Kesihatan

Berhati-hati dengan 4 jenis radang usus ini

, Jakarta - Keradangan usus adalah masalah pencernaan yang paling biasa, terutama bagi mereka yang mempunyai diet buruk. Tetapi sayangnya, masih banyak orang yang memandang rendah penyakit ini kerana gejalanya serupa dengan penyakit perut biasa. Sebenarnya, radang usus jika tidak dirawat dengan cepat dan tepat boleh mencetuskan kesan yang lebih serius. Keradangan usus itu sendiri terdapat beberapa jenis. Penting untuk mengetahui jenis kolitis yang anda miliki untuk menentukan rawatan yang sesuai.

Apa itu Radang Usus?

Usus dalam tubuh manusia yang terdiri daripada usus besar dan usus kecil mempunyai peranan penting dalam sistem pencernaan. Usus kecil berfungsi untuk mencerna dan menyerap nutrien makanan yang penting untuk pertumbuhan dan pemeliharaan tisu badan. Sementara tugas usus besar adalah memproses sisa makanan yang tidak dapat dicerna atau diserap untuk dikeluarkan semasa buang air besar. Nah, ketika usus meradang atau meradang, keadaan ini juga dikenali sebagai kolitis.

Jenis Keradangan Usus

Empat jenis kolitis yang paling biasa adalah:

1. Kolitis Ulseratif

Kolitis ulseratif adalah keradangan kronik saluran gastrointestinal atau sistem pencernaan. Keadaan ini berlaku kerana sistem kekebalan tubuh bertindak balas secara tidak betul terhadap tisu pencernaan yang normal dan sihat. Keradangan usus ini dapat bertahan lama, menyebabkan bisul (luka) pada lapisan usus besar dan rektum.

Berdasarkan lokasi keradangan dan keparahan gejala, kolitis ulseratif dapat dibahagikan kepada 4 jenis, iaitu:

  • Proktitis ulseratif . Ini adalah jenis kolitis ulseratif yang paling ringan dan berlaku di dekat dubur. Satu-satunya gejala adalah pendarahan dari rektum.

  • Proctosigmoiditis . Keradangan berlaku di bahagian rektum dan bahagian bawah usus besar. Gejala termasuk cirit-birit berdarah, kekejangan perut, dan ketidakupayaan untuk melakukan pergerakan usus sepenuhnya (tenesmus).

  • Kolitis sebelah kiri . Keradangan meluas dari rektum melalui kolon sigmoid dan menurun. Gejala termasuk cirit-birit berdarah, kekejangan perut di sebelah kiri, dan penurunan berat badan.

  • Pankolitis . Keradangan berlaku di seluruh usus besar dan menyebabkan serangan cirit-birit berdarah yang teruk, kekejangan perut, keletihan, dan bahkan penurunan berat badan yang ketara.

  • Kolitis ulseratif akut. Bentuk kolitis ini agak jarang berlaku dan berlaku di seluruh usus besar. Gejala adalah cirit-birit berterusan, pendarahan, demam, dan tidak dapat makan.

2. Penyakit Crohn

Penyakit Crohn adalah keradangan yang boleh berlaku di seluruh sistem pencernaan, dari mulut ke dubur. Namun, biasanya penyakit ini paling kerap berlaku pada usus kecil (ileum) atau usus besar (usus besar). Penyakit Crohn juga merupakan penyakit autoimun, iaitu penyakit yang terjadi ketika sistem kekebalan tubuh bereaksi dengan tidak betul terhadap tisu pencernaan yang normal dan sihat. Selain itu, keturunan juga merupakan penyebab penyakit Crohn. Orang yang mempunyai ahli keluarga dengan penyakit Crohn berisiko lebih tinggi terkena penyakit ini. Namun, dipetik dari WebMD , Penyakit Crohn juga boleh disebabkan oleh kemurungan.

Penyakit Crohn dapat menyebabkan penderita mengalami gejala, seperti sakit perut, cirit-birit yang teruk, keletihan, penurunan berat badan, dan kekurangan zat makanan.

3. Kolitis Kolagen

Kolitis jenis ini sebenarnya agak jarang berlaku. Kolitis kolagen adalah keradangan yang ditandai dengan adanya koleksi kolagen tebal dan tidak elastik di bawah lapisan usus besar. Kolagen adalah sejenis protein struktur dalam badan. Kolitis kolagen juga merupakan jenis kolitis mikroskopik, kerana keradangan yang disebabkannya hanya dapat dilihat di bawah mikroskop.

Gejala kolitis kolagen boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Tetapi secara amnya, penyakit ini menyebabkan gejala berupa cirit-birit kronik, tetapi tidak berdarah, mual dan muntah, penurunan berat badan, keletihan, kekurangan nutrisi, dan anemia.

4. Kolitis Limfositik

Kolitis jenis ini juga agak jarang berlaku dan merangkumi sejenis kolitis mikroskopik. Kolitis limfosit adalah keadaan di mana sel darah putih (limfosit) meningkat pada tisu usus besar. Penyakit ini menyebabkan simptom berupa cirit-birit berair, tetapi tidak berdarah.

Itulah empat jenis keradangan usus yang perlu anda perhatikan. Sekiranya anda mengalami simptom yang disyaki kolitis, berjumpa doktor dengan segera. Anda juga boleh membincangkan keluhan kesihatan anda dengan doktor melalui aplikasi . Doktor yang pakar dan dipercayai sedia membantu anda Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Berikut adalah 4 Punca Keradangan Usus
  • 5 Makanan Yang Harus Dielakkan Orang Yang Mengalami Peradangan
  • Inilah Punca Keradangan Kolon