Kesihatan

Punca jangkitan kulit pada kanak-kanak yang perlu difahami

Jakarta - Semua orang boleh mengalami jangkitan kulit, termasuk kanak-kanak. Jangkitan kulit pada kanak-kanak biasanya dicirikan oleh ruam merah, disertai dengan gatal-gatal dan pembengkakan kulit. Dalam beberapa kes, jangkitan kulit pada kanak-kanak juga boleh menyebabkan demam.

Jadi, apakah penyebab jangkitan kulit pada anak-anak yang perlu difahami oleh ibu bapa? Lihat perbincangan lengkap selepas ini!

Baca juga: 5 Faktor Yang Boleh Meningkatkan Risiko Jangkitan KulitBakteria Adalah Penyebab Umum Jangkitan Kulit pada Kanak-kanak

Selalunya, jangkitan kulit pada kanak-kanak disebabkan oleh bakteria, seperti staph (staphylococcus) dan strep (streptococcus). Dalam beberapa kes, kuman lain, seperti virus, kulat, atau parasit, juga boleh menjadi penyebabnya.

Sebenarnya, dalam keadaan normal, terdapat banyak bakteria dan kuman yang melekat pada kulit, hidung, dan mulut. Namun, apabila ada luka, kuman dapat memasuki tubuh dan menyebabkan jangkitan, yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

Jangkitan kulit kanak-kanak yang biasa disebabkan oleh bakteria termasuk jangkitan staph, selulitis, bisul, dan impetigo. Jangkitan kulit virus yang biasa termasuk ketuat dan herpes simplex. Sementara itu, kutu air dan kurap adalah jangkitan kulit yang disebabkan oleh kulat.

Gejala jangkitan kulit pada kanak-kanak bergantung pada jenis jangkitan. Gejala umum jangkitan kulit termasuk kemerahan, lepuh, ruam, kerengsaan, demam, dan keluarnya nanah atau cairan dari kulit yang dijangkiti.

Keadaan yang menjengkelkan kulit dan membiarkan kuman masuk, seperti eksim, boleh meningkatkan risiko jangkitan kulit pada kanak-kanak. Punca lain termasuk cacar air, gigitan serangga yang tergores, gigitan haiwan, dan luka tikaman.

Baca juga: 4 Jenis Penyakit Kulit Yang Boleh Muncul di Kaki

Diagnosis dan Rawatan Jangkitan Kulit pada Kanak-kanak

Sekiranya kanak-kanak menunjukkan tanda-tanda jangkitan kulit, gunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor melalui sembang atau membuat janji temu dengan doktor di hospital. Dengan cara itu, jangkitan kulit pada kanak-kanak dapat didiagnosis dan dirawat dengan cepat mengikut keadaan mereka.

Doktor boleh melakukan ujian berikut untuk membuat diagnosis jangkitan kulit pada kanak-kanak:

  • Pemeriksaan fizikal. Doktor akan memeriksa keadaan kulit anak dan ruam atau kerengsaan kulit yang kelihatan.
  • budaya kulit. Dengan menggunakan kapas, doktor akan mengambil sampel dari ruam atau kulit terbuka. Sampel kemudian dihantar ke makmal dan diletakkan di dalam bekas kultur untuk melihat apakah ada pertumbuhan bakteria, kulat atau virus. Pemeriksaan ini bertujuan untuk mengenal pasti kuman spesifik yang menyebabkan jangkitan kulit pada kanak-kanak.
  • Biopsi. Ini dilakukan dengan mengambil sampel kulit dari kawasan yang terkena jangkitan.

Baca juga: Kenali kudis, penyakit kulit yang disebabkan oleh kutu haiwan

Setelah diketahui pasti diagnosis jangkitan kulit pada kanak-kanak, doktor akan meneruskan rawatan, mengikut jenis jangkitan kulit dan penyebabnya. Ubat sering diresepkan untuk merawat jangkitan kulit pada kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, jenis ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan kulit pada anak-anak berbeza-beza bergantung pada apakah jangkitan itu disebabkan oleh bakteria, virus, jamur, atau parasit. Berikut adalah pilihan ubat untuk merawat jangkitan kulit pada kanak-kanak:

  • Ubat antikulat. Boleh menjadi ubat oral atau topikal (krim gunaan). Ubat ini biasanya diresepkan jika penyebab jangkitan kulit pada kanak-kanak adalah kulat.
  • Antibiotik. Sekiranya jangkitan kulit anak anda disebabkan oleh bakteria, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik oral atau topikal.
  • Ubat antivirus. Ubat ini hanya diresepkan jika penyebab jangkitan kulit pada kanak-kanak adalah virus, misalnya dalam kes moluskum contagiosum dan herpes.

Sebilangan besar jangkitan kulit pada kanak-kanak hilang jika dirawat dengan ubat yang betul, dalam beberapa minggu. Walau bagaimanapun, jika gejala tidak hilang, anda harus membawa anak itu kembali ke doktor untuk diperiksa.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. A hingga Z: Jangkitan, Kulit.
Kesihatan Kanak-kanak Riley. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Kulit.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Kulit Bakteria pada Kanak-kanak.