Kesihatan

Jangan ambil ringan, folikulitis boleh menyebabkan 6 komplikasi ini

Jakarta - Kulit di badan anda melakukan pekerjaan yang luar biasa. Organ ini membantu melindungi tubuh dari benda asing, memiliki kemampuan untuk menyembuhkan luka, dan bahkan memberikan perlindungan dengan menumbuhkan rambut. Walau bagaimanapun, semua proses ini dapat terganggu oleh gangguan tunggal.

Sekiranya anda mempunyai lebam merah yang kelihatan seperti jerawat pada kulit anda, terutama ketika anda selesai mencukur, ini mungkin merupakan tanda folikulitis. Folliculitis adalah gangguan kesihatan yang biasa.

Folikel rambut adalah kantung kecil pada kulit, terdapat di hampir semua lapisan kulit badan, kecuali pada bibir, telapak tangan, dan telapak kaki. Apabila terdapat penyumbatan di salah satu daripadanya, pembengkakan mungkin terjadi.

Baca juga: Punca Munculnya Benjolan Merah Purulen di Kepala

Folliculitis boleh berlaku di mana sahaja di badan, tetapi lebih kerap berlaku di leher, paha, punggung, atau ketiak. Keadaan ini berlaku kerana jenis bakteria Staphylococcus . Bakteria ini ada di kulit anda sepanjang masa, tetapi jarang menyebabkan masalah. Sekiranya bakteria memasuki badan, misalnya melalui luka, ini boleh menyebabkan masalah serius.

Punca lain yang menyebabkan keradangan folikel rambut adalah penyumbatan folikel kerana penggunaan produk penjagaan kulit tertentu, penyingkiran rambut (mencukur atau mencukur). lilin ), rambut yang tumbuh ke dalam, dan jenis bakteria lain. Keadaan ini mungkin berlaku apabila folikel rosak kerana penggunaan pembalut melekit, pakaian ketat, dan pencukuran rambut yang berlebihan.

Apa Komplikasi?

Pada peringkat awal, folikulitis kelihatan seperti ruam, lebam merah kecil, atau jerawat kuning atau putih. Lama kelamaan, keadaan ini merebak ke folikel rambut lain dan berkembang menjadi luka berkerak. Gejala yang muncul dalam bentuk lebam merah kecil, luka berkerak dan bernanah, gatal, terbakar dan sakit, kulit kemerahan dan meradang.

Baca juga: Kulit Meradang, Inilah Cara Merawat Rambut Yang Tumbuh

Walaupun tidak mengancam nyawa, tanpa rawatan, anda akan mengalami komplikasi folikulitis, seperti:

  • Furunculosis. Ini adalah abses pada kulit yang menyerupai bisul, terjadi akibat sejenis jangkitan bakteria Staphylococcus . Furuncles sering mempengaruhi folikel rambut dan tisu sekitarnya.

  • Parut hitam.

  • Jangkitan folikel berulang.

  • Jangkitan yang merebak ke kawasan kulit yang lain. Ini sering berlaku jika folikulitis tidak segera dirawat.

  • Selulitis . Ia adalah jangkitan bakteria pada dermis dan tisu subkutan, lapisan lemak dan tisu lembut di bawah kulit.

  • Rambut gugur secara kekal akibat kerosakan pada folikel rambut.

Baca juga: Menjadikannya Tidak Selesa, Inilah 4 Cara Mengatasi Folliculitis

Untuk mengelakkan komplikasi folikulitis, anda perlu memperhatikan pakaian yang anda pakai, cuba jangan terlalu ketat atau menahan panas dan membuat anda mudah berpeluh. Hadkan juga penggunaan minyak kulit atau produk lain yang mengandungi minyak. Gunakan tuala, pisau cukur, dan barang kemas lain yang dijamin bersih. Jangan lupa, basuh tangan anda sebelum menyentuh bahagian badan lain yang sangat terdedah kepada keradangan.

Sekiranya anda ingin bertanya tentang komplikasi folikulitis, anda boleh muat turun dan gunakan aplikasinya . Pakar dermatologi akan membantu anda mendapatkan maklumat yang paling tepat mengenai masalah kulit lain yang mungkin anda alami. Anda juga boleh menggunakan jika anda ingin membeli vitamin atau ubat tetapi tidak mempunyai masa untuk membelinya sendiri di farmasi.