarnya hanya diperbuat daripada tisu penghubung. Dan ini adalah sebab utama mengapa memakan kaki ayam membolehkan anda mendapat faedah kesihatan. Sebilangan daripadanya mencegah penuaan, memandangkan kaki ayam mengandung banyak kolagen. Kemudian, cakar juga merupakan sumber protein melalui asid amino yang terdapat di kaki ayam, sehingga mereka dapat membentuk sel dan tisu otot yang lebih kuat. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat kaki ayam untuk kesihatan, anda dapat melihat penerangan berikut. Baca juga: Kelebihan dan Kekurangan Makan Biji Lele Yang Boleh Menyebabkan Kanser

  1. Kulit Sihat dan Cantik

Sekiranya anda mahukan kulit yang sihat dan cantik, tetapi anda tidak mempunyai anggaran untuk menggunakan produk kecantikan yang mahal, anda boleh memakan kaki ayam sebagai gantinya. Makan kaki ayam dapat memberikan pengambilan kolagen ke badan anda.

  1. Kuku Kuat dan Cantik

Kulit bukan satu-satunya perkara yang bermanfaat dari kaki ayam, tetapi juga kuku. Sekiranya kuku anda rapuh, memakan kaki ayam dapat menguatkan kuku anda.

  1. Bebas dari Sakit Sendi

Anda bukan sahaja akan kelihatan muda, tetapi anda juga akan berasa muda. Ini kerana kolagen dapat memperbaiki sendi, sehingga menjaganya agar tidak menggosok antara satu sama lain. Sekiranya anda sering merasa sakit sendi ketika berdiri atau berjalan, sila masukkan kaki ayam ke menu anda.

  1. Mengoptimumkan Proses Pencernaan

Kolagen pada kaki ayam dapat membantu proses pencernaan, sehingga membantu anda mendapatkan nutrien dari makanan yang anda makan dengan lebih optimum. Tisu penghubung di kaki ayam sangat baik untuk usus daripada makanan makanan segera atau makanan berlemak lain.

  1. Mengurangkan berat badan

Kaki ayam sangat rendah kalori. Selain itu, protein pada kaki ayam dapat membantu mempercepat proses metabolik dalam badan, sehingga anda membakar lebih banyak kalori.

  1. Meningkatkan Sistem Imun

Makan kaki ayam dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh melalui kandungan mineral seperti tembaga, fosforus, magnesium, zink, dan kalsium. Sebilangan mineral ini dapat mengatasi serangan penyakit dengan berkesan.

  1. Mengekalkan Keseimbangan Hormon

Salah satu sumber keseimbangan hormon adalah melalui kandungan zink di dalam badan. Kaki ayam mengandungi 1/3 keperluan zink harian badan. Lemak yang baik di kaki ayam juga membantu meningkatkan prestasi kelenjar dalam badan. Kesihatan sistem vaskular akibat kesan kolagen juga berperanan dalam membantu mengekalkan bekalan darah ke sejumlah titik kawalan hormon termasuk sistem saraf pusat di otak dan sejumlah kelenjar di seluruh badan. Baca juga: Makanan yang meningkatkan stamina menjadi kuat seperti pemain bola sepak

Walaupun mengandungi banyak faedah, makan kaki ayam juga mempunyai beberapa bahaya yang harus anda perhatikan, seperti kebersihan kaki ayam kerana ketika mereka masih hidup, ayam mesti berkeliaran di tempat-tempat kotor. Untuk memastikan kaki ayam benar-benar bersih dan bersih, anda perlu memotong kuku dan rebus sehingga ia masak. Maksudnya, jangan makan terlalu banyak dan perhatikan kebersihan dan pemprosesan kaki ayam.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sama ada makan kaki ayam sihat atau tidak, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found