Kesihatan

6 Perkara Yang Menyebabkan Kerontokan Rambut Anjing Selalunya

, Jakarta - Sebenarnya, keguguran rambut anjing adalah perkara biasa. Rambut gugur akan meninggalkan bintik-bintik atau kawasan kebotakan yang kelihatan di kulit. Terdapat banyak penyebab keguguran rambut pada anjing, dari jangkitan hingga kerengsaan yang disebabkan oleh parasit.

Sebagai pemilik anjing peliharaan, anda perlu mengetahui punca keguguran rambut dan langkah-langkah yang mesti diambil untuk menjaga mantel anjing dalam keadaan prima dan sihat.

Berikut adalah beberapa penyebab keguguran rambut anjing:

Baca juga: Cara merawat kucing peliharaan sehingga tidak mendapat toksoplasmosis

  • Alahan

Alergi sering menjadi pencetus keguguran rambut pada anjing. Sama seperti manusia, anjing boleh mengalami reaksi terhadap makanan, pencetus alam sekitar seperti debunga, atau parasit seperti kutu atau tungau. Walau bagaimanapun, gigitan kutu adalah penyebab alahan pada anjing.

Selain keguguran rambut akibat menjilat dan menggigit kawasan yang jengkel, tanda-tanda alergi kutu termasuk gatal dan kemerahan. Sekiranya anjing itu sangat alergi, mungkin dengan hanya satu gigitan kutu anjing akan mula bertindak balas yang boleh berlangsung selama berhari-hari.

  • Penyakit Cushing

Kerontokan rambut pada anjing juga boleh disebabkan oleh hyperadrenocorticism, atau penyakit Cushing. Ini adalah keadaan yang disebabkan oleh pengeluaran hormon kortisol yang berlebihan.

Penyakit ini lebih kerap berlaku pada anjing berumur 6 tahun ke atas. Gejala lain dari penyakit ini adalah makan, minum, dan membuang air kecil lebih daripada biasa, kelihatan sesak nafas, dan perut buncit.

  • Genetik

Terdapat beberapa anjing tanpa rambut, seperti Chinese Crested dan Mexico Hairless. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa anjing yang lebih rentan kebotakan daripada yang lain. Bintik-bintik botak di telinga luar, dada, perut, paha, atau leher bawah boleh muncul di bulldog, whippets, chihuahuas, dachshunds, dan bulldog Itali.

Baca juga: Cara merawat kucing peliharaan sehingga tidak mendapat toksoplasmosis

  • Jangkitan atau Kutu

Penyakit parasit seperti kutu dan tungau (kudis) adalah penyebab lain alopecia anjing. Seiring dengan keguguran rambut di sekitar telinga, mata, perut, dan dada, tanda-tanda anjing mungkin terkena tungau atau kutu, termasuk radang, gatal-gatal, dan kemerahan.

Jangkitan bakteria atau kulat, seperti dalam kasus kurap (yang sebenarnya adalah jamur), juga boleh dikaitkan dengan keguguran rambut pada anjing. Gejala kurap termasuk kawasan penumpahan bulat atau tidak teratur, keradangan, dan kulit yang dijangkiti.

  • Ulser tekanan

Anjing yang lebih tua atau lebih berat boleh terdedah kepada luka di mana siku atau bahagian tulang yang lain bersentuhan dengan permukaan yang keras. Lama kelamaan, tekanan berterusan cenderung menebalkan kulit, keguguran rambut, dan bentuk kapalan.

Sekiranya kalus retak, berdarah, atau dijangkiti, rawatan mungkin termasuk pelembap, antibiotik, atau pendakap. Anda juga dapat mengelakkan sakit tekanan dan kapalan dengan menyediakan tempat tidur lembut pada anjing anda.

Baca juga: Bukan Hanya Anjing, Kucing Juga Boleh Menyebabkan Rabies

  • Ruam atau Gatal-gatal

Gigitan dan sengatan serangga, tumbuhan, bahan kimia, atau ramuan syampu boleh menyebabkan ruam atau gatal-gatal pada beberapa anjing, yang boleh menyebabkan bintik-bintik botak. Ruam alergi biasanya muncul dalam beberapa minit hingga beberapa jam selepas pendedahan, dan gejala lain termasuk kelesuan, demam, kurang selera makan, dan muntah.

Itulah beberapa penyebab keguguran rambut pada anjing yang perlu anda ketahui. Sekarang aplikasi sudah mempunyai perkhidmatan untuk bercakap dengan doktor haiwan. Oleh itu, anda boleh menghubungi doktor haiwan melalui aplikasi untuk mendapatkan rawatan yang betul. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses 2020. Tempat Botak di Anjing
Haiwan peliharaan MD. Diakses pada tahun 2020. 5 Sebab Kerosakan Rambut pada Anjing