Kesihatan

Ketahui 9 Kebaikan Ramuan Garam Asli untuk Kecantikan

, Jakarta - Garam, yang dikenal sebagai perasa makanan, mempunyai sejumlah manfaat untuk kecantikan. Bahan semula jadi ini agak murah dan senang diperoleh. Berikut adalah beberapa kelebihan garam untuk kecantikan:

Baca juga: 6 Khasiat Garam untuk Kecantikan

  • Detoks Kulit

Bahan semula jadi ini dipercayai dapat melembapkan kulit, dan menghilangkan bakteria yang menyebabkan pori-pori tersumbat di wajah. Sebagai penyahtoksin kulit, anda boleh mencampurkan secawan garam ke dalam tab mandi yang berisi air suam. Mandi garam dipercayai dapat menyahtoksin kulit, dan menghilangkan bengkak akibat alahan pada badan.

  • Muka

Garam sering digunakan sebagai campuran untuk muka muka. Tekstur garam yang kasar dapat dijadikan bahan untuk menghilangkan sel kulit mati di wajah. Sebagai ramuan wajah, anda boleh mencampurkan garam dengan minyak muka , kemudian urut dengan lembut pada wajah dengan gerakan membulat. Kemudian bilas hingga bersih.

  • Toner Muka

Sebagai penyegar wajah, anda boleh mencampurkan garam dengan air suam. Kemudian semburkan pada wajah anda dan tepuk hingga kering. Bahan semula jadi ini boleh digunakan sebagai pengganti toner untuk menyuburkan kulit.

  • Mengatasi Jerawat

Jerawat adalah salah satu masalah pada kulit wajah yang sangat ditakuti oleh semua orang. Masalah kulit ini yang sering menyerang secara tiba-tiba dapat diatasi dengan garam. Untuk merawat jerawat, anda boleh mencampurkan seperempat sudu garam dengan segelas air suam. Sapukan dengan menggunakan kapas di bahagian yang terkena dan biarkan selama satu minit. Garam akan berfungsi dengan mengurangkan bengkak dan kemerahan pada kulit.

Baca juga: Ketahui 5 Jenis Garam dan Faedahnya untuk Kesihatan

  • Mengatasi Bibir Kering

Masalah yang satu ini juga sering dialami oleh orang yang menggunakan Gincu . Caranya adalah dengan mencampurkan tiga sudu garam dengan satu sudu balm bibir, kemudian sapu pada bibir kering. Kemudian bersihkan kulit dengan kain lembap.

  • Scrub Kulit

Garam dapat menghaluskan kulit dan menyamarkan kedutan jika digunakan secara berkala dengan cara menggosok. lulur. Sekiranya anda tidak terbiasa, anda akan berasa sakit. Caranya ialah mencampurkan garam dengan minyak zaitun. Kemudian sapukan pada kulit. Setelah selesai, bilas dengan bersih.

  • Merendam Kaki

Adakah anda pernah mengalami kecederaan setelah menjalani rawatan kaki? Sekiranya ada, anda boleh mencuba bahan semula jadi yang terbuat dari garam. Caranya ialah mencampurkan secawan garam dengan air suam, kemudian rendam kaki anda ke dalam cecair. Gunakan kaedah ini dua kali sehari untuk hasil yang maksimum.

  • Pencuci Mulut

Bukan hanya baik untuk wajah dan kulit, bahan semula jadi ini dapat digunakan sebagai ubat kumur. Garam boleh digunakan sebagai ramuan kesihatan mulut. Sebatian semula jadi yang terdapat di dalam air masin sangat berkesan untuk membunuh bakteria di mulut dan membuang serpihan makanan yang melekat di antara gigi.

Bukan hanya itu, garam dapat menghilangkan bau mulut, masalah yang sering dialami oleh sesetengah orang. Nafas berbau itu sendiri boleh berlaku disebabkan oleh kuman dan bakteria yang berkembang di mulut kerana menyikat malas. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan garam sebagai ubat kumur.

Baca juga: Bukan hanya memasak, ketahui kelebihan garam laut untuk kecantikan

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai faedah kecantikan garam yang lain, anda boleh meminta doktor secara langsung dalam permohonan . Bukan hanya bermanfaat untuk kecantikan, garam dapat digunakan untuk mengatasi sejumlah masalah kesihatan yang anda alami. Semoga berjaya!

Rujukan:
Kesihatan wanita. Diakses 2019. 10 Cara DIY Menggunakan Garam Untuk Kulit, Rambut, Gigi, dan Kuku yang Cantik.
Kastor Gaya. Diakses pada tahun 2019. 5 Manfaat Kecantikan Air Asin yang Mengejutkan.