Kesihatan

Adakah benar bahawa CTS hanya dapat disembuhkan dengan pembedahan?

, Jakarta - Carpal tunnel syndrome (CTS) adalah keadaan yang berlaku kerana terdapat masalah dengan saraf. Penyakit ini, juga dikenali sebagai sindrom carpal tunnel, dicirikan oleh sensasi kesemutan, mati rasa, kesakitan dan kelemahan di tangan. Namun, adakah benar bahawa penyakit ini hanya dapat diatasi dengan pembedahan?

Jawapannya adalah tidak. Pembedahan memang satu cara untuk merawat CTS, tetapi bukan satu-satunya jenis rawatan. Dalam kes ringan, CTS sebenarnya boleh hilang sendiri setelah beberapa minggu atau bulan.

Walaupun rawatan diperlukan, penyakit ini dapat diatasi dengan memakai pendakap tangan khas dan mengambil ubat. Sebenarnya, pembedahan hanya akan dilakukan sekiranya kaedah penyembuhan lain yang ada tidak menunjukkan hasil.

Baca juga: Perbezaan Antara Sindrom Terowong Cubital dan Sindrom Carpal Tunnel

Gejala dan Cara Menyembuhkan CTS

CTS, juga dikenali sebagai sindrom karpal, berlaku apabila terdapat tekanan atau mampatan pada saraf di pergelangan tangan. Gangguan ini menyerang terowong karpal, yang merupakan lorong sempit di dalam pergelangan tangan. Lorong ini dibentuk oleh pergelangan tangan, alias tulang karpal dan tisu penghubung antara tulang (ligamen).

Di dalam terowong karpal terdapat saraf median. Saraf ini berfungsi mengawal otot jari dan menerima rangsangan dari kulit di kawasan tangan. Nah, CTS adalah kelainan yang berlaku ketika kawasan itu menyempit. Penyempitan terowong karpal dapat terjadi akibat pembengkakan tisu di sekitarnya, yang memberi tekanan pada saraf median.

Gejala khas keadaan ini adalah sensasi kesemutan di tangan disertai dengan rasa sakit. Di samping itu, CTS juga dicirikan oleh gejala kebas dan sensasi terbakar muncul di jari atau di bahagian tangan yang lain. CTS juga boleh menyebabkan penghidap mengalami kelemahan pada otot tangan. Gejala penyakit ini boleh hilang dan muncul semula.

Gejala CTS boleh muncul secara tiba-tiba dan mengganggu aktiviti. Dalam keadaan ringan, penyakit ini tidak memerlukan rawatan khas. Kesakitan dan kesemutan akibat CTS akan hilang dengan sendirinya setelah beberapa bulan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis rawatan yang dapat dilakukan, bergantung pada keperluan dan keparahan CTS.

Baca juga: Menggunakan Laptop Sepanjang Hari Menyebabkan CTS, Kenapa?

Semasa mengalami gangguan ini, disarankan untuk tidak melakukan banyak aktiviti fizikal, terutama yang melibatkan jari dan tangan. Namun, jika selepas berehat gejala penyakit masih tidak mereda, anda harus segera berjumpa doktor. Untuk mengelakkan keadaan bertambah buruk, doktor boleh melakukan pelbagai rawatan, termasuk:

  1. Sokongan Tangan

Untuk mengelakkan penggunaan berlebihan, penghidap CTS mungkin perlu memakai pendakap pergelangan tangan atau sokongan pergelangan tangan . Penggunaan sokongan ini bertujuan untuk meletakkan pergelangan tangan pada kedudukan yang betul dan tidak membengkokkan.

  1. Penggunaan Dadah

Doktor boleh menetapkan beberapa jenis ubat untuk melegakan penyakit ini. Ubat yang diberikan biasanya bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan keradangan di terowong karpal.

  1. Operasi

Kaedah lain untuk merawat CTS adalah pembedahan. Tindakan ini hanya akan dilakukan sekiranya kaedah rawatan lain tidak berjaya. Pembedahan untuk CTS dikenali sebagai penyahmampatan terowong karpal.

Baca juga: Jari Selalunya Kesemutan atau Kebas? Waspadalah terhadap sindrom terowong CTS Carpal

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Carpal Tunnel.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Carpal Tunnel Syndrome.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Carpal Tunnel Syndrome.