Kesihatan

Kondom Lelaki atau Wanita, Mana Yang Anda Pilih?

Jakarta - Kondom biasanya digunakan untuk mencegah kehamilan yang tidak dirancang dan mencegah jangkitan menular seksual (IMS). Pada masa ini, yang terdapat di pasaran bukan hanya kondom untuk lelaki tetapi juga kondom untuk wanita. Cara menggunakan kondom juga berbeza antara keduanya. Kemudian antara kondom lelaki atau wanita, yang mana satu yang anda pilih? Mari lihat perbezaan kelebihan dan kekurangan masing-masing supaya anda dapat menentukan mana yang harus dipilih.

(Baca juga: Petua Memilih Kontraseptif untuk Wanita )

Ketersediaan

Berbanding dengan kondom untuk wanita, kondom lelaki lebih senang dicari pasar mini atau farmasi. Untuk mendapatkan kondom wanita biasa, anda perlu membuat pesanan secara dalam talian atau khusus dari doktor. Sekarang anda juga boleh memesannya dengan mudah melalui aplikasi kamu tahu. Pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam ke destinasi anda.

Harga

Kondom wanita lebih mahal daripada kondom lelaki. Harganya lebih dari dua kali ganda. Sekiranya kondom lelaki yang diperbuat daripada getah yang mengandungi 12 keping dijual dengan harga 60,000 rupiah, kondom wanita dengan harga yang sama hanya mengandungi 5 keping. Jadi, cukup banyak perbezaan harga kan?

Keberkesanan

Kedua-duanya memberikan perlindungan yang berkesan terhadap penyakit kelamin dan kehamilan yang tidak dirancang. Sekiranya dipasang dengan betul, keberkesanan kondom wanita boleh mencapai 95 peratus. Tetapi secara umum, pemasangan kondom wanita tidak selalu sempurna. Jadi keberkesanannya menurun kepada 79 peratus. Maksudnya, 21 daripada 100 orang yang menggunakan kondom wanita berisiko hamil selepas melakukan hubungan seks.

Sementara itu, melakukan hubungan seks menggunakan kondom lelaki dengan betul dapat mencegah 98 peratus kehamilan. Sekiranya dipasang kurang sempurna, keberkesanan kondom lelaki menurun kepada 82 peratus. Supaya kondom lelaki lebih berkesan daripada kondom wanita.

Pelincir yang serasi

Untuk melincirkan kondom wanita, pelincir berasaskan minyak atau air biasanya digunakan . Tidak seperti kes kondom lelaki. Anda hanya boleh menggunakan dua jenis pelincir ini jika menggunakan kondom yang diperbuat daripada poliuretana atau usus domba. Sementara itu, kondom lelaki lateks hanya boleh menggunakan pelincir berasaskan air. Pelincir berasaskan minyak akan merosakkan kondom jenis ini.

Cara Menggunakan Kondom

Kondom lelaki hanya boleh digunakan semasa tegak. Walaupun kondom wanita boleh digunakan pada bila-bila masa, tidak perlu menunggu keadaan tertentu. Anda atau pasangan anda bahkan boleh memakainya beberapa jam sebelum mula melakukan hubungan seks sehingga anda tidak perlu berhenti di tengah-tengah aktiviti intim untuk memakai kondom.

(Baca juga: Cara Menggunakan Kontraseptif yang Betul )

Kemudahan dan Kemudahan

Sebilangan orang mengadu bahawa sukar memasukkan kondom wanita, terutama di bahagian tepi kondom. Ia juga terasa sangat menjengkelkan ketika bergerak. Tidak seperti kondom lelaki, jika ukurannya tepat akan terasa sangat selesa dipakai pada Mr. P dan tetap di tempat semasa persetubuhan. Tetapi jika saiz kondom tidak sesuai dengan Mr. P, bukan sahaja menyebabkan ketidakselesaan semasa persetubuhan, kondom juga boleh terkoyak dan tidak lagi dapat mencegah kehamilan.

Sebenarnya, kedua-dua kondom lelaki dan wanita mempunyai sisi positif dan negatif mereka sendiri. Sebilangan orang lebih suka menggunakan kondom lelaki, sementara yang lain tidak. Perkara yang sama berlaku untuk kondom wanita. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai cara menggunakan kondom, tanyakan kepada doktor secara langsung di aplikasi melalui Panggilan Suara / Video atau berbual. Selain itu, anda dan pasangan juga boleh memeriksa makmal di , kamu tahu. Ayuh, muat turun di Play Store & App Store sekarang.