Kesihatan

Mengetahui Bahaya Hipertensi Semasa Kehamilan

"Wanita hamil termasuk dalam kumpulan individu yang terdedah kepada hipertensi. Hipertensi semasa mengandung atau preeklamsia sebenarnya tidak boleh dipandang rendah. Sebabnya, tekanan darah yang tidak terkawal dapat menghalang perkembangan janin dan membahayakan wanita hamil sendiri. "

, Jakarta - Hipertensi adalah keadaan apabila tekanan darah melebihi 140/90 mmHg. Wanita hamil adalah kumpulan yang berisiko mengalami hipertensi. Hipertensi semasa kehamilan atau sering disebut preeklampsia biasanya muncul selepas 20 minggu kehamilan.

Sekiranya tidak dirawat, preeklampsia boleh menyebabkan komplikasi serius dan boleh membawa maut kepada ibu dan bayi. Wanita dengan preeklampsia harus dipantau dengan teliti oleh doktor semasa kehamilan dan selepas bersalin.

Baca juga: Tekanan Darah Tinggi Bahaya Kesihatan, Inilah Bukti

Bahaya Hipertensi Semasa Kehamilan

Tekanan darah yang tidak terkawal semasa mengandung berpotensi menghalang perkembangan janin. Semakin tinggi tekanan darah dan jangka masa yang lebih lama, semakin tinggi risiko komplikasi pada janin. Berikut adalah bahaya hipertensi semasa kehamilan yang perlu anda perhatikan:

 • Pengurangan aliran darah ke plasenta. Sekiranya plasenta tidak mendapat cukup darah, janin di dalam rahim hanya menerima sedikit oksigen dan nutrien. Akibatnya, perkembangan janin terganggu ( sekatan pertumbuhan intrauterin / IUGR), berat lahir rendah (LBW), dan boleh menyebabkan kelahiran pramatang. Bayi yang lahir sebelum waktunya berisiko menghadapi masalah pernafasan, peningkatan risiko jangkitan, dan komplikasi berbahaya yang lain.
 • Gangguan plasenta Ini adalah keadaan di mana plasenta berpisah sebelum melahirkan. Plasenta yang telah terpisah dari dinding rahim tidak dapat dipasang kembali. Akibatnya, janin berisiko kekurangan oksigen dan nutrien penting untuk perkembangannya.
 • Pada wanita hamil, hipertensi berisiko mengalami kerosakan organ (contohnya di otak, jantung, paru-paru, ginjal, hati) dan penyakit kardiovaskular di kemudian hari.

Walaupun begitu, komplikasi di atas dapat dicegah dengan pemantauan ketat dari doktor dan pengukuran tekanan darah secara berkala.

Bagaimana cara mencegah dan merawatnya?

Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga hipertensi atau mempunyai tekanan darah tinggi, anda harus berbincang dengan doktor terlebih dahulu sebelum merancang kehamilan. Ini bertujuan untuk mengurangkan risiko hipertensi semasa kehamilan dan mencegah komplikasi berbahaya yang ditimbulkannya.

Baca juga: 6 Cara Mengekalkan Tekanan Darah Semasa Kehamilan

Dalam kebanyakan kes, hipertensi semasa kehamilan dirawat dengan mengambil ubat penurun tekanan darah. Ubat mesti diambil mengikut preskripsi dan nasihat doktor. Selain mengambil ubat, tekanan darah tinggi semasa kehamilan dapat dicegah dengan menerapkan gaya hidup sihat berikut:

 • Periksa tekanan darah secara berkala (sekurang-kurangnya setiap enam bulan), sebelum dan semasa kehamilan;
 • Ambil ubat tekanan darah seperti yang disyorkan oleh doktor anda (jika anda mengalami hipertensi sebelum hamil);
 • Mengekalkan berat badan yang ideal sebelum hamil. Anda melakukannya dengan kerap bersenam (sekurang-kurangnya 30 minit sehari) dan makan makanan yang sihat;
 • Elakkan gaya hidup tidak sihat yang berpotensi meningkatkan tekanan darah, seperti merokok, minum alkohol, atau mengambil ubat tanpa pandang bulu.

Sekiranya anda mempunyai sejarah hipertensi dan sedang hamil, penting untuk mengenali gejala awal preeklamsia agar anda dapat mendapatkan rawatan yang tepat dengan segera. Sekiranya anda perlu mengemukakan soalan mengenai preeklamsia, hubungi pakar obstetrik anda melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah pergi ke hospital untuk bertanya. Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja anda memerlukan.

Hati-hati dengan Gejala Preeklamsia

Preeklampsia kadang-kadang berkembang tanpa gejala. Tekanan darah tinggi dapat berkembang dengan perlahan, atau mungkin muncul secara tiba-tiba. Oleh itu, sangat penting untuk memantau tekanan darah secara berkala kerana tanda pertama preeklamsia adalah peningkatan tekanan darah. Tanda dan gejala preeklampsia lain yang perlu anda perhatikan adalah:

 • Air kencing mengandungi protein atau mempunyai tanda-tanda masalah buah pinggang;
 • sakit kepala yang teruk;
 • Perubahan penglihatan, termasuk kehilangan penglihatan sementara, penglihatan kabur atau kepekaan terhadap cahaya;
 • Sakit perut bahagian atas, biasanya di bawah tulang rusuk di sebelah kanan;
 • Mual atau muntah;
 • Kencing tidak kerap;
 • Penurunan tahap platelet dalam darah (trombositopenia);
 • Disfungsi hati;
 • Sesak nafas kerana penampilan cecair di paru-paru;

Baca juga: 7 Jenis Makanan yang Harus Dielakkan Orang yang Menghidap Hipertensi

Peningkatan berat badan secara tiba-tiba dan pembengkakan muka dan tangan juga boleh menjadi tanda-tanda preeklamsia. Walau bagaimanapun, gejala ini juga sering muncul pada kehamilan normal. Oleh itu, pastikan anda memeriksa kehamilan secara berkala agar kesihatan ibu dan janin sentiasa dipantau.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Preeklampsia.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Preeklampsia.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found