Kesihatan

Ini adalah 4 jenis pengisi yang paling popular untuk wanita

, Jakarta - Ada banyak cara yang boleh anda lakukan untuk kelihatan cantik. Termasuk menjalani pelbagai prosedur perubatan, yang bertujuan untuk mencantikkan penampilan fizikal. Salah satu prosedur perubatan yang paling popular adalah pengisi.

Prosedur yang dilakukan dengan menyuntik bahan khas ini memberikan banyak kebaikan, seperti menebalkan bibir, menonjolkan tulang pipi, dan mengurangkan garis-garis halus dan kedutan, sehingga kelihatan awet muda. Dari banyak jenis bahan yang digunakan, berikut adalah 4 jenis pengisi yang paling popular dengan wanita:

1. Asid Hyaluronik

Asid hyaluronik Asid hyaluronik atau asid hyaluronik adalah sebatian semula jadi yang terdapat pada lapisan mata, kulit, dan tisu penghubung sendi yang jelas. Dengan meningkatnya usia, tahap asid hyaluronik kulit akan berkurang, sehingga garis-garis halus muncul di kulit.

Baca juga: Kenali Kecenderungan Kecantikan untuk Suntikan Pengisi Muka

Prosedur pengisian menggunakan asid hyaluronik dapat merangsang pengeluaran kolagen semula jadi dalam badan. Manfaat yang akan diperoleh adalah melembapkan kulit, mencegah pori-pori tersumbat oleh minyak, dan menyamarkan garis-garis halus dan kedutan pada kulit wajah.

Asid hyaluronik terdapat dalam bentuk semula jadi dan sintetik. Dalam prosedur pengisi, jenisnya asid hyaluronik Yang sering digunakan ialah HylaForm, Juvederm Voluma XC, XC Juvederm, Juvederm Ultra XC, Juvederm Volbella XC, dan Restylane. Suntikan pengisi dengan bahan ini boleh dilakukan di pelbagai kawasan seperti sudut kanan atau kiri mulut, mengisi bibir, dan mengisi lubang di bawah mata.

Secara amnya, pengisi yang menggunakan asid hyaluronik boleh bertahan selama 6-12 bulan, bergantung pada berapa kali suntikan dilakukan. Sekiranya pada akhirnya hasil pengisi yang dilakukan tidak seperti yang diharapkan, jangan risau. Ini kerana ini dapat dinetralkan dengan suntikan enzim hyaluronidase.

Suntikan pengisi menggunakan asid hyaluronik biasanya mempunyai risiko kesan sampingan yang lebih sedikit, jika dibandingkan dengan jenis pengisi lain. Pengisi jenis ini juga jarang menyebabkan reaksi alahan. Namun, jika bocor bocor, benjolan akan muncul di bawah kulit.

2. Kolagen

Ini adalah jenis pengisi yang terbaik dari yang lain, kolagen cair yang digunakan dalam suntikan pengisi umumnya diekstrak dari kolagen sapi. Namun, ada juga 2 jenis kolagen yang diperoleh dari sel manusia, jadi ujian alergi tidak perlu dilakukan seperti penggunaan kolagen dari lembu.

Pelbagai jenis pengisi kolagen yang sering digunakan dalam dunia kecantikan adalah Cosmoderm, Evolution, Fibrel, Zyderm, dan Zyplast. Kelebihan pengisi kolagen adalah hasilnya kelihatan lebih semula jadi. Walau bagaimanapun, hasil pengisi jenis ini cenderung tidak bertahan lama. Pengisi perlu dilakukan semula selepas 3-6 bulan, selepas suntikan pertama.

Baca juga: Bibir Lebih Penuh dengan Pengisi, Perhatikan Ini

3. Silikon

Pengisi silikon mempunyai konsistensi tebal, seperti minyak motor. Apabila cecair ini disuntik, sistem imun badan akan bertindak balas dengan membungkusnya dengan kolagen semula jadi badan. Kolagen inilah yang menjadikan kulit lebih tebal, dan hasilnya dapat bertahan seumur hidup. Jenis cecair silikon yang biasa digunakan adalah Bellafil, Radiesse, Sculptra, dan Silicone.

Malangnya, jenis pengisi ini masih kontroversi dalam bidang pembedahan estetik. Ini kerana kesan sampingannya boleh kekal, walaupun jarang berlaku. Kesan sampingan yang boleh berlaku selepas pengisi silikon adalah penampilan ketulan di bawah kulit, hingga pembentukan granuloma.

Kesan sampingan ini boleh berlaku sekiranya bahan silikon yang disuntik keluar ke tisu badan dan menyebabkan keradangan. Bukan hanya itu, jika suntikan pengisi silikon dilakukan di kawasan yang salah, ia boleh menyebabkan kerosakan pada wajah.

4. Lemak Badan

Pengisi jenis ini dilakukan dengan menggunakan tisu lemak dari badan pesakit. Lemak yang digunakan biasanya diambil dari kawasan perut, paha, atau punggung. Hasil pengisi ini yang menggunakan lemak badan adalah separa kekal. Pengisi jenis ini jarang menyebabkan alahan, kerana bahan yang digunakan diambil dari dalam badan itu sendiri.

Walaupun begitu, kesan sampingan masih boleh berlaku, seperti pembengkakan kemerahan di kawasan suntikan. Bukan hanya itu, jenis pengisi ini juga masih menjadi kontroversi di kalangan doktor. Ini kerana pemindahan lemak dari satu anggota badan ke anggota badan yang lain boleh menimbulkan risiko bahaya terpendam.

Itulah 4 jenis pengisi yang popular di kalangan wanita. Harap maklum bahawa setiap jenis pengisi mempunyai kelebihan dan risiko kesan sampingannya sendiri. Oleh itu, sebelum membuat keputusan, anda perlu berjumpa doktor dalam permohonan tersebut melalui sembang, atau membuat temu janji dengan pakar dermatologi di hospital, untuk pemeriksaan dan perundingan lebih lanjut.

Baca juga: Ingin Mencuba Pengisi? Ketahui Kesan Sampingannya terlebih dahulu

Cara Mengurangkan Kesan Sampingan Pengisi

Sebelum memutuskan untuk mencuba salah satu daripada 4 jenis pengisi, anda perlu terlebih dahulu mengkaji kelebihan dan kekurangan, dan berjumpa doktor. Nah, agar risiko kesan sampingan dari pengisi dapat dielakkan, ada beberapa petua yang dapat anda lakukan, yaitu:

1. Jangan hanya memilih tempat rawatan

Perkara pertama yang perlu diberi perhatian ialah pusat rawatan yang menyediakan perkhidmatan suntikan pengisi. Anda tidak boleh memilih klinik kecantikan jika anda ingin mencuba rawatan ini, okey? Pilih klinik atau hospital yang rasmi, dipercayai, dan mempunyai peralatan yang selamat dan steril.

2. Pastikan doktor atau pengamal mempunyai sijil

Selain klinik atau hospital, anda juga perlu memastikan doktor atau pengamal yang merawat anda mempunyai sijil dan bahkan pengalaman yang mencukupi di lapangan.

3. Berhati-hati dalam Memilih Produk

Kini terdapat juga pengisi yang dijual di pasaran dan senang diperoleh. Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan ini jika anda tidak pasti jenis pengisi yang sesuai untuk kulit anda.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Pengisi Kerut.
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Setiap Jenis Pengisi Kerut untuk Muka dan Badan Anda Dijelaskan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found