Kesihatan

Air yang Disuntik Boleh Menurunkan Berat, Mitos atau Fakta?

, Jakarta - Udara kotor Jakarta menyebabkan pencemaran udara yang boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Bahan berbahaya yang masuk ke dalam badan boleh menyebabkan toksin terkumpul di dalam badan. Untuk itu, badan mempunyai sistem perkumuhan untuk menyingkirkan toksin dalam badan atau menyahtoksin.

Detoksifikasi atau detoksifikasi menjadikan badan bebas daripada toksin. Kadang kala, anda memerlukan detoks buatan untuk menjadikan badan anda lebih segar dan sihat. Salah satu cara yang boleh dilakukan dengan minum air yang disiram . Dilaporkan, air yang disiram juga boleh menurunkan berat badan. Adakah betul? Inilah perbincangannya!

Baca juga: 5 Khasiat Air yang Disuntik untuk Tubuh

Bolehkah Air Tersiram Menurunkan Berat Badan?

Air yang disiram adalah salah satu cara yang paling popular untuk menurunkan berat badan hari ini. Di samping itu, badan dapat merasakan faedah lain. Minuman ini mampu menyegarkan badan dan membersihkan badan anda dari toksin yang menjadikan badan tidak optimum.

Air adalah bahagian penting dalam program diet dan senaman seseorang. Ini kerana badan manusia terdiri daripada air. Cecair itu juga penting untuk pengeluaran tenaga. Oleh itu, anda mesti memastikan bahawa keperluan badan untuk air dipenuhi.

Dihidupkan air yang disiram , dapat menurunkan berat badan dengan cepat dan menjaga kesihatan tubuh yang lebih baik. Selain rasa yang enak, kalori juga tidak meningkat dan menahan rasa lapar yang timbul. Tabiat minum air yang disiram Ia juga dapat meningkatkan metabolisme yang memberi kesan yang baik terhadap penurunan berat badan.

Selain meningkatkan metabolisme, air yang disiram yang dimakan secara berkala juga memberi kesan pada selera makan. Air yang anda minum menyebabkan kurang rasa lapar. Oleh itu, seseorang yang minum air sebelum makan, bahagian yang dimakan menjadi lebih kecil.

Buah-buahan yang biasa digunakan untuk air yang disiram dan kesan yang sangat baik untuk penurunan berat badan adalah lemon. Air yang dicampurkan dengan lemon mampu menurunkan berat badan kerana kandungan pektin di dalamnya. Ini memberikan rasa kenyang yang lebih lama, sehingga bahagian makanan juga berkurang.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai faedah air yang disiram , doktor pakar dari dapat menjawab segala kekeliruan anda. Cara melakukannya dengan muat turun permohonan ke telefon pintar anda, ya !. Di samping itu, anda boleh membeli ubat tanpa perlu keluar dari rumah juga melalui aplikasi.

Baca juga: Boleh Menyemai Pemanis Air, Kenali 6 Khasiat Kayu Manis

Manfaat lain dari Air yang Disuntik untuk Tubuh

Air yang disiram juga memberikan kesan baik lain selain menurunkan berat badan. Buah yang digunakan untuk campuran umumnya mengandungi antioksidan dan vitamin C. Buah yang biasa digunakan adalah jeruk, lemon, strawberi, dan lain-lain. Ia dapat menyuburkan kulit dan mencegah penuaan pramatang kulit.

Ini kerana antioksidan dan vitamin C menjadikan tubuh menghasilkan lebih banyak kolagen. Kulit di badan anda boleh menjadi lebih kencang, sehingga kelihatan lebih segar. Walaupun begitu, anda mesti mengimbangkannya dengan diet yang sihat agar lebih optimum.

Baca juga: Elakkan Minum Detoks Air Lemon Semasa Berpuasa, Inilah Bahaya

Mempunyai tabiat minum air yang disiram setiap hari agar anda dapat memenuhi keperluan vitamin dalam badan. Beberapa buah yang digunakan sebagai campuran mengandungi vitamin larut air. Jadi, vitamin dalam badan anda dapat dipenuhi secara semula jadi. Selain minum air yang disiram , anda juga harus menjaga diet yang sihat agar stamina anda dijaga dengan baik, ya!

Rujukan:
Healthline. Diakses pada tahun 2019. Manfaat dan Mitos Kesihatan Air Detox
Menurunkan Berat Badan dengan Makan. Diakses pada tahun 2019.Detox Water: 25 Resipi Terbaik untuk Menurunkan Berat Badan