Kesihatan

Cara yang betul untuk merawat anjing yang baru lahir

, Jakarta - Adakah anda tahu bagaimana menjaga anak anjing yang baru lahir? Pada dasarnya, anjing induk akan menyediakan semua penjagaan yang diperlukan untuk anak anjingnya. Namun, jika anak anjing itu telah dipisahkan dari ibunya, atau jika anjing induk telah "menolak" anak itu, atau tidak dapat menghasilkan susu yang mencukupi, itu adalah kisah lain. Nah, di sinilah anda akan mengambil peranan penting.

Bagi anda yang masih belum tahu menjaga anak anjing yang baru lahir, berikut adalah beberapa petua yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Hati-hati dengan Masalah Pencernaan pada Anjing pada Musim Hujan

1. Pilih Tempat Yang Betul

Cara menjaga anak anjing yang baru lahir bermula dengan menyediakan tempat tinggal yang bersih, selamat dan selesa. Anak anjing yang baru lahir menghabiskan beberapa minggu pertama di dalam kotak atau kandang tempat mereka dilahirkan. Oleh itu, penting untuk memilih tempat tinggal (kandang) dengan bijak.

Tempat perlindungan anak anjing harus menyediakan ruang yang cukup untuk ibu berbaring dengan selesa, tanpa mengganggu keselesaan anak anjing. Tempat itu mesti dapat memberi akses kepada anjing induk untuk masuk dan keluar dengan bebas sambil masih 'mengurung' anak anjingnya.

Sekitar akhir minggu kedua atau awal minggu ketiga, anak anjing akan membuka mata dan menjadi lebih aktif. Setelah mereka aktif, anda boleh memindahkannya ke kandang yang lebih besar dengan kawasan permainan.

2. Kehangatan

Cara menjaga anak anjing yang baru lahir juga perlu memperhatikan keadaan kehangatan tubuhnya. Anak anjing tidak dapat mengatur suhu badan mereka dan mesti dilindungi dari angin atau udara sejuk.

Walaupun anak anjing itu akan meringkuk dengan ibunya untuk mendapatkan kehangatan, anda perlu memberikan alternatif lain. Contohnya, menggunakan lampu pemanasan pada bulan pertama kehidupan.

Lampu harus diletakkan cukup tinggi di atas kotak atau kandang, untuk mengelakkan risiko ibu atau anak anjing menyentuh lampu.

Di samping itu, harus ada sudut atau kawasan yang lebih sejuk yang boleh dilalui oleh anak anjing jika peti terlalu panas. Untuk lima hari pertama, suhu di dalam sangkar harus dijaga sekitar 29.4 hingga 32.2 darjah Celsius.

Baca juga: Ketahui masa terbaik untuk anjing jantan disterilkan

3. Pastikan pengambilan pemakanan dipenuhi

Susu anjing ibu menyediakan semua keperluan anak anjing untuk empat minggu pertama kehidupan. Sekiranya anda mengasuh anak anjing tanpa ibu, berbincanglah dengan doktor haiwan anda mengenai panduan bagaimana memberi makan anak anjing kepada bayi anda.

Pastikan menggunakan susu yang dirumus khas untuk anak anjing, kerana susu lembu dan pengganti susu lain boleh menyebabkan cirit-birit.

4. Perhatikan Masa

Cara lain untuk menjaga anak anjing yang baru lahir adalah dengan memperhatikan waktu ketika memberi makan. Anak anjing biasanya memberi makan sekurang-kurangnya setiap dua jam pada minggu pertama kehidupan. Semasa mereka berkembang dan berkembang, selang antara pemberian makanan meningkat. Pada usia kira-kira empat minggu, anak anjing dapat mulai beralih dari penyusuan kepada makan makanan padat.

5. Ajar Sosialisasi

Menjelang minggu empat anak anjing sudah bersedia untuk mula bersosial dengan manusia dan anjing lain. Minggu empat hingga dua belas adalah tempoh "kritikal" di mana anak anjing perlu belajar tentang persekitaran tempat mereka tinggal. Dengan cara itu, mereka akan menjadi anjing gembira dan menyesuaikan diri dengan persekitaran mereka.

Baca juga: Inilah Cara Mencegah Selesema pada Anak Anjing

Perlu dinyatakan bahawa anak anjing yang kurang bergaul cenderung tumbuh menjadi anjing yang gelisah yang mungkin mempunyai masalah tingkah laku. Oleh itu, ajar mereka untuk bersosial dengan persekitaran mereka agar anak anjing tumbuh dengan sihat dan bahagia.

Bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara menjaga anak anjing yang baru lahir, anda boleh meminta doktor haiwan secara langsung melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
FETCH oleh Web MD. Diakses pada tahun 2020. Menjaga Anak Anjing yang Baru Lahir
Pemakanan Haiwan Peliharaan Hill. Diakses pada tahun 2020. Penjagaan Anak Anjing Baru Lahir: 5 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui