Kesihatan

5 Kesan Pencemaran Kebisingan Yang Memudaratkan Kesihatan, Apa Itu?

Jakarta - Sama ada anda menyedarinya atau tidak, suara yang anda dengarkan setiap hari boleh mengancam kesihatan anda. Suara ini berasal dari muzik yang kuat, televisyen, orang yang memanggil, hingga suara mesin kenderaan.

Jika suara ini membuat anda sakit kepala, gelisah, atau marah, maka ini dikenali sebagai kesan pencemaran bunyi. Jadi, konsep pencemaran tidak hanya terhad kepada pencemaran alam. Secara definisi, pencemaran bunyi berlaku apabila bunyi yang berlebihan atau tidak menyenangkan menyebabkan bahaya sementara atau kekal kepada kesihatan anda.

Apakah perkara buruk dari pencemaran bunyi ini untuk kesihatan anda? Inilah penjelasannya:

Pekak Tetap

Data dari Suruhanjaya Nasional untuk Pencegahan Kehilangan Pendengaran dan Pekak (Komnas PGKT) menjelaskan bahawa had selamat untuk tahap kebisingan manusia adalah 80 desibel selama 24 jam. Sekiranya lif melebihi had, maka kemungkinan terburuk adalah pekak kekal.

Beberapa lokasi yang melebihi 80 desibel, antara lain, konsert muzik, pengangkutan awam, dan taman permainan kanak-kanak di pusat membeli-belah.

Keadaan Psikologi

Pencemaran bunyi yang berlebihan di tempat kerja, seperti pejabat, tapak pembinaan atau pembinaan bangunan, kafe atau restoran, bahkan di rumah anda sendiri boleh mempengaruhi keadaan psikologi anda. Perubahan dalam keadaan psikologi ini merangkumi berlakunya tingkah laku agresif, gangguan tidur, tekanan, keletihan, dan hipertensi. Sekiranya ini berterusan, ia boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih teruk pada masa akan datang.

Penyakit kardiovaskular

Tahap tekanan darah tinggi dan masalah degupan jantung adalah dua daripada banyak penyakit kardiovaskular yang disebabkan oleh pencemaran bunyi. Hasil kajian menunjukkan bahawa bunyi berintensiti tinggi mengganggu aliran darah di jantung sehingga mempengaruhi seluruh tubuh.

Gangguan Tidur

Suara yang kuat pasti akan mengganggu corak tidur anda kerana kesukaran mendapatkan keadaan yang selesa. Tanpa tidur yang nyenyak, ini boleh menyebabkan keletihan dan hilang semangat untuk melakukan aktiviti harian. Oleh itu, sangat disarankan untuk memberi tubuh anda peluang untuk tidur nyenyak tanpa diganggu oleh bunyi bising.

Tekanan Mudah

Kesan pencemaran bunyi yang paling jelas adalah bahawa anda akan mudah mengalami tekanan dan kesal dengan banyak perkara. Tahap kemarahan ini secara langsung berkaitan dengan orang di sekitar tempat anda melakukan aktiviti harian anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa di kawasan dengan tahap kebisingan yang tinggi seperti kilang atau sekolah, orang mengadu sakit kepala, mual, dan perasaan tegang.

Anda bukan sahaja terdedah kepada pencemaran bunyi, tetapi orang tua dan kanak-kanak juga akan mengalami pelbagai masalah kesihatan. Bagi orang tua yang mengalami penyakit, kemampuan untuk pulih akan memakan masa yang lama kerana mereka tidak lagi mempunyai kemampuan untuk bertoleransi atau menyesuaikan diri dengan tahap kebisingan yang tinggi.

Sementara itu, bagi balita, kemampuan kognitif akan sukar dikembangkan kerana mereka tidak mempunyai strategi mengatasi suara yang mereka dengar. Namun mereka masih harus terus berkembang dalam semua aspek.

Sekiranya anda merasakan perkara di atas, maka ada baiknya anda segera membincangkannya dengan doktor di . Terdapat banyak doktor pakar yang boleh anda hubungi Panggilan Video, Panggilan Suara, dan Berbual untuk membantu anda menjangkakan kesan buruk dari pencemaran bunyi. Lebih mudah dengan kerana anda sudah boleh mencuba ciri terbaru Perkhidmatan makmal. Di sini, akan mudah bagi anda untuk memilih pakej ujian darah secara langsung dan juga menentukan jadual, lokasi dan kakitangan Makmal siapa yang akan datang terus ke destinasi, hasilnya dapat dilihat secara langsung dalam aplikasi .

Sekiranya setelah berbincang dengan doktor dan anda memerlukan ubat atau vitamin, anda juga boleh memesannya secara langsung di dan pesanan anda akan sampai dalam masa kurang dari satu jam di tempat anda. Jadi tunggu apa lagi? Muat turunaplikasi sekarang di App Store dan Google Play sekarang telefon pintar-anda.

Baca juga: 5 Penyakit Disebabkan oleh Tidak Menggunakan Topeng Semasa Aktiviti.