Kesihatan

7 Tanda Kehamilan Yang Berlaku Secara Semula Jadi

Jakarta - Kehamilan pertama bagi pasangan yang baru berkahwin mungkin merupakan sesuatu yang dinanti-nantikan. Walaupun tempoh anda hanya lewat satu hari, anda dan pasangan anda pasti merasakan bahawa anda hamil dan segera mengambil ujian kehamilan untuk mengesahkan hasilnya. Namun, untuk mengetahui sama ada anda hamil atau tidak, terdapat juga beberapa tanda kehamilan semula jadi yang muncul. Tanda-tanda yang ditunjukkan pada badan tidak kecil, ini termasuk:

  1. Selera Makan Melambung

Semasa mengandung, tubuh wanita akan mengalami perubahan hormon dan akan memuncak. Kesan keadaan seperti ini adalah peningkatan selera makan. Anda pasti akan berasa sangat lapar dan merasa seperti makan makanan yang ada. Sudah tentu, anda juga akan mula mengalami keinginan makanan tertentu.

  1. Sakit Payudara

Kesakitan pada payudara bukan sahaja dirasakan oleh wanita semasa haid, tetapi juga dapat terjadi semasa kehamilan. Ia tidak dapat dibandingkan dengan kesakitan yang berlaku semasa kehamilan. Payudara terasa sangat sakit, bengkak, kesemutan, kenyang, dan bahkan menyakitkan apabila disentuh adalah tanda awal bahawa banyak pengalaman setelah persenyawaan berlaku antara sel sperma dan telur. Kesakitan ini akan muncul beberapa minggu selepas kehamilan dan rasa sakit akan bertambah teruk.

  1. Keletihan

Semasa menghampiri kehamilan, badan pasti akan berasa lebih letih seperti selepas melakukan kerja berat. Semasa seseorang hamil, adalah wajar baginya untuk merasa terlalu letih. Kerana pada waktu itu, wanita akan mula bertambah berat badan. Untuk mengatasinya, anda harus makan makanan yang kaya dengan kandungan zat besi.

  1. Mual dan Muntah (Morning Sickness)

Tanda kehamilan semula jadi yang paling ketara adalah loya dan muntah selepas bangun tidur. Tetapi nampaknya, tidak semua wanita hamil mengalami gejala seperti ini. Perubahan hormon kehamilan dalam badan mungkin menjadi pencetus gejala ini.

Mual semasa mengandung boleh berlaku pada bila-bila masa. Biasanya loya berlaku pada waktu pagi ketika anda baru bangun tidur. Untuk menjangka ini, anda boleh memberikan wangian wangi lavender atau aroma kegemaran lain, sehingga rasa loya hilang.

Baca juga: Makanan untuk Mengatasi Sakit Pagi

  1. Bau Menjadi Lebih Sensitif

Perubahan semasa kehamilan yang biasanya tidak disedari adalah deria bau yang menjadi lebih sensitif. Pada mulanya baunya tidak terbiasa merasakan sesuatu yang pelik, maka bau itu tiba-tiba akan sensitif terhadap bau apa pun. Ini adalah tanda bulan pertama kehamilan dan ketika hamil kemungkinan besar anda akan merasakannya.

  1. Titik Darah Muncul

Bintik darah kemungkinan akan muncul kerana embrio sudah mula melekat di rahim. Ini adalah perkara biasa, jadi anda tidak perlu risau. Pendarahan ini boleh berlaku kira-kira 5 hingga 10 hari selepas anda hamil. Tidak seperti darah semasa haid yang berwarna lebih gelap, bintik-bintik darah yang muncul semasa kehamilan akan berwarna merah jambu.

Baca juga: Punca Bintik Keluar Ketika Hamil 6 Bulan

  1. Meningkatkan Kekerapan Pembuangan air kecil

Semasa mengandung, badan anda mengepam lebih banyak darah, menyebabkan buah pinggang anda memproses lebih banyak cecair. Akibatnya, jumlah air kencing yang dihasilkan akan meningkat dan kekerapan membuang air kecil juga meningkat.

Itulah beberapa tanda kehamilan yang akan dirasakan oleh wanita hamil. Sekiranya wanita hamil masih mempunyai pertanyaan mengenai kehamilan pada usia muda, gunakan saja aplikasinya . Melalui aplikasi tersebut , wanita hamil boleh meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja dengan ciri-cirinya Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!