Kesihatan

Ketahui 8 Tabiat Ini Yang Boleh Membuat Anda Lemak

, Jakarta - Terdapat banyak faktor di sebalik peningkatan berat badan dan kegemukan, senaman dan diet yang tidak dipantau dengan betul adalah salah satu faktor penyumbang. Di samping itu, ada tabiat yang menjadikan anda gemuk.

Kebiasaan Apa yang Membuat Anda Lemak?

Tabiat makan yang buruk adalah penyebab utama kenaikan berat badan, kata Kathleen Zelman, MPH, RD, LD dari Dietitian Klinik Berat Badan. Anda perlu mengubah beberapa tabiat. Kenali tabiat yang boleh menjadikan anda gemuk:

1. Tidak Berfokus Semasa Makan

Selalunya fikiran kita berkeliaran di mana sahaja ketika kita melakukan sesuatu, salah satunya adalah ketika kita makan. Kebiasaan yang membuat anda gemuk adalah makan sambil menonton televisyen akan membuat anda lupa diri, anda secara tidak sedar memasukkan makanan ke dalam mulut anda secara berterusan. Anda bahkan tidak menyedari rasa makanan yang anda makan. Sekeping beg pun popcorn boleh hilang dalam beberapa saat. Memusatkan perhatian pada makanan, rasa dan setiap kunyah dapat membuat anda menyedari bahawa anda kenyang.

2. Kurang tidur

Sekiranya anda kurang tidur, hormon kortisol akan dihasilkan, dan hormon ini dapat mengatur keinginan untuk makan. Anda akan merasa lapar ketika anda kurang tidur, walaupun anda sebenarnya kenyang. Kurang tidur juga meningkatkan simpanan lemak di dalam badan.

3. Makan Selepas Makan Malam

Menurut Kathleen Zelman, makan selepas makan malam adalah kebiasaan yang mesti diubah, terutama jika anda melibatkan makanan manis, seperti kek dan coklat. Anda harus mengganti tabiat ini dengan teh panas, atau dengan makanan rendah kalori.

4. Kurang Minum Air

Minum air secukupnya boleh menjadikan anda kelihatan muda dan sihat. Selain itu, sistem pencernaan dapat berjalan dengan baik. Keletihan boleh disebabkan oleh dehidrasi. Penyelidikan menunjukkan hubungan antara peningkatan pengambilan air dan peningkatan berat badan. Penyelidik Virginia Tech mendapati bahawa seseorang yang menjalani diet minum lapan gelas air dua kali sehari sebelum waktu makan, mengakibatkan penurunan berat badan sekitar 3 kg.

5. Membeli Makanan Ketika Lapar

Tidak baik jika anda membeli makanan ketika anda lapar, kerana anda akhirnya akan membeli banyak makanan. Apabila anda merasa lapar, otak anda akan menerima isyarat untuk ingin memakan sesuatu yang dirangsang oleh hormon ghrelin, sehingga menghantar isyarat untuk membeli apa sahaja yang anda lihat. Tipnya ialah makan sesuatu sebelum pergi membeli makanan. Sekurang-kurangnya anda telah mengisi perut terlebih dahulu.

6. Makan Apa sahaja di sana

Perkara ini sering tidak disedari, semasa anda bekerja walaupun anda tidak lapar, anda memakan apa sahaja yang ada di atas meja sebagai gangguan atau aktiviti ketika kebosanan menyerang. Kadang-kadang makanan yang anda makan tidak sihat, seperti makanan goreng, makanan bungkus, dan makanan manis. Makanan yang mengandungi kalori tinggi, boleh menyebabkan kolesterol dan diabetes. Sekiranya anda sering merasa lapar, anda boleh membuat sandwic yang sihat. Anda juga boleh menyediakan buah cincang, smoothie, atau makanan ringan yang sihat.

7. Minuman Yang Mengandungi Kalori Tinggi

Kalori cecair biasanya terdapat dalam soda dan minuman beralkohol. Di samping itu, anda juga perlu mengelakkan kopi campuran yang ditawarkan di kedai kopi, kerana biasanya akan ditambah krim putar diperbuat daripada putih telur. Protein memang boleh membuat badan terasa kenyang, tetapi krim putar sudah dicampurkan dengan susu dan bahan lain, tanpa menyedari terlalu banyak kalori yang masuk ke dalam badan. Anda boleh menggantinya dengan diet soda atau bir ringan.

8. Melangkau Sarapan

Tubuh memerlukan tenaga, setelah berpuasa sepanjang malam, metabolisme badan memerlukan makanan. Menahan rasa lapar, tubuh akan menghasilkan hormon ghrelin, dan rasa lapar dirangsang oleh hormon ini. Sedangkan yang anda perlukan adalah hormon leptin, kerana rasa kenyang dirangsang oleh hormon ini. Apabila anda terlalu lapar, anda akan makan terlalu banyak makanan pada waktu siang. Sekiranya aktiviti itu hanya di dalam rumah, kalori akan disimpan di dalam badan dan anda perlu membakarnya.

Bercakap dengan pakar mengenai tabiat yang menjadikan anda gemuk melalui aplikasi kesihatan . Di samping itu, anda juga boleh meminta doktor pakar terbaik melalui sembang, panggilan video atau panggilan suara dan juga memesan ubat dengan cepat, selamat dan selesa dengan perkhidmatan tersebut Penghantaran Farmasi. Muat turun permohonan pada telefon pintar anda sekarang untuk menggunakannya.

BACA JUGA: Cari Cara Mudah Menurunkan Berat Badan Dengan Yoga