Kesihatan

3 Khasiat Okra untuk Penghidap Diabetes

, Jakarta - Tumbuhan Okra diketahui kaya dengan serat, vitamin, dan mineral yang baik untuk kesihatan tubuh. Terima kasih kepada semua ramuan dalam tumbuhan ini, tanaman yang satu ini sangat bermanfaat bagi penghidap diabetes. Apakah faedah tumbuhan yang lembut dan berlendir ini untuk penghidap diabetes?

Okra adalah sejenis makanan yang kurang diinginkan untuk dimakan, kerana mempunyai tekstur yang cenderung melekit dan berlendir. Tetapi di sebalik penampilannya, tanaman yang satu ini ternyata mempunyai manfaat yang tidak bercanda, terutama bagi orang yang menghidap diabetes. Mengonsumsi okra dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah, yang merupakan "musuh" utama diabetes.

Seperti diketahui, diabetes adalah penyakit yang terjadi kerana peningkatan kadar gula dalam darah. Keadaan ini boleh berlaku kerana gaya hidup yang tidak sihat, kebiasaan memakan makanan dan minuman yang mengandung banyak gula, hingga keturunan. Keadaan biasa bagi penghidap diabetes adalah peningkatan kadar gula dalam darah yang jauh dari normal. Mengonsumsi okra dapat membantu mengatasi keadaan ini dan menormalkan tahap gula dalam darah.

Baca juga: Tidak banyak orang tahu, ini adalah kelebihan okra untuk kesihatan

Kelebihan Okra untuk pesakit kencing manis

Okra mengandungi banyak nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh. Tumbuhan ini mengandungi banyak jenis mineral, kalium, magnesium, zink, tembaga, fosforus, dan kalsium. Pengambilan okra dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah, walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan untuk membuktikannya.

Manfaat okra untuk menurunkan kadar gula dalam darah dapat diperoleh dengan memakan biji okra panggang. Di samping itu, anda juga boleh mencuba minum air yang direndam dalam okra. Untuk mendapatkannya, cuba rendam okra dalam air semalaman dan kemudian minum air rendaman okra pada waktu pagi. Selain menurunkan kadar gula dalam darah, ada beberapa manfaat lain yang dapat diperoleh dari pengambilan okra, termasuk:

1. Meningkatkan Kepekaan Insulin

Tumbuhan Okra kaya dengan vitamin dan mineral. Orang yang menghidap diabetes disarankan untuk makan banyak makanan yang mengandungi gula, kerana ramuan ini dikatakan dapat membantu mengawal gula dalam darah. Selain itu, makan makanan yang mengandungi banyak serat juga dapat membantu meningkatkan kepekaan insulin pada penderita diabetes.

Baca juga: 5 Manfaat Hebat dari Okra yang tidak boleh anda lewatkan

2. Menurunkan Kolesterol

Orang yang menghidap diabetes juga disarankan untuk selalu mengawal kadar kolesterol. Sebabnya, penghidap penyakit ini pada umumnya juga mempunyai kadar kolesterol tinggi dan boleh memberi kesan buruk kepada tubuh. Orang yang sangat diabetes mempunyai tahap kolesterol tinggi, tidak mustahil kesan buruk dan berbahaya bagi tubuh muncul. Oleh itu, pengambilan okra dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan memberi manfaat kepada penghidap diabetes.

3. Menahan Tekanan

Orang yang menghidap diabetes sama sekali tidak disyorkan untuk mengalami tekanan, terutamanya jika ia berlangsung lama. Tekanan boleh membuat keadaan badan menjadi lebih teruk, dan boleh menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah. Ia sama sekali tidak baik bagi penghidap diabetes. Adalah sangat penting bagi penghidap penyakit ini untuk selalu mengawal tahap tekanan dan memperhatikan kesihatan mental. Makan okra dikatakan dapat membantu mengatasi masalah tekanan di dalam badan.

Baca juga: Kenali Okra, Sayuran yang Baik untuk Penghidap Diabetes

Ketahui lebih lanjut mengenai faedah okra bagi penghidap diabetes dan diet yang disyorkan untuk penyakit ini dengan bertanya kepada doktor di aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!