Kesihatan

Mitos dan Fakta Mengenai Vaksin Virus Herpes

Jakarta - Penelitian mengenai vaksin virus herpes yang berguna untuk melindungi mulut dan alat kelamin telah lama dilakukan. Walaupun berjaya pada tikus, hingga kini kebanyakan percubaan yang dilakukan terhadap manusia tidak berjaya. Para saintis kini sedang mengembangkan vaksin menggunakan pendekatan yang lebih baru, termasuk penyuntingan genetik. Ini telah menunjukkan titik terang bagi vaksin virus herpes yang telah lama ditunggu-tunggu di dunia. Mari kita ketahui mitos dan fakta mengenai virus herpes yang beredar.

Baca juga: Bolehkah Ibu dengan Herpes Menyusui?

Mitos # 1: Dapat mengalahkan virus herpes simplex (HSV)

Sebenarnya, secara teknikal terdapat beberapa vaksin herpes yang sudah ada di pasaran. Walaupun berkesan melindungi tubuh dari beberapa virus dalam keluarga herpes, vaksin tidak melindungi terhadap virus herpes simplex (HSV), yang menyebabkan herpes genital atau oral. Dua vaksin herpes sudah beredar, iaitu vaksin cacar air, atau vaksin virus varicella-zoster (VZV) dan vaksin herpes zoster.

Dua vaksin seperti ini sebelumnya telah diusulkan untuk melindungi seseorang dari herpes oral dan genital. Satu vaksin bertujuan untuk mencegah virus daripada menjangkiti orang yang tidak pernah mengidapnya, sementara jenis yang lain bertujuan untuk melindungi orang yang telah dijangkiti herpes akibat wabah.

Mitos # 2: Virus herpes simplex (HSV) mudah dikawal oleh vaksin

Sebenarnya, virus herpes simplex terbukti sukar dikawal dengan vaksin. Secara teori, vaksin dapat berfungsi untuk mencegah wabak herpes. Selain itu, kekebalan tubuh masing-masing menentukan dan mengawal virus. Bagi orang yang mempunyai sistem imun yang kuat, virus tidak akan menunjukkan simptom, dan sebaliknya.

Baca juga: Berikut adalah Pemeriksaan Fizikal untuk Mendiagnosis Herpes

Mitos # 3: Vaksin virus herpes telah berjaya dikembangkan

Seperti penjelasan sebelumnya, vaksin berjaya dilakukan pada tikus eksperimen, tetapi tidak pada manusia. Dengan kata lain, tidak ada percubaan manusia yang menunjukkan keberkesanannya cukup tinggi untuk dapat menyebarkan vaksin herpes ke pasaran. Berikut adalah beberapa perkara yang menjadikan vaksin virus herpes sukar dipelajari:

  • Populasi kajian adalah terhad: penyelidik perlu menguji banyak orang untuk melihat apakah vaksin berfungsi di dalam badan mereka. Setakat ini, orang-orang ini sukar ditemui.
  • Jangkitan tanpa gejala: banyak orang dijangkiti, tetapi tidak mempunyai gejala herpes.
  • Penumpahan virus: saintis mesti menguji bagaimana vaksin mempengaruhi jumlah virus yang dikeluarkan untuk menentukan keberkesanannya.

Baca juga: Penjelasan mengenai jenis herpes yang mudah dijangkiti wanita

Walaupun banyak orang dijangkiti dan tidak menunjukkan gejala, herpes boleh memberi kesan yang besar pada kehidupan orang. Ini berlaku untuk mereka yang dijangkiti semasa kehamilan, atau tinggal di kawasan dengan kes HIV tinggi. Inilah yang menjadikan penyelidikan vaksin herpes sangat penting.

Daripada harus merawat, anda harus mencegahnya lebih awal dengan melakukan hubungan seks dengan menggunakan keselamatan, jangan menukar pasangan seksual, dan membersihkan diri sebelum dan sesudah persetubuhan. Sekiranya ada sesuatu yang ingin anda tanyakan mengenai herpes, anda boleh membincangkannya secara langsung dengan doktor mengenai permohonan tersebut , ya.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Kemajuan dalam Membangunkan Vaksin Herpes.
Perubatan Xpress. Diakses pada tahun 2021. Adakah kita semakin hampir dengan vaksin herpes?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found