Kesihatan

Berhati-hatilah, inilah bahaya cirit-birit yang berlaku semasa kehamilan

, Jakarta - Cirit-birit adalah sesuatu yang sering terjadi semasa kehamilan kerana perubahan hormon, perubahan diet, dan tekanan. Sekiranya anda mengalami tiga atau lebih pergerakan usus dalam satu hari, ini mungkin merupakan tanda bahawa anda mengalami cirit-birit.

Jangkitan virus, bakteria, selesema perut, parasit usus, keracunan makanan, dan pengambilan ubat tertentu boleh mencetuskan cirit-birit semasa kehamilan. Apabila anda mengalami cirit-birit, sangat penting untuk kekal terhidrat. Minum air untuk menggantikan cecair yang hilang, baik dengan jus atau kaldu.

Baca juga: 5 Cara Betul untuk Menghentikan Cirit-birit

Bahaya Cirit-birit semasa Kehamilan

Wanita hamil perlu berjumpa doktor walaupun cirit-birit dianggap tidak berbahaya atau cenderung ringan. Kerana faktor risiko utama cirit-birit semasa kehamilan boleh mencetuskan kelahiran pramatang.

Pertimbangkan untuk menghadkan makanan seperti buah kering, makanan berlemak atau pedas, dan tenusu jika anda mengalami gangguan pencernaan. Ini dilakukan agar tidak memburukkan lagi keadaan cirit-birit.

Cirit-birit semasa kehamilan perlu diperhatikan. Wanita hamil perlu bertindak balas dengan cepat sekiranya mereka mengalami keadaan berikut:

1. Cirit-birit lebih daripada tiga kali sehari.

2. Mengalami cirit-birit yang berlangsung lebih dari 48 jam, walaupun terdapat perubahan dalam diet.

3. Najis yang berdarah, mengandungi lendir atau sangat cair.

4. Berhubungan rapat dengan seseorang yang diketahui mempunyai parasit atau selesema perut.

Maklumat lebih lanjut mengenai bahaya cirit-birit semasa mengandung boleh diminta terus ke . Wanita hamil boleh menanyakan sebarang masalah kesihatan dan doktor terbaik di bidangnya akan memberikan penyelesaian. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor wanita hamil malah boleh memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Bolehkah cirit-birit menyebabkan keguguran? Kekejangan yang berkaitan dengan cirit-birit boleh sangat serupa dengan kekejangan yang berlaku semasa keguguran. Itulah sebabnya sangat penting untuk mengetahui gejala cirit-birit yang merujuk kepada keadaan berbahaya seperti yang telah disebutkan sebelumnya.

Baca juga: Ini adalah jenis cirit-birit yang menjadikan anda najis kering dan longgar

Sembelit Berbahaya seperti Cirit-birit?

Sama seperti cirit-birit, sembelit biasa berlaku semasa kehamilan. Terdapat banyak pencetus, salah satunya adalah perubahan hormon dan diet. Pada awal kehamilan, kebanyakan wanita hamil mengalami sembelit sekurang-kurangnya sekali-sekala.

Sembelit jarang berbahaya, tetapi boleh menjadi sangat tidak selesa bagi wanita hamil. Rawatan terbaik untuk sembelit adalah pencegahan. Sekiranya anda sukar membuang najis atau buang air besar yang kering dan kering, anda boleh menggunakan ubat rumah berikut:

1. Minum banyak cecair.

2. Makan lebih banyak serat, terutama dari buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian.

3. Jadilah lebih aktif, seperti berjalan untuk membantu sistem pencernaan tetap aktif.

4. Jangan minum apa-apa untuk sembelit tanpa berjumpa doktor. Sembelit yang berpanjangan dan teruk sering boleh dirawat dengan pelembut najis atau julap jenis lain yang selamat untuk wanita hamil.

Baca juga: Petua untuk merawat cirit-birit sehingga anda tidak mengalami dehidrasi

Pada dasarnya wanita hamil boleh mengalami cirit-birit sama seperti ketika dalam keadaan normal. Selagi anda tidak menunjukkan gejala yang tidak biasa, anda tidak perlu terlalu risau. Kemungkinan cirit-birit akan hilang dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, jika cirit-birit teruk atau berlangsung lebih dari satu atau dua hari, terutamanya dengan gejala lain, hubungi doktor anda. Salah satu kaedah terbaik adalah mencegah cirit-birit dengan memakan makanan yang sihat dan mengelakkan makanan yang boleh mencetuskan gangguan pencernaan.

Cuba perhatikan dan perhatikan sama ada pengambilan makanan tertentu memberi tindak balas yang signifikan terhadap pencernaan. Sekiranya ya, jangan teruskan. Kehamilan membawa banyak perubahan pada sistem badan. Untuk maklumat lebih lanjut, berjumpa dengan wanita hamil di ya!

Rujukan:
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Masalah Perut Semasa Kehamilan.
Apa yang diharapkan. Diakses pada tahun 2020. Cirit-birit Semasa Kehamilan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Rawatan untuk Cirit-birit Semasa Kehamilan.